EIB je s sodelovanjem s Slovenijo zelo zadovoljen. Foto: EPA
EIB je s sodelovanjem s Slovenijo zelo zadovoljen. Foto: EPA
EIB z delegacijo na obisku v Sloveniji

Skupina Evropska investicijska banka (EIB), v kateri je poleg banke še Evropski investicijski sklad, je lani zagotovila 7,5 milijarde evrov in posredno omogočila za več kot 50 milijard evrov naložb. Samo Slovenija je lani dobila 798 milijonov evrov posojil, kar je rekordna vrednost.

Slovenija je na prebivalca lani iztržila največ naložb v primerjavi z drugimi članicami EU-ja, in sicer 2.125 evrov, pri čemer je treba upoštevati celotno vrednost naložb, ki znaša 4,4 milijarde evrov, ne le delež podpisanih projektov EIB-ja, je pojasnil podpredsednik banke Laszlo Baranyay.

Denar za celo paleto projektov
Od 798 milijonov evrov odobrenega financiranja je bilo 500 milijonov evrov namenjenih prednostnim projektom v okviru skladov EU-ja v obdobju 2014-2020. Denar je šel praktično za vse veje gospodarstva, prvič tudi projektom za lajšanje prebežniške krize.

Tako smo 145-milijonsko posojilo dobili za avtoceste, pa 133 milijonov evrov posojila za distribucijo elektrike in 20 milijonov evrov za posojila malim ter srednjim podjetjem.

EIB oz. Evropski investicijski sklad tesno sodeluje tudi s SID banko, v prihodnje želijo to sodelovanje z evropskim skladom za strateške investicije (EFSI) še okrepiti. "Ne bomo se ukvarjali zgolj s svetovanjem, morda bomo vzpostavili skupno investicijsko platformo s SID banko. Možnosti je veliko," je dejal Baranyay, ki se bo danes sešel tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in spregovoril o mogočem sodelovanju z Ljubljano. V prestolnici bo EIB poleti odprl tudi svoje predstavništvo.

EIB z delegacijo na obisku v Sloveniji