Vlada je ministrstvu za infrastrukturo naložila, da projekt drugi tir Koper-Divača prijavi na evropski razpis. Foto: BoBo
Vlada je ministrstvu za infrastrukturo naložila, da projekt drugi tir Koper-Divača prijavi na evropski razpis. Foto: BoBo

Ministrstvo za infrastrukturo mora drugi tir prijaviti na razpis za nepovratna sredstva mehanizma za povezovanje Evrope (CEF). Drugi tir Koper-Divača bodo prijavili na odprti razpis, na razpis v okviru t. i. nacionalne ovojnice pa bosta prijavljena še dva projekta, nadgradnja železniške povezave Poljčane-Slovenska Bistrica in izvlečni tir s tovorne postaje Koper.

Vlada se je na dopisni seji tudi odločila, da je izpolnjevanje zahtev standardov za evropske transportne koridorje, na katerih je tudi železniška povezava od Kopra do madžarske oz. avstrijske meje, nujna in ključna prednostna naloga vlade.

Gradnja drugega tira z javnofinančnimi viri zaradi nujnih drugih investicijskih projektov, ki morajo potekati vzporedno na cestni in železniški infrastrukturi, pa v obdobju finančne perspektive 2014-2020 ni izvedljiva.

Zato se bo projekt drugega tira, ocenjen je na 1,35 milijarde evrov, poleg evropskih sredstev financiral še z javno-zasebnim partnerstvom. Mogoče modele takšnega partnerstva bodo zdaj v skladu z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu iskala ministrstva za infrastrukturo, za finance in za gospodarstvo.