Ena izmed Hrovatovih prednostnih nalog je nadaljevanje in zaključek največje investicije družbe, to je gradnja daljnovoda 2 x 400 kV Beričevo-Krško, so v Elesu zapisali v sporočilu za javnost. Foto: MMC RTV SLO
Ena izmed Hrovatovih prednostnih nalog je nadaljevanje in zaključek največje investicije družbe, to je gradnja daljnovoda 2 x 400 kV Beričevo-Krško, so v Elesu zapisali v sporočilu za javnost. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorniki so Janeza Hrovata, dozdajšnjega člana nadzornega sveta Elesa in predsednika revizijske komisije nadzornega sveta Elesa, imenovali soglasno. Družbo bo vodil do imenovanja novega direktorja, vendar najdlje šest mesecev. Krmilo državnega podjetja tako začasno prevzema oseba, ki strokovno ni "doma" v energetiki, politično pa prihaja iz kroga stranke NSi. Hrovat je namreč predsednik občinskega odbora NSi Gorenja vas-Poljane, poroča Eugenija Carl.

Vitoslav Türk je Eles vodil od 1. februarja, ko so nadzorniki zaradi nepravilnosti pri gradnji daljnovoda Beričevo-Krško odstavili dotedanjega direktorja Milana Jevšenaka. A le dober mesec pozneje je dopisnica RTV Slovenija Eugenija Carl razkrila, da so objekti na zemljišču nad Sečovljami (lastništvo tega je Türk najprej zanikal, a so ga izpiski iz zemljiške knjige postavili na laž) v resnici črna gradnja.

Ne le sporna črna gradnja, tudi sporna gradbena podjetja
Gradnjo spornih objektov na zemljiščih družine Türk je sicer začelo portoroško podjetje Bitermo, dokončalo pa ajdovsko gradbeno podjetje Marc, ki je v preteklosti na javnih razpisih dobilo kar četrtino večjih poslov Elesa. Zato so se pojavili namigi, da bi lahko šlo za kompenzacije ali da bi bili Türkovi objekti morda lahko zgrajeni z denarjem Elesa. Türk vse obtožbe in namigovanja zavrača, a brez prepričljivih pojasnil.

Nad Eles tudi Računsko sodišče
Računsko sodišče pa je v vmesnem času ugotovilo tudi, da so v Elesu dva milijona evrov zapravili za svetovanje, vozili za pol milijona razkošen vozni park, tudi v zasebne namene, za donacije in sponzorstva odšteli milijon, še dva milijona plačali za zamudne obresti, kar štiri milijone in pol pa "zmetali" za kritje nepotrebnih stroškov.

Izbrali niso nikogar
Na razpis za novega direktorja se je sicer prijavilo pet kandidatov (ena izmed vlog ni bila popolna), nato pa so tiste, ki so oddali popolne vloge, povabili na razgovor. A že v današnji uvodni razpravi se je izkazalo, da nihče izmed prijavljenih kandidatov ne uživa podpore večine članov nadzornega sveta, zato so se člani nadzornega sveta odločili, da ne izberejo nikogar.