ZDS, ki reformo sicer pozdravlja, nasprotuje predlagani obliki odpravninskega sklada, saj bi jih ta preveč finančno obremenil. Foto: MMC RTV SLO
ZDS, ki reformo sicer pozdravlja, nasprotuje predlagani obliki odpravninskega sklada, saj bi jih ta preveč finančno obremenil. Foto: MMC RTV SLO
Jože Smole
"Glede določitve pravic iz dela v sorazmerju z delovnimi obveznostmi pri delodajalcu se ZDS strinja s sorazmernostjo pri letnem dopustu in dodatno predlaga, da se enak pristop uvede pri regresu za letni dopust," je povedal Jože Smole. Foto: BoBo

Delodajalci so prepričani, da enotna pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas uvaja bistveno daljše odpovedne roke in da posega v obstoječe ureditve v podjetjih. Poleg tega v povezavi s tem delovnim institutom ni ne sodne prakse ne izkušenj iz tujine.

Pogodba za določen čas naj ostane
Namesto ukinitve pogodb za določen čas se Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) zavzema za uvedbo dodatnih vrst prav te pogodbe in kot primer izpostavlja pogodbo za čas predaje poslov po koncu nadomeščanja. Pogodbam za začasno in občasno delo v združenju ne nasprotujejo, a menijo, da jih je treba urediti prožneje.

So se pa v združenju izrekli proti predlagani obliki odpravninskega sklada, ker naj bi ta dodatno finančno in administrativno obremenil delodajalca.

Regres glede na delovne obveznosti
Po besedah predsednika združenja Jožeta Smoleta se združenje strinja tudi z določitvijo pravic iz dela v sorazmerju z delovnimi obveznostmi, a enak način predlagajo tudi pri regresu za letni dopust. Delodajalci še ugotavljajo, da v izhodiščih reforme ni obdelano področje delovnega časa, ki je po njihovem mnenju temeljni element načrtovanja in prožnosti delovnega procesa.

Poleg omenjenih pripomb na vladne predloge je ZDS pripravil tudi svoje predloge ureditve delovnopravne zakonodaje. Med njimi so obveza delavca, da sprejme ponujeno ustrezno zaposlitev pri drugem delodajalcu, skrajšanje odpovednih rokov enotno na 30 dni, razširitev odpovedi zaradi nesposobnosti zaradi neizpolnjevanja zdravstvenih meril za opravljanje dela in zagotovitev možnosti zaposlitve delavca, ki ne izpolnjuje pogojev, a ima potrebna znanja in izkušnje.

Delodajalci za lažje odpuščanje
Delodajalci bi tudi skrajšali rok prijave na razpis in uvedli nove oblike odpovedi pogodbe o zaposlitvi na podlagi delodajalčeve diskrecije s primerno odpravnino ter ukinili nekatere korake v postopkih odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Predlagajo tudi poenostavitev postopkov pri presežnih delavcih, ukinitev objektivnih rokov za odpoved in zagotovitev varnosti delodajalca v primeru odpovedi.

Podpirajo zaposlovanje starejših delavcev v primeru omejevanja varovanja in odpravnine ob upokojitvi, če zaposlijo takšnega delavca. Delodajalci med drugim še predlagajo enotne osnove za vsa nadomestila in odpravnine, poenostavitev in poenotenje izračuna regresa in nadomestil, ureditev, ki bo omogočila, da sprememba kraja, od koder delavec prihaja na delo, ne bo avtomatično vplivala na povišanje stroškov prevoza brez spremembe pogodbe o zaposlitvi, ter skrajšanje števila dni odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe zunaj dela, za katere delodajalec nadomestilo plače izplačuje v svoje breme.

Združenje delodajalcev na poglobljene analize in izračune, na katerih izhodišča za reformo trga dela temeljijo, še čaka, je še dodal Smole.