Evropska unija

Poudarki

  • Židan: Komisija odgovarja pozno
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 31 glasov Ocenite to novico!
Teran
Še eno področje konflikta med Slovenijo in Hrvaško - vino teran. Foto: MMC RTV SLO
       Ta odgovor ne odvrne očitka, da na tej točki Bruselj deluje netransparentno. Mi v tem trenutku še nimamo dokumentov, s katerimi je Hrvaška zaprosila za svojo izjemo.       
 Kmetijski minister Dejan Židan

Dodaj v

Bruselj poziva Hrvaško, naj spoštuje zaščito terana

Ministrstvo: Hrvaška neodzivna
16. februar 2017 ob 20:42
Bruselj, Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je hrvaške organe opozorila, da je treba kljub postopkom za pripravo delegiranega akta za podelitev izjeme Hrvaški zagotoviti popolno spoštovanje trenutne zaščitene označbe porekla terana.

Ministrstvo za kmetijstvo je Evropski komisiji poslalo pritožbo zaradi neukrepanja hrvaških organov v zvezi z nadzorom v vinskem sektorju. Po opozorilih Slovenije naj namreč ne bi zagotavljali pomoči pri nadzoru kršenja pravic, ki izhajajo iz zaščitene označbe porekla vina teran.

Ministrstvo: Hrvaška neodzivna
V pritožbi je ministrstvo navedlo, da je septembra lani hrvaškim organom priglasilo poročilo o ugotovitvah, da je na Hrvaškem v prodaji vino, ki ni v skladu z zaščito terana, vendar od njih ni dobilo odgovora. Slovenija je že večkrat opozorila na dejstvo, da na Hrvaškem prodajajo istrsko vino z oznako teran, čeprav je pod to oznako zaščiteno vino iz trte refošk, ki je bilo pridelano na kraški planoti.

Komisija opozorila hrvaške oblasti
V Bruslju so v odgovoru na slovensko pritožbo zapisali, da so službe komisije navezale stik s hrvaškimi organi in jih opozorile, da je "treba, čeprav je v pripravi delegiran akt, ki naj bi hrvaškim proizvajalcem vina omogočal uporabo imena teran kot sorte vinske trte, zagotoviti popolno spoštovanje pravic, ki izhajajo iz zaščitene označbe porekla teran, do katere so upravičeni slovenski proizvajalci vin".

Ob tem pa so v komisiji spomnili, da je v pripravi delegirani akt, ki bo Hrvaški dovolil odstopanje od prepovedi uporabe naziva teran. Hrvaška bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljala pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla z imenom Hrvatska Istra. Pri označevanju bo treba upoštevati stroge pogoje. Napis teran bo moral biti manjši kot napis Hrvatska Istra in oba naziva bosta morala biti na istem vidnem polju, torej na sprednji ali hrbtni strani steklenice, tako da "označba teran na hrvaških steklenicah vina ne bo zavajala potrošnikov".

Delegirani akt s 30. junijem letos
Evropska komisija načrtuje, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos, a slovenska stran kljub zagotovilom Bruslja, da bo teran kljub tej izjemi še vedno zaščiten izključno kot slovensko vino, vztraja, da bruseljska rešitev potencialno neposredno ekonomsko ogroža slovenske proizvajalce.

Slovenija komisiji tudi očita, da se je s Hrvaško dogovarjala za njenim hrbtom in torej ni ravnala v dobri veri ter da bi z načrtovano izjemo ustvarila nevaren precedens in prekoračila svoje pristojnosti, saj z delegiranim aktom, ki je namenjen tehničnim zadevam, ne bi smela reševati političnih vprašanj. Ljubljana namreč vztraja, da je teran politično vprašanje.

Židan: Komisija odgovarja pozno
Kmetijski minister Dejan Židan je ob robu koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju poudaril, da je odgovor komisije pozen. "Ta odgovor ne odvrne očitka, da na tej točki Bruselj deluje netransparentno. Mi v tem trenutku še nimamo dokumentov, s katerimi je Hrvaška zaprosila za svojo izjemo," je dejal minister.

Židan je obenem poudaril, da je v postopku spornega še marsikaj drugega, zato se Slovenija v tem trenutku intenzivno pripravlja na tožbo proti komisiji pred Sodiščem EU-ja. "Verjamem, da bo naša tožba uspešna, saj se posvetujemo s številnimi strokovnjaki v Sloveniji in zunaj nje. Treba se je zavedati, da je teran slovenski simbol in je pomemben za gospodarstvo," je ponovil.

"Nič ni narobe, če smo ena izmed držav, ki bo tožila Evropsko komisijo, če bo šla tako daleč. Je kar nekaj primerov, ko so države uspešne, če tožijo komisijo, smo pa mi korektni in smo to napovedali vnaprej. Mi bi si tako korektnost in transparentnost želeli tudi v obratni smeri," je sklenil minister.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
PICENG
# 16.02.2017 ob 21:08
S Hrvati se ni mogoče NIČ dogovoriti. To je čista resnica in celo Hrvati povečini to vedo. Da so zvitorepci balkanskega tipa. In potem bivši predsednik Mesić govori o tem, da bi morali vsi biti bolj skandinavski?! Naj začnejo s tem skandinavskim, z veseljem se jim pridružimo, nikakor pa ne na potuhnjen balkanski način, da sporazum ne velja že s trenutkom, ko se pogajalci razidejo.
ginobili
# 16.02.2017 ob 21:10
Upam da bojo popušili kot v rokometu :)
Svit-1
# 16.02.2017 ob 20:54
Ma daj, Bruselj!
mikitr
# 16.02.2017 ob 21:11
Ja mene sicer teran ne briga,me pa odnos domače politike,do tistega kar je Slovensko.In tu se preveč zapravlja,ne odgovarja pa nihče.
don_lavtarini
# 16.02.2017 ob 21:38
Ni problema, srebrno penino preimenujemo nazaj v šampanjec, refošk v burgundijca, haložana v portovca pa merlot v vranac pa da vidmo..
@twwwter
# 16.02.2017 ob 21:43
REsnica: "Hrvaška je vstopila v EU tudi zato, ker je slovenija "mislila" da je teran zaščiten."

Treba se bo navaditi, da je kraja česarkoli s hrvaške strani popolnoma normalna stvar. Si predstavljate, da bi nekdo v Sloveniji nekaj let na svoje flaše nesramno lepil etiketo "Dingač" ali pa na svoje paštete pisal "Gavrilovička", nato pa že kar zahteval zaščito ali izjemo in to celo s pomočjo države? Vsi bi ga imeli za prevaranta in malo norega, mar ne?
Na Hrvaškem je drugače.
Krimsky
# 16.02.2017 ob 21:33
Prioritete:

• zaščititi vino, manjšino v Avstriji, in ptiče pred vetrnicami
• prodati podjetja, banke in ostale bankomate ne-naših
• podpisati sporazume CETA, TTIP in KJŠBNGPŠŠ
~
(zadnja kratica izhaja iz: »Kamor je šel bik ...«)
@twwwter
# 17.02.2017 ob 00:23
Varaždinsko zelje? Malo morgen, Nikad čuo, vendar je ostalo "varaždinsko" in mi nismo zahtevali izjeme.
Slavonski kulen je ostal slavonski, hrvaški teran pa ne bi hotel biti istrski, kot včasih.
Ajvar zagotovo ni slovenska znamka, je tako kot pizza ali burek. Makedonci in/ali Srbi so lahko mirni.
Deviško olje je tisočletja star postopek pridelave, če so ga italjani prej zaščitili OK, vendar smo mi dodali zahtevani sufix, nismo pa zahtevali izjeme.
@twwwter
# 17.02.2017 ob 00:29
še nekaj, naše deviško olivno olje je menda bolj deviško od italijanskega, kar priznavajo tudi oni, ker so to izmerili.
REsnica
# 16.02.2017 ob 21:17
demokratični cirkus je vse bolj predvidljiv.

Tudi prihodnje volitve so predvidljive. Zmagale bodo spet elite, pa naj zmaga kalimero, palčkova mafija ali liberalni pohlep.

Hrvaška je vstopila v EU tudi zato, ker je slovenija "mislila" da je teran zaščiten. Kdo je tu kriv, nima pomena. Teran pač ni več slovenski.

Zdaj lahko tudi koprska vinska klet prodaja refošk pod imenom teran,....
vzhodnik
# 16.02.2017 ob 21:41
Samo toliko, Kaj so sploh še HR?? Vse je jasno in zgodovina preteklosti pove vse! HR ???????
Kup neinteligentnih potez Hrvatov!
REsnica
# 16.02.2017 ob 21:35
bruseljski psi lajajo, karavana pa.....
damjannoo
# 17.02.2017 ob 07:27
hrvat bo kej spoštoval ja. Še posebej če je slovensko
ma dej
# 17.02.2017 ob 06:47
še nikoli niso upoštevali nič, ga ni slabšga brata od hrvata
misterij1234
# 17.02.2017 ob 06:44
Dokazano,naša vodstvena garnitura se ni sposobna dogovoriti niti s svojo ženo ali priležnico.Hrvati so jim pokazali,kako se borit in izboriti se za svojo državo tudi za zadeve,ki niso njihove.Naši kreteni pa se pridejo na TV prepirat z novinarko.
KPRAA
# 16.02.2017 ob 23:02
Hrvati se že tresejo od takega opozorila res.
@twwwter
# 17.02.2017 ob 00:45
Nimam nič proti gibanju južno od Kolpe, sam se tam gibljem vsaj toliko kot povprečen slovenec.
Hvala za link o zelju, tam je jasno, da se naša stran šele je po zapletu in zgledu s teranom odločila ščititi varaždnisko zelje. Takih metod - milo za žajfo - ne odobravam. Meni ne pade na misel, da bi nekaj tujega imel za svoje.
REsnica
# 16.02.2017 ob 22:41
stavim, da bomo čez leta dolili kak dokaz o tajnem dogovarjanju naše politike s hrvati... v naše dobro, seveda... pa malo za kak privatni žep, tako za sprotne stroške.
Tudi Drenikova in njen lolek dvomim, da sta tako naivna... vsaj zastonj ne. ampak česar ne vemo, ne boli, pravi demokracija in dela v tajnosti v naše dobro.
REsnica
# 16.02.2017 ob 21:42
kot poslušna čreda pa bomo ovce s svojo udeležbo na naslednjih volitvah podprle ta čudovit sistem, ki nam zagotavlja svobodo poslušanja zavijanja pastirskih psov v luno in nas ščiti pred nevarnostmi, drugačnimi in pred nami samimi...
normalno, da morajo psi ki nas čuvajo imeti dovolj hrane, to smo dolžne plačevati ovce. Medtem ko se psi med seboj spopadajo za večji kos mesa, nas gospodarji strižejo in debatirajo da bi nam še ušesa zamašili, da ne bi poslušali njihovih idej.... po novem baje to ni več demokratično. Za moderno demokracijio se spodobi, da dela v naše dobro v tajnosti...
mooodeeel
# 17.02.2017 ob 07:22
Pa kaksne pritozbe pa opozorila. Mi bi moral v en tak supermarket, poslikat teran na policah in direkt na evropsko sodisce tozbo vlozit. Copa copa bam bam to je to, konec zgodbe!!
@twwwter
# 16.02.2017 ob 23:53
@Majestic12,

Moja vest je čista, ti imaš pa težave s prebujno domišljijo in prirojenim negativnim valovanjem.
Kar se tiče slovenske poštenosti, si tudi zgrešil poanto. Nikjer je ne omenjam, še manj povzdigujem, ti pa ostani pri stvari in mi navedi kak "recipročen" primer, kot sta ta hrvaški teran in hrvaška kranjska klobasa.
Majestic12
# 16.02.2017 ob 23:05
@ @twwwter

Gibljem se večinoma severno in zahodno od Karavank.

In tam kljub trudu, ki ga ti in tebi podobni zapečkarji vlagajo, da bi bili bolj papeški od papeža, prevladuje malo bolj uravnoteženo in objektivno mnenje o Sloveniji in slovenskih praksah. Ki pa so na žalost precej daleč od tvojih iluzij o slovenski "poštenosti".

Pa ne oporekam kraje drugih. Zgolj smeršno se mi zdi, ko berem hinavske izlive zverziranih slovenskih tatov, ki drugim tatovom očitajo, da so tatovi.
@twwwter
# 17.02.2017 ob 14:00
Majestic12 je 17.02.2017 ob 00:07h prepričljivo lansiral lažno vest o tem, da naj bi Slovenija zaščitila znamko "Ajvar" in da zaenkrat zaščita še velja. Pa sem danes v Hoferju naletel na nemški Ajvar, kjer se niti s črko ali kodo ne omenja Slovenija (ali Makedonija ali Srbija). Toliko o dobronamernosti nekaterih komentatorjev.
To izpostavljam v imenu boj proti lažnim novicam. FAKE NEWS.
CtrlDelete
# 16.02.2017 ob 23:55
Tako je, tudi Melanija je naša, ne pa Trumpova!
@twwwter
# 16.02.2017 ob 22:39
Majestic12,
Očitno se bolj malo giblješ južneje od Kolpe, ali pa si ravno od tam doma. Kdo bi vedel.
Kar se tiče kraje, sem jo nalašč poudaril, da ne bi kdo mislil, da prisvajanje intelektualne ali kulturne in celo teritorialne lastnine ne sodi pod tak izraz ali pa celo smatral, da gre za kakšno drugo manj obsojanja vredno nečednost. Kraja je kraja, v Sloveniji ali na Hrvaškem.
Ti pa ne bi, dokler se krade tudi pri nas, čisto nič oporekal, da ti drugi kradejo pod nosom in pri belem dnevu?
@twwwter
# 19.02.2017 ob 16:20
TERAN je eden in edini in je s krasa. Nimam pa kaj dosti proti denimo istrskemu teranu.
keka77
# 18.02.2017 ob 10:26
Twwwter, "RENSKI Rizling", "LAŠKI Rizling"... Vem da je tu sicer malo drugace a govorim o geografski zasčiti, tako se potem ne bi moglo uporabljati vec enakega imena, Šampanjec je lahko samo iz območja Šampanje ane pa čeprav so noter enaka vina kot drugod po svetu. Dodaš pač k imenu vina še ime zone in imaš " KRAŠKI TERAN" edini na svetu..
@twwwter
# 17.02.2017 ob 19:18
keka77:

Zakaj pa francozi na primer pod svoj šampanjec nočejo pisati "francoski" ?
Zato, da morajo to storiti vsi drugi. V Sloveniji imamo teran, nimamo ne dolenjskega ne štajerskega temveč enega samega. Če bi pisalo "kraški", bi kdo utegnil misliti, da ni originalni.
keka77
# 17.02.2017 ob 16:37
Za bozjo voljo, pa zakaj se ne zasciti imena pod "KRASKI TERAN"??? Ostali pa naj imajo lepo samo TERAN pa bo..
no72
# 17.02.2017 ob 10:21
Bruselj:

....ti,ti, poredna Hrvaška, porednica, zakaj se ne držiš pravil?! Spoštujte svoje sosede, sicer sledi huda kazen!

50 udarcev z bičem po vaši senci!
ABADON
# 17.02.2017 ob 09:21
Kaj si pa makedonci mislijo o tem da smo jim ajvar ukradli?
at111
# 17.02.2017 ob 09:19
Bruselj naj raje ljudi pozove k popolni alkoholni abstinenci in teh težav ne bo več :)

aja to pa ne, je fino če se malo vrti v glavi kajne :DD alkohol je zdrav pa take nebuloze :P verjetno bo edini pametni nasvet v tej sekcijii dobil največ minusov in potem so politiki krivi za stanje v državi :)
gesan
# 17.02.2017 ob 09:02
GORILA
# 17.02.2017 ob 08:21
...čist v vsaki gostilni vprašam, če imajo teran...
Imajo, ampak žal nikjer istrskega terana, tako, da ostajam na pivu!
........................................
......
Na žalost le redkokje dobiš v oštariji dober, kvaliteten Teran.
V glavnem imajo takšnega bolj kot ne neužitnega, ki je dober samo za vinske muđice, pa še te se bolj kremžijo kot ne.

Žal, ampak tako je.
Sami ne znamo cenit kvalitete, potem pa bemtimo, da bodo drugi krivi, da se na našem tržišču pojavlja tuji Teran.

Kaj pa, ko grozdje uvažajo zaradi bilateralnih odnosov nekje iz Gevgelije?
In nam potem to grizdje natočijo v kozarec kot našo vino?!?

A to je normalno, iskreno, pošteno, šrijazno in upoštevajoč pravila igre?

Gre se zgolj za to, kdo bo koga bolj nalagal!
gesan
# 17.02.2017 ob 08:57
ma dej
# 17.02.2017 ob 06:47
še nikoli niso upoštevali nič, ga ni slabšga brata od hrvata
...............................
Na drugi strani imašđ tudi tako pametne kot si sam.
In potem je to to, kar je in imamo!
gesan
# 17.02.2017 ob 08:56
@twwwter
# 17.02.2017 ob 00:29
še nekaj, naše deviško olivno olje je menda bolj deviško od italijanskega, kar priznavajo tudi oni, ker so to izmerili.
.................................
Devica je lahko samo devica.
Ne more bit ena bolj devica, druga pa manj devica!
gesan
# 17.02.2017 ob 08:54
PICENG
# 16.02.2017 ob 21:08
S Hrvati se ni mogoče NIČ dogovoriti.
........................................
.......
Še mi med sabo se ne moremo nič zmenit in vsak trajba nekaj po svoje.
Pa ti še zmeraj verjameš in zaupaš "našim" pomembnežem?

Kot, da naši ne lažejo?! TO pa ja ne, ker "naši so naši"!
V tem smo pa res čisto isti kot oni!

Za to je problem še večji!
gesan
# 17.02.2017 ob 08:51
Tale zgodba bi lahko bila v uvod nove igrice.
"Kdo koga ima bolj za norca"?

Zmaga najbolj pokvarjen kot pri Monopoliju!
GORILA
# 17.02.2017 ob 08:21
...čist v vsaki gostilni vprašam, če imajo teran...
Imajo, ampak žal nikjer istrskega terana, tako, da ostajam na pivu!
nikhrast
# 17.02.2017 ob 01:36
Lahko noč, še osem ni ura.
Problem je EU, zato pa toliko folka sili ven.
Če ne bi bili v EU, bi Hrvaška lahko uporabljala to ime brez problemov.
Kaj pa ajvar je še naš?
@twwwter
# 17.02.2017 ob 00:46
Lahko noč.
Majestic12
# 17.02.2017 ob 00:07
Samo par primerov takoj iz glave:

- Slovenija je poskušala kljub svoji mikroskopski pridelavi oliv potihem in neopazno zaščititi deviško olivno olje, za kar so eventuelno izvedeli Italijani in zadevo takoj blokirali. Da ne omenjam, kako so skočili v zrak Grki, Španci in ostali veliki tradicionalni proizvajalci olivnega olja. Na koncu je morala Slovenija dodati sufix "slovenske Istre".

- Slovenija je spet po preverjenem tihem načinu uspela "zaščititi" ime Ajvar, čeprav z njim nima nikakršne zveze, niti tradicionalne, niti geografske. Razen, če imajo kaj zraven širna polja paprik v Logarski dolini ;)
Odveč je povedat, da je s to brezobzirno krajo imena oškodovala Makedonce in Srbe, ki proizvajajo pravi Ajvar, s katerim brozga iz Eta Kamnik nima zveze.

- Slovenija je blokirala Hrvaško zaščito Varaždinskega zelja, ker je Varaždin vendarle v Sloveniji ;)

- Slovenija je blokirala Hrvaško zaščito Slavonskega kulena, zaradi salamce, ki jo proizvajajo Celjske mesnine in nima nikakršne zveze s pravim kulenom, kaj šele Slavonskim.

Dovolj?
Majestic12
# 16.02.2017 ob 22:19
@ @twwter

No, ja, če bi take pripombe prihajale od kakega Norvežana, Danca itd. bi se še dalo razumeti.

Ampak kraje, prevare, laži in tatvine so v Sloveniji vsakdanja stvar, mogoče še bolj kot na jugu.
odziv
# 17.02.2017 ob 11:17
Glede zaščit bi bilo pred splošno sodbo verjetno vedeti za kaj. točno, sploh gre pri posamezni zaščiti. Zaščite in njihova veljavnost so tehnično in lokalno in časovno določene.

Izdelki od ETE Kamnik pa so zame osebno svetlobna leta pred široko dostopnimi podobnimi izdelki srbskih, makedonskih in italijanskih proizvajalcev.
Majestic12
# 17.02.2017 ob 00:36
"Nikad čuo" ? In potem meni očitaš gibanje južno od Kolpe :))

Blokada Slavonskega kulena je še vedno v veljavi. Prav tako kar se zelja tiče. Na, da se ne boš spet skliceval na lastno neznanje (oz. "nikad čuo")

https://agrobiznis.finan
ce.si/8837471


Deviško olje je Slovenija poskusila zaščititi kar lepo generalno, in pač ni šlo skozi. Niso ga niti prej niti po tem zaščitili Italijani niti kdo drug. To je isto, kot da bi Daimler Benz poskušal zaščititi "avto" ker je pač Karl izdelal prvega.

Ajvar je zaenkrat še "zaščiten", se bo pa to končalo ko bojo Srbi in Makedonci vstopali v EU. Srbi konkretno so že napovedali izpodbijanje te "zaščite", brez dvoma pa bo Slovenija uporabila znano taktiko blokiranja in izsiljevanja tudi za ta konkreten primer.
Lupo
# 16.02.2017 ob 23:24
Je Zidan prebral to?
Kazalo