Tuji vlagatelji pri slovenskih delavcih pogrešajo samoiniciativnost, timsko delo in boljše delovne navade. Foto: Reuters
Tuji vlagatelji pri slovenskih delavcih pogrešajo samoiniciativnost, timsko delo in boljše delovne navade. Foto: Reuters
YuMi - robot na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko
Manjka strojnikov in elektrotehnikov. Foto: BoBo

Center za mednarodne odnose na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) vsako leto pri tujih vlagateljih v Sloveniji preveri oceno Slovenije kot lokacije za njihova vlaganja. Letos je v anketi sodelovalo 226 podjetij s tujim kapitalom.

V Sloveniji sta jih, sodeč po izsledkih ankete, najbolj privlačila kakovost in cena delovne sile, nekoliko pa se je okrepil pomen dostopnosti trgov EU-ja in jugovzhodne Evrope, je pojasnila Jakličeva.

Nespremenjene pa so ostale najpomembnejše ovire za tuje neposredne naložbe. Na prvih mestih pa so po oceni vlagateljev tako še vedno obremenitev dela z davki in prispevki – še posebej visoko usposobljenih kadrov –, stroški delovne sile, obdavčitev dobičkov in dohodka, plačilna nedisciplina, usposobljenost delovne sile in učinkovitost sodnega sistema.

Pri ovirah v zadnjih letih tako ni bilo večjih premikov, je pojasnila Jakličeva. Čedalje večje težave od leta 2008, ko so raziskavo prvič izvedli, se porajajo tudi s kakovostjo prometne infrastrukture in uveljavljanjem dogovorjenih pogodb. Vse bolj pereče so tudi težave z insolvenčnimi postopki ter korupcijo. "Opažamo, da je počasnost spreminjanja okolja, predvsem kar se tiče infrastrukture in spoštovanja pravne države, eno najbolj perečih vprašanj," je poudarila Jakličeva.

Kako do ustreznih delavcev?
V zadnjem letu so se medtem za podjetja najbolj povečale težave z iskanjem usposobljene delovne sile, z delovanjem davčne uprave in administrativnimi preprekami. Več kot polovica tujih vlagateljev ima tudi težave z iskanjem delovne sile, in sicer jim najbolj primanjkuje strojnikov in kovinarjev, elektrotehnikov, komercialistov in informatikov, Jakličeva pa je izpostavila še poklice na področju logistike in hotelirstva ter kuharje.

Slovenskim delavcem po ocenah tujih vlagateljev najbolj primanjkujejo tehnična in tehnološka znanja, zmožnost komuniciranja, znanja tujih jezikov, poleg tega ne obvladujejo dobro veščin vodenja in prodaje. Konkretno pa so izpostavili težave pri skupinskem delu, samoiniciativnosti in delovnih navadah.

Med tujimi vlagatelji jih sicer lani največ ni spreminjalo števila zaposlenih, medtem ko se je obseg njihove prodaje rahlo povečal. Podobne načrte imajo za letošnje leto.

Gledano v celoti so tuji vlagatelji lani spremembe v položaju Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije ocenili bolj pozitivno kot v letih prej. Dobrih 50 odstotkov jih meni, da je položaj ostal nespremenjen, še vedno pa jih okoli 42 odstotkov meni, da se je poslabšal. V raziskavi leta 2014 je poslabšanje zaznalo več kot 70 odstotkov podjetij.

Spirit se pripravlja tudi na t. i. greenfield naložbe
Vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije na javni agenciji Spirit Slovenija Matej Skočir je ob tem povedal, da se bo Spirit v prihodnje osredotočal predvsem na krepitev investicijskih in poslovnih konferenc ter predstavitev priložnosti v tujini, na agenciji pa ob tem krepijo pomoč podjetjem v obdobju po začetni naložbi. Predvsem želijo najti in podpreti vlagatelje z načrti za širitev, pripravljajo pa tudi razpise za spodbujanje tako imenovanih greenfield naložb.