Kako bo ravnalo finančno ministrstvo, pa tudi vlada, če se novo vodstvo DUTB-ja odloči nadaljevati obstoječo pot ukrepov v primeru Save? Foto: BoBo
Kako bo ravnalo finančno ministrstvo, pa tudi vlada, če se novo vodstvo DUTB-ja odloči nadaljevati obstoječo pot ukrepov v primeru Save? Foto: BoBo

Za ta primer smo večkrat izrazili mnenje, da je treba zmanjšati obseg pravnih bitk oziroma vseh teh sodnih postopkov in da je ta prešel razumne meje.

Državni sekretar pred časom o tem, kaj ga je motilo pri delovanju DUTB-ja v primeru Save.
Metod Dragonja
Zaradi zadnjega razvoja dogodkov v sami instituciji in močnega pritiska javnosti glede nagrajevanja ne morejo več voditi institucije z isto ekipo," je kadrovanje v ponedeljek pojasnjeval Metod Dragonja. Foto: BoBo

Zato menimo, da je treba celotno ekipo zamenjati, narediti mednarodni razpis, jasno določiti pravila, vnaprej določiti tudi plačo.

Ljudmila Novak, predsednica NSi-ja
Matej Narat, Sava
Matej Narat je zdaj prvi mož Save, v preteklosti pa je bil član uprave NLB-ja in ima z Dragonjo številne povezave. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar in minister Dušan Mramor
Opozicija v tem primeru ministru Mramorju ne zaupa. Cerar je vse očitke o korupciji zavrnil kot nespodobne. Foto: BoBo

Potem ko je upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za svojega predsednika imenoval Marka Simonetija, mesto glavnega izvršnega direktorja pa je začasno zasedel Imre Balogh, je v središču pozornosti ministrstvo za finance. Tam je za vprašanja, povezana z državnim premoženjem in DUTB-jem, pristojen državni sekretar Metod Dragonja. Odgovarjati mora na očitke v pismih nekdanjega predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga, da so zamenjave vodstva v slabi banki v resnici posledica povečanega pritiska. V ponedeljek smo dobili potrditev, da gre za pritisk glede finančnega holdinga Save, ki ga DUTB pošilja v prisilno poravnavo, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

Premier Miro Cerar in minister za finance Dušan Mramor kljub zanikanju ključnih argumentov iz vedno bolj jeznih in neposrednih Nybergovih pisem gotovo nista preslišala njegove poante: ta je, da je vlada zamenjala vodstvo DUTB-ja, ker je podlegla koruptivnim pritiskom Save.

Kaj Nyberga je tako zmotilo? Predvsem to, da so Savini dolgovi povzročili globoko luknjo v bankah, ko pa so na DUTB-ju ukrepali, da bi jo zmanjšali, je zažugala ne le Sava, ampak tudi politika. Z ministrstva za finance, kjer je za vprašanja državnega premoženja in DUTB odgovoren Dragonja, je prišel poziv, sicer neobvezujoč. Tako ga je prejšnji teden povzel Dragonja: "Za ta primer smo večkrat izrazili mnenje, da je treba zmanjšati obseg pravnih bitk oziroma vseh teh sodnih postopkov in da je ta prešel razumne meje."

Preveč sodnih bitk med Savo in DUTB-jem - zakaj bi to motilo vlado? A že v ponedeljek je državni sekretar ubral drug argument: namreč, vlada se je odločila, da je Sava zaradi hotelov pomembna državna naložba. V njej imata 30-odstotni delež tudi Slovenski državni holding in KAD, torej slaba banka ne bi smela poskušati zapleniti hotelov, kaj šele odprodajati. Očitno je, da v primeru holdinga Sava trči več interesov. Vsi se prikazujejo kot legitimni. In tu je še interes fantastično plačanega menedžmenta na Savi, ki se z vsemi pravnimi sredstvi bojuje za ohranitev turističnih naložb, ki jih po besedah DUTB-ja pravzaprav izčrpava.

Koga bosta podprla premier in minister
Mramor in Cerar zdaj ne moreta mimo vprašanja: bosta podprla Dragonjo, ki zagotavlja, da v zagovarjanju Save ni podlegel pritiskom Save oziroma starega bančnega znanca Mateja Narata? Koga bosta podprla, Dragonjo ali Simonetija, če se izkaže, da bo DUTB vendarle vztrajal pri svojih postopkih do Save, ki lahko vodijo do zmanjšanja premoženja lastnikov? Očitno se tudi državna KAD in SDH trudita, da bi Savo upravljala brez DUTB-ja. KAD je izrazil interes za odkup terjatev, DUTB še ni odgovoril. Na SDH-ju bodo o Savi razpravljali ta teden, je še poročala Derčarjeva.

Kaj pravi opozicija
V večini opozicijskih strank od vladnih predstavnikov še vedno pričakujejo pojasnila glede dogajanja in razrešitev v slabi banki. Mramorju v vsej tej zgodbi, kot kaže, še ne zaupajo vsi, prav tako opozarjajo na bojazen pred lobiji v Sloveniji in na DUTB, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).
SDS: Mramorju v tej zgodbi ne zaupam
Poslanec SDS-a Andrej Šircelj opozarja, da vodstvo DUTB-ja ni popolno in da je oblikovano tako, da bodo tisti, ki so bili že v preteklosti vpleteni v odločitve glede prodaj, imeli večino. Pričakuje, da bo zato DUTB začel počasneje delovati in da bodo vplivi nanj še večji. Vprašanje pa je, kako se bo vodstvo teh vplivov ubranilo. Resničnosti navedb Nyberga naj preverjajo pristojne službe, je pozval.

Priznava pa, da ministru za finance v zgodbi glede DUTB-ja ne zaupa. Kot je spomnil, je Mramor 1. oktobra poslal pismo na DUTB s prošnjo po pojasnilih glede visokih dohodkov, 2. oktobra pa je napovedal odpoklic Nyberga. Šircelj vso zadevo označuje za neprepričljivo in meni, da je potekala na neprimeren, nekulturen in nečloveški način.
ZL: Vsi morajo oditi
Po mnenju vodje poslancev ZL-ja Luke Mesca za slabo poslovanje slabe banke nista bila kriva samo Nyberg in prejšnji izvršni direktor Torbjörn Mansson, ampak celotni upravni odbor. Namesto da bi vlada upoštevala sklep komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, da mora oditi celotni upravni odbor, je te ljudi celo povišala, tudi Imreja Balogha, pravi Mesec. Balogh je po njegovem mnenju v konfliktu interesov, saj je poslovodna osebnost na Factor banki, ki pa je prenesla svoje slabe terjatve na DUTB. Nybergove trditve, da v Savi smrdi po korupciji, je treba po Meščevih besedah preveriti. Tudi Mramorju v tej zgodbi ne zaupa, ker bi po mnenju ZL-ja moral razrešiti upravni odbor DUTB-ja.
NSi: Lobiji očitno delujejo
V NSi-ju ugotavljajo, da je v zgodbi veliko nejasnosti. Zato pričakujejo odgovore, ali je šlo za nezakonitost, ali za izgubo zaupanja, ali so v ozadju plače. Po mnenju predsednice stranke Ljudmile Novak ni prav, da bi ljudje, ki so bili že prej povezani z NLB-jem oziroma določenimi ljudmi, odločali o usodi slabih posojil. "Zato menimo, da je treba celotno ekipo zamenjati, narediti mednarodni razpis, jasno določiti pravila, vnaprej določiti tudi plačo," je dejala.

Tudi glede Nybergovih opozoril o korupciji v Savi Novakova ugotavlja, da lobiji v Sloveniji očitno delujejo. Če pa je bil Dragonja predhodno povezan s posamezniki iz Save, kot se špekulira, bi se po mnenju Novakove moral iz te zgodbe izločiti. Za zdaj v NSi-ju niso sprejeli nobenih sklepov v zvezi z morebitno interpelacijo zoper Mramorja, če se bo pa pokazalo, da so bile okoli tega velike nezakonitosti ali napake, je vse mogoče, je še pojasnila Novakova.
Bratuškova: Navedbe Nyberga me skrbijo
Po mnenju Alenke Bratušek (NP) je neprimerno, da DUTB in premier obračunavata v javnosti. Jih pa lahko, kot pravi, navedbe Nyberga resno skrbijo, zato upa, da bo premier na seji DZ pojasnil, kaj se je v resnici s podjetjem Sava dogajalo. V zvezi s tem se ji postavlja vprašanje, od kod denar za nakup z dodatnim zadolževanjem. Sicer pa zgodbo glede Save premalo pozna, da bi lahko dejala, da v tem primeru smrdi po korupciji. Če pa to izreče Nyberg, ki je bil predsednik upravnega odbora DUTB, si poslanci in javnost po mnenju Bratuškove zaslužijo kaj več kot le besede: "Oprostite, v naši državi se to ne bo dogajalo."

Bolj kot minister Mramor pa so za nekdanjo premierko Bratuškovo sporni drugi neizvršni direktorji, ki jih je v upravni odbor imenovala Cerarjeva vlada in imajo zato privilegij v DUTB-ju. Če so vedeli za vse nepravilnosti, bi morali po besedah Bratuškove iz slabe banke oditi vsi.








Za ta primer smo večkrat izrazili mnenje, da je treba zmanjšati obseg pravnih bitk oziroma vseh teh sodnih postopkov in da je ta prešel razumne meje.

Državni sekretar pred časom o tem, kaj ga je motilo pri delovanju DUTB-ja v primeru Save.

Zato menimo, da je treba celotno ekipo zamenjati, narediti mednarodni razpis, jasno določiti pravila, vnaprej določiti tudi plačo.

Ljudmila Novak, predsednica NSi-ja
Kaj se dogaja v slabi banki in Savi
Sava in DUTB razburila politiko in lobije
Kaj se dogaja v slabi banki in Savi
Sava in DUTB razburila politiko in lobije