Elektro Gorenjska:
Elektro Gorenjska: "Ugotovili smo, da je majhna verjetnost, da uspemo z ustavno pritožbo, in enkrat je treba pretehtati in ugotoviti, kaj se izplača in kaj lahko prinese ustrezen učinek." Foto: EPA

Če bo društvo nadaljevalo aktivnosti, pa se bomo morali tudi mi na to primerno odzvati.

Bojan Luskovec o zahtevkih Društva za vračilo preplačilo električne energije.
Jeseni položnice Elektra Gorenjska nižje

Povprečno gospodinjstvo bo s poračunom prejelo okrog 15 evrov. Elektro Ljubljana je pripravo individualnih izračunov preplačil za gospodinjstva že začel, preplačila pa bo vrnil skupaj z zamudnimi obrestmi. Dobropis se bo nanašal na razliko, ki je nastala od januarja 2008 do oktobra 2008 glede na ceno, ki je veljala decembra 2007. Zneski vračila naj bi bili znani septembra, odjemalcem električne energije pa ni treba pošiljati nobenih obrazcev, vlog ali zahtevkov, temveč bodo vračila deležni avtomatsko. Za morebitne nekdanje odjemalce Elektra Ljubljana pa bo družba še našla način za vračilo in jih o tem tudi obvestila. Podrobnejše informacije bodo odjemalci prejeli z avgustovskim računom.

Elektro Gorenjska se je za vračilo odločil zaradi različnih opozoril
Elekro Gorenjska
bo za povračilo skupaj namenil okrog 1,3 milijona evrov. Zakoniti zastopnik Elektra Gorenjska Bojan Luskovec, ki je po odstopu Jožeta Knavsa avgusta začasno prevzel vodenje podjetja, se je na novinarski konferenci v Kranju opravičil odjemalcem, ker so morali plačati previsoko ceno elektrike. Usklajene podražitve elektrike Luskovec ni neposredno priznal, je pa pojasnil, da je vrhovno sodišče konec junija tako odločilo in da podjetje ne zanika več odločitve sodnih institucij, da je bila cena elektrike previsoka.

Elektro Gorenjska je prav tako v postopku umika pritožbe na ustavnem sodišču, saj so presodili, da so vsa pravna sredstva iztrošena, obresti pa tečejo. "Ugotovili smo, da je majhna verjetnost, da uspemo z ustavno pritožbo, in enkrat je treba pretehtati in ugotoviti, kaj se izplača in kaj lahko prinese ustrezen učinek," je dejal.

"Elektro Gorenjska se ni odločil za ta ukrep samo na pobudo iniciative, ampak predvsem zaradi sodbe vrhovnega sodišča in nadaljnjih opozoril v zvezi s tem," je pojasnil Luskovec in dodal, da ima podjetje že nekaj časa rezervirana sredstva v ta namen. Gre za dobrih 900.000 evrov glavnice in pripadajoče obresti, ki jih še niso natančno izračunali, znašale pa naj bi okoli 400.000 evrov.

Delovanje društva ni več potrebno?
Tako bo povprečno gospodinjstvo, ki mesečno porabi 360 kilovatnih ur, od 20. septembra do sredine oktobra prejelo za 15 evrov nižjo položnico. Zneski, ki jih bodo od 70.000 do 75.000 odjemalcem vrnili v Elektru Gorenjska, pa so precej nižji od tistih, ki jih po svojih izračunih zahteva Društvo za vračilo preplačane električne energije. "Odjemalcem Elektra Gorenjska ni treba vlagati nobenih zahtevkov, vračali bomo vsem," je poudaril Luskovec in tako ocenil, da delovanje Društva za vračilo preplačane električne energije na Gorenjskem ni več potrebno. 522 zahtevkov, ki so jih pred osmimi dnevi prejeli od društva, bodo danes zavrnili.

Če bo društvo nadaljevalo aktivnosti, pa se bomo morali tudi mi na to primerno odzvati.

Bojan Luskovec o zahtevkih Društva za vračilo preplačilo električne energije.
Jeseni položnice Elektra Gorenjska nižje