Podjetje M Tom je primer uspešnega delavskega vodenja podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje M Tom je primer uspešnega delavskega vodenja podjetja. Foto: MMC RTV SLO

Za spodbujanje tovrstnih praks se je z napovedanimi ukrepi odločila tudi vlada. Tako je ustanovljena vladna skupina, ki pripravlja predlog temeljite prenove zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju. Morebiti se bodo ozirali tudi po primerih dobre prakse, je za Radio Slovenija poročala Urška Valjavec.

Ključ do uspeha je pripadnost zaposlenih podjetju, izpostavlja Štefan Bertoncelj iz Domela, podjetja, ki je v 100-odstotni lasti zaposlenih. "Za znotraj je pomembna stabilnost zaposlitve, izobraževanje, poklicna in osebnostna rast, najbolj pomembno pa je komuniciranje uprave z zaposlenimi in zaposlenih z upravo ter v širino," je dejal Bertoncelj.

Domelu je samo v dveh letih uspelo premagati gospodarsko krizo. "Ni se bilo težko dogovoriti, da pri nas ne bo prišlo do odpuščanja, da bomo spremenili urnik dela, da bomo znižali plače, da bomo naredili vse, da podjetje obstane in da bomo začeli vlagati v razvoj, kar se do takrat pravzaprav ni dosti počelo," je še pojasnil Bertoncelj.

V Domelu sicer med drugim proizvajajo različne električne motorje, puhala in črpalke, centrifugalne ventilatorje, motorje z zunanjim rotorjem, orodja in komponente.

Tudi stečaj je lahko koristen
Da tudi stečaj lahko pomeni nekaj dobrega, pa je vidno iz primera družbe M Tom. Po stečaju so se namreč odločili za preoblikovanje podjetja. Demokratični kapitalizem v praksi lahko deluje, če ljudi povežeš in so motivirani, da so kot deležniki lahko uspešni.

Podjetje M Tom so na noge postavili nekdanji zaposleni propadlega podjetja Tom, ki jim je uspelo odkupiti še proizvodno halo nekdanjega podjetja. Delavci sedežnih garnitur tako ne krojijo, šivajo in sestavljajo več v najetih prostorih. Ti prostori in tudi velika proizvodna hala so zdaj njihova last, saj so delavci tudi lastniki podjetja M Tom.

"V dilemah o tem je vprašanje zabušantov. Če se najde en zabušant, so vsi nezadovoljni in v tem primeru je bilo že v prvi fazi narejeno filtriranje, da teh ni bilo," razlaga Damjan Burger. Najverjetneje bo država za olajšanje pridobivanja finančnih sredstev delavcem za odkup podjetij vzpostavila državne jamstvene sheme. Predlog glede tega bo vladna skupina pripravila predvidoma do poletja.