Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
Denar, evro, evri, bankovci, kovanci
Tuji vlagatelji pri slovenskih delavcih pogrešajo samoiniciativnost, timsko delo in boljše delovne navade. Foto: Reuters
YuMi - robot na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko
Manjka strojnikov in elektrotehnikov. Foto: BoBo

Dodaj v

Do vlagateljev Slovenija nič prijaznejša

Še vedno je največja hiba davčna obremenjenost visokih plač
26. januar 2016 ob 13:57,
zadnji poseg: 26. januar 2016 ob 14:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Ne zaznamo bistvenega zmanjševanja ocen ovir," je ob predstavitvi raziskave o Sloveniji kot lokaciji za tuje neposredne naložbe dejala Andreja Jaklič s FDV-ja. Ovire tako ostajajo iste.

Center za mednarodne odnose na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) vsako leto pri tujih vlagateljih v Sloveniji preveri oceno Slovenije kot lokacije za njihova vlaganja. Letos je v anketi sodelovalo 226 podjetij s tujim kapitalom.

V Sloveniji sta jih, sodeč po izsledkih ankete, najbolj privlačila kakovost in cena delovne sile, nekoliko pa se je okrepil pomen dostopnosti trgov EU-ja in jugovzhodne Evrope, je pojasnila Jakličeva.

Nespremenjene pa so ostale najpomembnejše ovire za tuje neposredne naložbe. Na prvih mestih pa so po oceni vlagateljev tako še vedno obremenitev dela z davki in prispevki – še posebej visoko usposobljenih kadrov –, stroški delovne sile, obdavčitev dobičkov in dohodka, plačilna nedisciplina, usposobljenost delovne sile in učinkovitost sodnega sistema.

Pri ovirah v zadnjih letih tako ni bilo večjih premikov, je pojasnila Jakličeva. Čedalje večje težave od leta 2008, ko so raziskavo prvič izvedli, se porajajo tudi s kakovostjo prometne infrastrukture in uveljavljanjem dogovorjenih pogodb. Vse bolj pereče so tudi težave z insolvenčnimi postopki ter korupcijo. "Opažamo, da je počasnost spreminjanja okolja, predvsem kar se tiče infrastrukture in spoštovanja pravne države, eno najbolj perečih vprašanj," je poudarila Jakličeva.

Kako do ustreznih delavcev?
V zadnjem letu so se medtem za podjetja najbolj povečale težave z iskanjem usposobljene delovne sile, z delovanjem davčne uprave in administrativnimi preprekami. Več kot polovica tujih vlagateljev ima tudi težave z iskanjem delovne sile, in sicer jim najbolj primanjkuje strojnikov in kovinarjev, elektrotehnikov, komercialistov in informatikov, Jakličeva pa je izpostavila še poklice na področju logistike in hotelirstva ter kuharje.

Slovenskim delavcem po ocenah tujih vlagateljev najbolj primanjkujejo tehnična in tehnološka znanja, zmožnost komuniciranja, znanja tujih jezikov, poleg tega ne obvladujejo dobro veščin vodenja in prodaje. Konkretno pa so izpostavili težave pri skupinskem delu, samoiniciativnosti in delovnih navadah.

Med tujimi vlagatelji jih sicer lani največ ni spreminjalo števila zaposlenih, medtem ko se je obseg njihove prodaje rahlo povečal. Podobne načrte imajo za letošnje leto.

Gledano v celoti so tuji vlagatelji lani spremembe v položaju Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije ocenili bolj pozitivno kot v letih prej. Dobrih 50 odstotkov jih meni, da je položaj ostal nespremenjen, še vedno pa jih okoli 42 odstotkov meni, da se je poslabšal. V raziskavi leta 2014 je poslabšanje zaznalo več kot 70 odstotkov podjetij.

Spirit se pripravlja tudi na t. i. greenfield naložbe
Vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije na javni agenciji Spirit Slovenija Matej Skočir je ob tem povedal, da se bo Spirit v prihodnje osredotočal predvsem na krepitev investicijskih in poslovnih konferenc ter predstavitev priložnosti v tujini, na agenciji pa ob tem krepijo pomoč podjetjem v obdobju po začetni naložbi. Predvsem želijo najti in podpreti vlagatelje z načrti za širitev, pripravljajo pa tudi razpise za spodbujanje tako imenovanih greenfield naložb.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
ŠarliBebo
# 26.01.2016 ob 14:34
Kdo pa je tolko nor, da bo prinesel denar tem lopovom?

Vlagat v slovenijo je enako kot, da bi varovanje kokoši zaupal tropu lisic.
GORILA
# 26.01.2016 ob 15:26
V tekstu tole:
V Sloveniji sta jih, sodeč po izsledkih ankete, najbolj privlačila kakovost in cena delovne sile, nekoliko pa se je okrepil pomen dostopnosti trgov EU-ja in jugovzhodne Evrope, je pojasnila Jakličeva.

Pod slikco pa tole:
Tuji vlagatelji pri slovenskih delavcih pogrešajo samoiniciativnost, timsko delo in boljše delovne navade.

GZS bo pa pripomnil še tole:
''Slovenska delovna sila je predraga.''

Pol pa razumi, če lahko...
webman
# 26.01.2016 ob 14:37
Saj gre samo navzdol. Vsi bi samo trošili in trošili, višali plače, štrajkali itd. Da pa bi kdo pomislil na zdravo gospodarstvo in kaj naj država naredi, da bo čez leta sploh še kdo obstal, pa nič.
Krimsky
# 26.01.2016 ob 14:55
Vlagatelji niso člani Društva Marije pomočnice, niti Bratovščine svete Uršule ... oni bi kaj prinesli samo pod pogojem, da še več odnesejo.
~
V prejšnjem sistemu so podjetja rastla organsko, del dobička so namenili širitvi, brez kakršnihkoli vlagateljev. In smo imeli praktično prehransko samozadostnost, pa še kaj ...
~
Vlagateljev, ki so zainteresirani samo za to, da bi nam kaj odnesli, pač ne potrebujemo.
A da bi morali biti še prijazni do njih? Pa kaj še ...
m72
# 26.01.2016 ob 21:47
"Do vlagateljev Slovenija nič prijaznejša"

Nič takega. Saj tudi do domorodcev ni prijazna.
RamK
# 26.01.2016 ob 14:46
Ne zaznamo bistvenega zmanjševanja ocen ovir

Bejž no bejž...

Saj se spomnimo začetkov te vlade in Vebra. Ipak jim je to (t.j. ničelne tuje neposredne naložbe) med glavnimi cilji.
Lahko bi enkrat za spremembo čestitali vladi, da izpolnjuje svoj program.
accko
# 26.01.2016 ob 15:29
manka strojnikov , a tok fantov konča strojne sam kaj k nimajo izkušenj pa jih nočejo zaposlit . To je problem da pri 20 želijo da maš 5 let izkušenj da te vzamejo xd
gesan
# 26.01.2016 ob 14:50
Od kdaj pa je bila skrb zgolj za lasten žep in žep pajdaša, ki ti bo pod mizo kaj vrnil, prijaznost?
jingo
# 26.01.2016 ob 14:40
mah dost protisloven stvari kažejo te raziskave, npr navdušenje nad kakovostjo delavcev, potem pa da so plače preobremenjene z davki. Če je delavec tako kvaliteten, potem ni predrag. Če se jim pa vseeno zdi predrag, potem pač ni dovolj kvaliteten, da bi ga hoteli plačevat.
kozorog1973
# 27.01.2016 ob 12:07
odgovor na naslovnik:

saj kdaj je pa bila?
Bivši uporabnik
# 26.01.2016 ob 20:18
manka strojnikov , a tok fantov konča strojne sam kaj k nimajo izkušenj pa jih nočejo zaposlit . To je problem da pri 20 želijo da maš 5 let izkušenj da te vzamejo xd

in? jaz sem celoten faks "v delavnici" naredil. razen zadnji letnik, ko se je začela kriza in ni bilo skoraj nič dela

tisti ki so ga samo žurali pa seveda nimajo delovnih izkušen, kaj čmo. manj pit, več nardit
brandmeister
# 26.01.2016 ob 15:52
socializem postaja vedno bolj napreden ...;)
pozabili so napisat ,kako nas ovirajo pri poslih ,če si konkurenca državnimi podjetji...
MateoS
# 26.01.2016 ob 15:30
ma kaj imajo ti FDV-jevci za govorit. Oni naj bodo v pripravljenosti....
Pantha Rhei
# 26.01.2016 ob 15:14
Kdo bi pa sem kaj nosil, če javni sektor vse sproti pokrade ...
izo
# 26.01.2016 ob 15:00
ja, res ni vlaganj v slovenijo, čeprav so jo praktično celo kupili..
nehajte že s to demagogijo.
kozorog1973
# 29.01.2016 ob 16:38
Do vlagateljev Slovenija nič prijaznejša

zakaj nisem presenečen?
nak
# 26.01.2016 ob 14:26
Dejte prosim začet na naslovnico mal bolj pozitivne zgodbe objavlat. Ker tole nima nobenga smisla več. Hvala.
Dr. Kumrovec
# 26.01.2016 ob 14:15
Država bi moral bolj pomagat. Rabimo več investicij, tako navadnih kot greenfield.
Kazalo