Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 7 glasov Ocenite to novico!
Teran, kozarec
Evropska komisija je hrvaške organe opozorila, da je treba kljub postopkom za pripravo delegiranega akta, ki naj bi Hrvaški omogočal omejeno izjemo pri uporabi imena teran, zagotoviti popolno spoštovanje veljavne zaščite slovenskega vina teran. Foto: BoBo
Evropska komisija načrtuje, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos. Ko komisija konča postopke za sprejetje akta, imata Svet, v okviru katerega odločajo članice, in Evropski parlament dva meseca časa, da mu nasprotujeta. Delegirani akt je izjemno težko zavrniti, saj je za to potrebna super kvalificirana večina članic, kar je 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije, ali absolutna večina evropskih poslancev.

Dodaj v

"Evropska komisija zaščito geografskih označb jemlje zelo resno in slovensko vino teran je ena od teh označb"

Opomin Hrvaški ne prejudicira nadaljnjih dejanj Bruslja
17. februar 2017 ob 14:46
Bruselj - MMC RTV SLO

Opozorilo Hrvaški, da je treba zagotoviti popolno spoštovanje veljavne zaščite slovenskega terana, ne pomeni, da bo komisija proti Hrvaški sprožila pravni postopek zaradi terana, niti tega postopka ne izključuje, pravijo v Bruslju.

Slovensko ministrstvo za kmetijstvo je Evropski komisiji poslalo pritožbo, da hrvaški organi ne zagotavljajo pomoči pri nadzoru kršenja pravic, ki izhajajo iz zaščitene označbe porekla slovenskega vina teran.

Evropska komisija je v odgovoru na slovensko pritožbo sporočila, da je hrvaške organe opozorila, da je treba kljub postopkom za pripravo delegiranega akta, ki naj bi Hrvaški omogočal omejeno izjemo pri uporabi imena teran, zagotoviti popolno spoštovanje veljavne zaščite slovenskega vina teran.

V Bruslju so potrdili, da so po prejetju slovenske pritožbe naslovili pismo na hrvaške oblasti. "Vendar pa to nikakor ne prejudicira morebitnega nadaljnjega ukrepanja komisije v povezavi s tem vprašanjem," je poudaril govorec komisije Daniel Rosario. Komisija pa po njegovih besedah zaščito geografskih označb jemlje zelo resno in slovensko vino teran je ena od teh označb.

Slovenski proizvajalci terana so tako v skladu z veljavnimi pravili EU zaščiteni pred komercialno uporabo imena teran za druga vina, ki ne spoštujejo enakih predpisov kot vino z zaščiteno označbo porekla teran iz slovenske kraške pokrajine, je še dejal.

Poleg slovenskega ministrstva so se komisiji pritožili tudi slovenski proizvajalci terana. Njihovo pritožbo komisija še preučuje.

Evropska komisija bo ugodila Hrvaški
Evropska komisija vzporedno pripravlja delegirani akt, s katerim želi Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, tako da bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljala pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla z imenom Hrvatska Istra.

Ob tem poudarja, da bo treba pri označevanju upoštevati stroge pogoje. Napis teran bo moral biti manjši kot napis Hrvatska Istra in oba naziva bosta morala biti v istem vidnem polju, torej na sprednji ali hrbtni strani steklenice, tako da ne bi bilo zavajanja potrošnikov. Hrvaška tudi po sprejetju delegiranega akta v skladu z veljavno zaščito slovenskega terana ne bo smela prodajati vina, ki ne bo skladno z vsemi predpisi.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
stotrideset
# 17.02.2017 ob 19:19
V tej zadevi bi se naši morali zgledovati po Francozih in njihovemu konjaku: konjak nastaja samo in izključno v Franciji. Vse ostalo so revni približki, ne glede na njihov naziv - in pika!
Tako enostavno je to.
nemoremsespomnit
# 17.02.2017 ob 15:27
Seveda kot Slovenec in kot ljubitelj dobrega vina podpiram prizadevanja naših pridelovalcev terana, se mi pa prikrade misel:

Dobrega terana je malo. Ne dvomim, da ga naši pridelovalci ne zmorejo prodati na trgu za korektno ceno (če ne, je nekaj narobe z njihovim marketingom, ne s Hrvati). Poznavalec bo tudi v sanjah ločil na polici teran od terana (hrvaška Istra). Tisti, ki gleda zgolj na ceno, se ga itak izogiba že sedaj.

Primer sosedov: Chianti lahko kupiš za 3 evre, ali pa za 13 evrov in več (ta ima kot zaščitni znak na etiketi petelina). To ve cel svet, če hočeš "pravega", kupiš zaščitenega. In nobene hude krvi...

Je pa res, da gre pri teranu malce za principe, zgodovino, morda tudi "krajo"... a to na prodajo naše žlahtne kapljice ne bi smelo vplivati prav nič.
OMNIC
# 18.02.2017 ob 09:21
Meni pa je obnašanje EK najmanj sumljvo, če že ne odkrito arogantno in zafrkljivo do Slovenije. Zdaj, po naši pritožbi in grožnjah s tožbo nenadno dobi EK "spomin", da se je zaščita terana že zdavnaj zgodila, obenem pa jih je (če je verjeti gornjemu prispevku) ena sama obzirnost.
"Nikakor se ne prejudicira...", "Opozorilo Hrvaški ne pomeni, da bo EK sprožila postopek, niti da ga ne bo sprožila", "EK bo Hvaški ugodila...".
Pa kakšno sranje je zdaj to?
Navaja se še, da je delegirani akt izjemno težko zavrniti, ko je enkrat sprejet. In teli tam v Bruslju so se očitno odločili, da ta akt v korist Hrvaške bo za vsako ceno.
TOŽBA TAKOJ!
cairns
# 18.02.2017 ob 08:41
"Evropska komisija zaščito geografskih označb jemlje zelo resno in slovensko vino teran je ena od teh označb"

Prekleti hinavci. Kaj so mislili da bo Slovenija tiho pa se sedaj vlečejo ven.
Židanu sedaj preostane samo še to, da dokaže da sorta teran ne obstaja, ampak da je vse to vino pridelano iz sorte refošk. Hrvati so kupovali sadike refoška v Sloveniji, kar lahko mi dokažemo z dokumenti in genetskimi testi.
bjn
# 18.02.2017 ob 09:13
Izbrišite šahovnico iz kozarca !
nikhrast
# 17.02.2017 ob 16:51
Pa saj po svetu lahko kupimo italijanski terrano, pa španski teran. Ne vem, slovenski teran sploh izvažajo?
zdenja
# 18.02.2017 ob 09:28
Upam, da Židana to ne bo zadovoljilo in vseeno uporabi vsa pravna sredstva. Naj že enkrat dokaže, kdo laže, krade in vedno zavaja.
samogledam
# 17.02.2017 ob 18:44
Slovensko vino teran ? Prosim da potem v te steklenice tocite vino iz trsa, teran ! in ne zavajate potrosnika z refoskim grozdjem v steklenici po imenu Teran ! Ali res ni vec pomembno kaj dajete v steklenice?
keka77
# 26.02.2017 ob 12:37
A so glupi tile naši...?!? Teran kot ime ne more biti geografsko zaščiten po principu Konjaka ali Šampanjca, kot sem ze nestetokrat rekel , z dodano besedo "KRAŠKI" TERAN bi pa to bila povsem druga pesem in hkrati realna zaščita vina oz porekla..
ivod
# 21.02.2017 ob 09:43
... torej olajšanje : EU nas ne bodo na suho ... ampak za vazelinom ...
Dr. Kumrovec
# 20.02.2017 ob 13:57
Banda neoliberalna, spet so nas okradli! Država bi morala to zaščitit!
SKEpsiS
# 19.02.2017 ob 10:19
@stotrideset najboljši francoski konjak je albanski konjak Skënderbeu :)
cairns
# 19.02.2017 ob 09:36
nikhrast
Kaj pa ajvar, je še slovenski?

Ne, ampak severnoirski.
nikhrast
# 18.02.2017 ob 17:07
Kaj pa ajvar, je še slovenski?
Kazalo