Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 61 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Tožba Slovenije proti Evropski komisiji pri sodišču EU-ja se zdi vse bolj verjetna
false
Evropska komisija vztraja, da bo teran še vedno zaščiten izključno kot slovensko vino. Foto: BoBo
false
Legalizacija kršenja pravnega reda le še krepi negativna čustva do EU-ja, kar je zelo nevarno, je pred časom opozoril minister Dejan Židan. Foto: BoBo
Teran
Kmetijski minister Dejan Židan je že napovedal, da bo Slovenija uporabila vsa pravna sredstva zoper morebitni delegirani akt Evropske komisije. Foto: BoBo

Bruselj sprožil postopek za dodelitev izjeme Hrvaški glede terana

Za zavrnitev delegiranega akta bi bilo potrebnih 55 odstotkov glasov članic
24. januar 2017 ob 12:05,
zadnji poseg: 24. januar 2017 ob 20:56
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je nasprotovanju Slovenije navkljub sprožila postopek za sprejetje delegiranega akta, s katerim želi Hrvaški dodeliti izjemo pri uporabi imena teran. Akt naj bi začel veljati 30. junija.

Odbor strokovnjakov za vino je tako v Bruslju prvič razpravljal o osnutku delegiranega akta, ki ga je predstavila Evropska komisija, za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, kar velja za začetek postopka. Štiri članice so podale komentarje, so po obravnavi navedli v komisiji.

Po obravnavi točke na odboru so s slovenskega ministrstva za kmetijstvo sporočili, da je Slovenija na odboru ponovila odločno nasprotovanje aktu. Slovenska stališča je po navedbah ministrstva podprla Madžarska, oglasila pa se je tudi Italija, ki na splošno nasprotuje odpiranju seznama izjem in je hkrati zahtevala pravno mnenje komisije.

Komisija je ob koncu obravnave izjavila, da je bila to edina razprava o tem aktu na ekspertnem odboru in da bo nadaljevala postopek tako, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos, so še sporočili z ministrstva.

Židan: Pristransko ravnanje komisije
Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je v sporočilu za javnost zavrnil nekatere navedbe komisarja za kmetijstvo Phila Hogana v ponedeljkovem pogovoru za Odmeve. Minister je tako med drugim zavrnil navedbe, da je komisarja prosil za čas, da Slovenija in Hrvaška dosežeta dogovor, in da je bilo vprašanje terana predmet pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem. Poleg tega je Židan komisijo obtožil netransparentnega, pristranskega in nepoštenega ravnanja.

V komisiji so se na to odzvali z besedami, da se ne morejo vsak dan odzivati na komentarje o tej temi ter da je komisar Hogan vse vidike te zgodbe že pojasnil.

Komisija: Teran še vedno izključno slovenski
Evropska komisija vztraja, da bo teran še vedno zaščiten izključno kot slovensko vino, Hrvaška pa bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljala pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla z imenom Hrvatska Istra. Pri označevanju bo treba upoštevati stroge pogoje, saj bo moral biti napis teran manjši kot napis Hrvatska Istra in oba naziva bosta morala biti na istem vidnem polju, torej na sprednji ali hrbtni strani steklenice.

Kljub zagotovilom Slovenija trdi, da bruseljska rešitev potencialno neposredno ekonomsko ogroža slovenske proizvajalce. Minister Židan komisiji med drugim očita, da se je s Hrvaško dogovarjala za njenim hrbtom in torej ni ravnala v dobri veri ter da bi z načrtovano izjemo ustvarila nevaren presedan in prekoračila svoje pristojnosti.

Vse to po Židanovih besedah ustvarja zelo negativno podobo EU-ja v Sloveniji. Legalizacija kršenja pravnega reda le še krepi negativna čustva do EU-ja, kar je zelo nevarno, je pred časom opozoril minister.

Za zavrnitev potrebna večina v Svetu EU-ja
Delegirani akt je mogoče zavrniti z dvojno večino v Svetu EU-ja, in sicer s 55 odstotki glasov članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva Unije, ali z navadno večino na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Ker tako Slovenija kot Evropska komisija vztrajata pri svojem prepričanju, da je zakon na njuni strani, se trenutno zdi, da se slovenski tožbi proti komisiji na Sodišču EU-ja v Luksemburgu ne bo mogoče izogniti. Ko delegirani akt začne veljati, ima članica dva meseca časa, da vloži tožbo pri Evropskem sodišču, je v ponedeljek v Bruslju pojasnil Židan in ponovil, da bo Slovenija to tudi storila, če bo šlo tako daleč.


VIDEO
Židan zavrnil navedbe komisarja Hogana
VIDEO
Kdo je izgubil bitko za teran?
L. L., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 24.01.2017 ob 12:12
Dajmo si bit na jasnem - problem ni vino, ampak naša nesposobna politika.
FancyBoy
# 24.01.2017 ob 12:38
A ni bil Zidan 1 dan nazaj pameten, kako so korak naprej pred Brusljem????

Just asking...
FemShepard
# 24.01.2017 ob 12:21
Židanove laži so bile razkrite. Iz malenkosti, ki bi jo lahko rešili leta nazaj, je ON napravil cel halo, da bi se ON v javnosti prikazal kot veliki borec za slovensko stvar.
FancyBoy
# 24.01.2017 ob 12:14
Židan - odstopi prosim, če imaš moralo!!!
Henrik
# 24.01.2017 ob 12:28
Za razliko od našega nesposobnega ministra je Hogan stvari pojasnil z dejstvi, argumenti in datumi. Edino, kar je malo bolj na majavih nogah, je dekret - pa še tu se lahko izgovarja na dejstvo, da se državi nista dogovorili v roku - spet so naši spali, hrvatje pa lepo tiho čakali in v pravem času obvestili EK o tem, da se ni dogovora. Spet smo si sami krivi - zaradi nesposobnosti ministrstva, eni pa še kar zvračate krivdo na Bruselj in na ne vem koga še. Židan že ve, da kake tožbe skoraj ne more dobiti, pa bo raje pobiral politične točke na anti EU sentimentu in kot vidimo, je pri tem uspešen. Kennedy je nekoč rekel, da mora biti volivec informiran in izobražen - danes, ko nam tehnologija omogoča marsikaj in bi naj bilo to lažje kot kadarkoli prej, nas politiki okrog prinesejo kdaj se jim zazdi.
M 48
# 24.01.2017 ob 12:36
Že kdaj sem napisal, da je 99% naših politikov in birokratov navadnih kruhoborcev, ki so super zadovoljni z stalno službo in neko plačico, ki jim pripada in to je njihov domet in življenski uspeh.
Lord Vader9
# 24.01.2017 ob 12:17
Sedaj ko nam je karizmatični levičar Židan zapravil teran pričakujem, da bo ob naslednjem merjenju javnega mnenja ninakomedija izmerila, da je karizmatični Židan najbolj priljubljen politik v Sloveniji!
ZETAC
# 24.01.2017 ob 12:29
Prosil me je za nekaj časa, da bi s Hrvaško sklenili prijateljski dogovor

Židan - s hrvaško prijateljski dogovor...dober štos, na koncu pa bomo dobili še račun za stroške tožbe. Očitno so naši levičarski politiki to sami zašuštrali , ker niso vprašanje terana dokončno rešili že pred pristopnimi pogajanji.
čik
# 24.01.2017 ob 12:16
med vsako trto posaditi konopljo,to bo vino kot ga še ni bilo.poj pa to zaščitite :)
theone
# 24.01.2017 ob 12:28
Porazno delo zidana, v normalni demokraciji bi moral bit dec, sprejeti odgovornost in odstopiti... pri nas ga narod za nagrado voli, njegovo stranko sd pa ze 25 ustolicuje v vlado.
Politika je ogledalo ljudstva
peglezn
# 24.01.2017 ob 12:26
Spet nas bojo spat pelal...
luckyss
# 24.01.2017 ob 12:21
Naj jim v istem postopku dajo še piranski zaliv, da ne bo potrebno financirati dveh fars zapored..
theone
# 24.01.2017 ob 12:30
Ce prav razumem je imel zidan 2leti cas da se uskladi z hrvati, to je cel mandat do sedaj. Naredil ni nic, tako kott cela vlada, ampak narodu to odgovarja saj ene in iste lds=smc in sd voli ze 25let
tone7
# 24.01.2017 ob 12:52
Kakšno tožbo, kaj niste že dovolj denarja zapravili??? Drago komentatorji, kdaj bomo spoznali, da ni težava v eni politični stranki, temveč je velik problem v celotni slovenski politiki. Poznamo namišljene desne in leve stranke, pozabljamo, da vsi politiki prihajajo iz komunistične partije, ki se leta 1991 kvazi redeli na levo in desno frakcijo enopartijskega sistema.
Ramus
# 24.01.2017 ob 12:31
V Bruslju začetek postopka za dodelitev izjeme Hrvaški glede terana

Ampak mi smo korak pred vsemi,...
semaino
# 24.01.2017 ob 12:15
SD grob slovenstva in Slovenije. Od bank, preko telekoma in vina, vse so zapravili, ali krepko znizali vrednost vsemu cesar so se dotaknili.

Namesto, da bi vse dali v roke ljudi, z drzavnimi organi pa nadzirali posteno upravljanje. Slednje jim nikoli ni bilo blizu, sploh ne v obdobju 1941-1991.
cairns
# 24.01.2017 ob 22:33
Kaj pa če se tudi mi odločimo in naredimo SLOEXIT.

Bruselj se je pokazal ravno tako mačehovski kot prej Beograd.

Psihopata Miloševića je zamenjal pijanec Juncker in Haupt-gaulaiter Pandora Merkel.
krosnjar
# 24.01.2017 ob 14:07
Napaka je bila storjena že zdavnaj in na njej so Hrvati dobili Teran. Teran se včasih, po mojem vedenju, ni prideloval iz Refoška, temvec iz trte Teran. Zelo podobne sorte a je dal refošk bistveno večji pridelek. Zato so vrgli teran ven in refošk noter. Če bi tega ne storili, bi danes hrvaški argument je imel nobene teže. Tako pa se Hrvati sklicujejo, da je njihov teran iz trte Teran in ne refošk. . . Morda lažejo, a jim tega nismo sposobni dokazati. Morda pa so bili pametnejši in ohranili originalno sorto.
Te naše zaščite so sicer bolj tako-tako. Kraški pršut je narejen iz prašičjih zadnjic od Madžarske, Poljske, Nemčije in v prihodnosti Ukrajine.. San Daniele iz Italije pa izključno iz regionalno rejenih italijanskih prašičev.... Nismo tudi mi neke perle.... Žal.
krosnjar
# 24.01.2017 ob 23:48
Barcaffe, Argeta, Cockta, Yupi, Gorenjka, Alpsko mleko, portoroški hoteli . . . Droga-Kolinska, Zito, Ljubljanske mlekarne, Mercator.... V bistvu smo navadni hrvaski hlapci. V roke smo jim dali vso prehrambeno industrijo in trzenje hrane. Ste pogledali izvor izdelkov v Mercatorju? Slovenski so samo tisti, ki so v hrvaski lasti. Vse ostalo leti pocasi in skoraj neopazno ven. Teran bo v Mercatorju cez par let samo istrski.
Hrvaska je za razliko od Slovenije drzava. In vodijo jo drzavniki. Kaj je Slovenija nimam pojma. Kdo jo v resnici vodi tudi ne. Z drzavo in drzavniki zanesljivo nima nic skupnega. Zal.
obsesionn
# 24.01.2017 ob 12:46
Sam čakal sem ja..da nekdo Ivana omeni..on bi za denarcke itak vse dal Hrvatom. Pa prosim..v Sloveniji ni levice niti desnici..so samo povzpetnezi..koristoljubci..manipulanti.
.igralci..skoraj vsi pa imajo skupno..zgodovino v komunizmu.
Majestic12
# 24.01.2017 ob 20:26
Novica je bila ekspresno pometena pod prag.
Rhea
# 24.01.2017 ob 17:11
Ah dajte no.
S Hrvati se pogovarjamo ze od razpada SFRJ, pa mi povejte za eno stvar, v kateri smo dosegli dogovor. Se arbitražo so sprejeli s figo v žepu.
Nasi so imeli in imajo prav. Vendar EU daje prednost Hrvatom, nikoli nam, a tega se niste opazili? Mi smo nepomembni, Hrvaška se ni kompletno razprodana, tako da jim morajo bruseljski birokrati se malo pihati na dušo, nas so pa ze izropali.
In dokler bodo Hrvati imeli se vsaj en včasih skupni otok v državni lasti, bo EU njim delala usluge.
Ne gre za teran. Gre za to, da se z nami dela kot da nismo enakopravni. Kar pa itak vemo!
Pridejo tudi Hrvati na vrsto, ko jih ne bodo vec rabili, brez skrbi...
DrMinistr
# 24.01.2017 ob 13:52
Mi pa pri tem nekaj ni jasno...Slovenija je teran zaščitila leta 2004. Zakaj bi Židan potem sploh prosil za neko obdobje, da se s hrčki dogovori to dvostransko (ker tako ali tako vemo, da se ne da). Enostavno bi takrat vztrajal pri že veljavni zaščiti.
nemesis999
# 24.01.2017 ob 23:14
imajo nas za tepčke,ker nikoli ne udarimo nazaj.samo parkrat bi bilo treba zaropotat,pa bi nas pustili na miru,do takrat bo tako kot je vrli naši voditelji.ne samo z lepo besedo,predvsem z nesramnostjo se daleč pride,če je ta potrebna in jo uporabiš.respekt
serijski
# 24.01.2017 ob 21:40
Bravo Židan in SD. Še vas bomo volili.
Slovenija ven iz bruseljske štale!
Mici92
# 24.01.2017 ob 16:15
Nespoštovanje dogovorov...
Policija ne mejah...
Tiha blokada naših delavcev v Avstriji...(in še dvojna obdavčitev)...

Experiment EU je res gotof...
krumpek
# 24.01.2017 ob 12:38
ninakomedija izmerila, da je karizmatični Židan najbolj priljubljen politik v Sloveniji!

On bo padel na 4.mesto, na 1.mestu bo Tanja Fajon. Glavni krivec za vse slovenske probleme- Janša pa bo padel tja na eno 36.mesto , izenačen s Kanglerjem.
Berija2
# 24.01.2017 ob 12:22
Potem bomo šli pa v tožbo, kjer bomo zapravili še nekaj milijonov, Hrvatje pa bodo dali dokaz " ...dugačku i bogatu povijest istarskog terana, koji se u povijesnim vrelima prvi put spominje još 1284. godine (dok prvi spomen refoška datira tek iz 1767. godine). Istarski se teran uzgajao, proizvodio i pio 730 godina, " in spet zmagali.
Raje dajte ta denar za promocijo prodaje našega terana namesto za vnaprej zgubljene tožbe!
juk
# 24.01.2017 ob 12:22
Tale novica je lep prikaz nesposobnosti levičarski politikov
daco1
# 24.01.2017 ob 19:06
Nesposobni politiki,vsi po vrsti.
Histria
# 25.01.2017 ob 13:18
Tudi Italijane (Kalabrija) ne skrbi slovenska zaščita:


Histria
# 25.01.2017 ob 13:16
Španci si s slovensko zaščito imena Teran ne belijo glave:


sv
# 24.01.2017 ob 14:00
Namesto, da bi podprli namero in trud vlade, da zaščiti naše pravice, jih seveda po stari slovenski folklori še spodkopavamo. In potem pričakujemo, da nas bo nekdo v svetu spoštoval. Če bi se isto dogajalo na hrvaški strani, bi hrčki že zdavnaj stopili skupaj. Ni nam pomoči in zaradi tega bomo hlapci še naprej.
DrMinistr
# 24.01.2017 ob 13:49
...dugačku i bogatu povijest istarskog terana, koji se u povijesnim vrelima prvi put spominje još 1284. godine (dok prvi spomen refoška datira tek iz 1767. godine). Istarski se teran uzgajao, proizvodio i pio 730 godina, "

hrvaška wikipedija


Na srbski Wikipediji pa verjetno piše o junaški zmagi na Kosovem polju. Nobena tajnost ni, da so hrčki kupovali cepljenke refoška pri nas in sedaj bi to oni radi zaščitili kot avtohtono sorto. Je pa res, če bi nasproti njih stali sposobni politiki si na kaj takega niti pomisliti ne bi upali, pri naših lolekih pa vidimo kako je.
QUENDI
# 24.01.2017 ob 23:10
....torej začnimo spet polniti Tokaj.....ipd blagovne znamke z zaščito ......
davide
# 24.01.2017 ob 22:18
bravo naši

normalno da v Bruslju vedo da smo hlapci
Homer.
# 24.01.2017 ob 15:24
@juk
Če EU, kjub vsem argumentom (ki mimgrede brezpogojno držijo za druge države kot so npr Francija ali Madžarska), te brez argumentov enostavno povozijo, mi pa zaradi tega ker večina glasuje tako moramo poklekniti, potem res ne vem kaj delamo v taki pokvarjeni združbi.
Ti veš?
QUENDI
# 24.01.2017 ob 23:29
....Kras je geografsko točno določeno apnenčasto področje - med Tržaškim zalivom in Vipavsko dolino ter med Soško dolino in Brkini....in znotraj tega področja - nadmorska višina, ostrejše podnebje, rdeča zemlja - se iz trte refošk stiska vino poimenovano teran......kras - kamen - pogovorno tudi vsako apnenčasto področje s podobnimi lastnostmi kot na Krasu.......tudi če kjerkoli pridelujejo portugalko, modro frankijo, žametno črnino in nekate bele sorte ....se vino ne more imenovati cviček, ki ima točno določeno geografsko poreklo.... pogovorno pa je vino z malo alkohola in izrazito kislino......
rarrog
# 24.01.2017 ob 22:57
takšne politike ki svojo nesposobnost skrivajo za napihovanjem negativnih čustev do EUja, si je potrebno dobro zapomniti do dneva, ko bodo volitve. objektivno so to ljudje ki škodujejo Sloveniji.
--------------------
Ni nas malo, ki bomo prav takšne izvolili.
Deep_G
# 24.01.2017 ob 22:30
Bitko za teran bo očitno dobila tista stran, ki bo dostavila bolj debelo kuverto EU komisiji.
jbzt
# 24.01.2017 ob 19:43
Kaj bo Židan zaradi svoje nesposobnosti,najel pravnike v lastni režiji ???
rokec
# 24.01.2017 ob 18:32
Ajde, sedaj pa dajmo začet spet na police naš Tokaj, če pa bo ta gniloba bruseljska kaj težila, pa jim samo to vržemo pod nos in rečemo, da dokler ne uredijo tega, mi ne bomo prenehali delat tokaja!
FancyBoy
# 24.01.2017 ob 14:18
@DrMinistr

"Nobena tajnost ni, da so hrčki kupovali cepljenke refoška pri nas in sedaj bi to oni radi zaščitili kot avtohtono sorto. Je pa res, če bi nasproti njih stali sposobni politiki si na kaj takega niti pomisliti ne bi upali, pri naših lolekih pa vidimo kako je."

zelo lepo povedano!
AliREs
# 24.01.2017 ob 14:04
Nesposobnost slovenske politike.
Deep_G
# 25.01.2017 ob 21:59
@ Histria

Flaše povejo vse, hvala!

Očitno ima slovenska država večje probleme od Hrvatov (kar je seveda težko verjeti). Me zanima če Židan ve za tole.....
Bolek
# 25.01.2017 ob 13:32
Zgodba o Teranu...
je kreganje za oslovo senco.

Nobene gospodarske koristi, samo birokrati se mastijo na njej, kolhoznik Židan pa poizkuša nabirati politične točke.
FrenkMate
# 25.01.2017 ob 06:24
Če je Židan tako prepričan v svoj prav, naj za sodne postopke vloži svoj denar. Saj bo dobil po koncu nazaj, z obrestmi.
Polymath
# 24.01.2017 ob 22:23
Hrvaška proti Sloveniji vedno zmaga, razen v športu ne ... Še en odličen dokaz kako zanič so naši politiki!
3rac
# 24.01.2017 ob 22:00
Po moji uri smo teran že izgubili.
21.12.2012
# 24.01.2017 ob 21:52
Bo Cmera prec klican v Bruselj pa bo mir.
Kazalo