V Durabusu kljub vsemu še vedno niso kritični do oblasti. Foto: BoBo
V Durabusu kljub vsemu še vedno niso kritični do oblasti. Foto: BoBo

Dokončno plačilo že odobrenega denarja za spodbudo neposredni tuji naložbi, ki jo nameravajo v Durabusu porabiti za razvoj in proizvodnjo električnih avtobusov, so ob lanskih obiskih podjetja obljubljali tako prejšnja predsednica vlade Alenka Bratušek in njen gospodarski minister Metod Dragonja kot tudi zdajšnji premier Miro Cerar.

Ko je že kazalo, da bo postopek letos vendarle končan, pa so se znova pojavile težave pri zagotavljanju denarja, tako da bi letos lahko zagotovili le polovico denarja, drugi del pa naslednje leto. Na ministrstvu doslej še vedno niso pojasnili, kdaj in kako bodo izpolnili zaveze.

V podjetju, ki je v zadnjem letu in pol zaposlilo že 200 ljudi, so ves čas potrpežljivo čakali, novembra lani pa so vlado tudi javno pozvali, da zagotovi in ukrene vse, kar je potrebno za končanje postopka, saj ne morejo sprejeti, da se z odlaganjem odločitve izigravajo njihova stališča in okrnijo dobro ime podjetja in njegovih lastnikov. Prvi mož Durabusa Holger Postl se sicer tudi zdaj vzdržuje kritičnih komentarjev, zanima pa ga, kako bo to vplivalo na prihodnje odločanje tujih vlagateljev.

Kljub zastoju je Durabus leto 2014 sklenil uspešno. V skladu z napovedmi so lani ustvarili 18 milijonov evrov prihodkov in prvič pridelali dobiček, ki sicer še ne omogoča kritja trimilijonske izgube iz prvega leta poslovanja. Letos pričakujejo vsaj 50 odstotkov višje prihodke kot lani, zanima pa jih tudi nakup proizvodne dvorane, ki jo trenutno najemajo, a se jim glede na razmere na trgu zdi zahtevanih 7,8 milijona evrov preveč.