Factor banka naj bi imela med 200 in 250 milijoni evrov premoženja manj kot dolgov. Foto: BoBo
Factor banka naj bi imela med 200 in 250 milijoni evrov premoženja manj kot dolgov. Foto: BoBo
Probanka
Probanka naj bi imela med 150 in 200 milijoni evrov negativnega kapitala. Foto: BoBo

Načrt vključuje tudi pripravo otvoritvenih bilanc, ki bosta pokazali njuno dejansko finančno stanje. Upravi bank sta v petek zagotovili, da bosta gradiva, za katera sta zadolženi, pripravili v predpisanih rokih in jih posredovali Banki Slovenije. Ta bo nato oba načrta prestrukturiranja preučila in ju v vlogi nadzornika potrdila, če bosta ustrezno pripravljena.

Ministrstvo za finance bo načrta nato predložilo Evropski komisiji zaradi pridobitve dokončnega soglasja k državnemu poroštvu za obveznosti bank zaradi črpanja neposrednega likvidnostnega posojila v skrajni sili. Ob izdaji poroštva je pridobila vlada namreč le začasno soglasje komisije.

"S strani Evropske komisije odobreni načrt prestrukturiranja bo osnova za delovanje banke v prihodnje. Prednostna naloga izrednih uprav obeh bank je doseči kar največje poplačilo danih kreditov in ostalih naložb zaradi minimiziranja višine državne pomoči, ki bo potrebna, da bodo v celoti poplačane vse obveznosti do navadnih upnikov," so sporočili iz Banke Slovenije.

Iz proračuna bo šlo za banki predvidoma 400 milijonov evrov
Primanjkljaj premoženja za pokritje vseh obveznosti Probanke in Factor banke do navadnih upnikov po prvotnih ugotovitvah Banke Slovenije sicer znaša 400 milijonov evrov. Za zagotavljanje likvidnosti in normalno izpolnjevanje obveznosti obeh bank do navadnih upnikov je država izdala 490 milijonov evrov poroštva za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko.

Konec junija je bilančna vsota Factor banke znašala skoraj 913 milijonov evrov, njen kapital pa skoraj 78 milijonov evrov. Bilančna vsota Probanke je takrat dosegala nekaj več kot 981 milijonov evrov, njen kapital pa 45,5 milijona evrov.

Po neuradnih informacijah Dnevnika je pregled premoženja Factor banke pokazal, da ima ta med 200 in 250 milijoni evrov premoženja manj kot dolgov. Probanka pa naj bi imela med 150 in 200 milijoni evrov negativnega kapitala.

Problematično financiranje nepremičninskih projektov ...
Factor banka naj bi imela po pisanju Dnevnika največje izgube pri posojilih, namenjenih financiranju različnih nepremičninskih projektov v Sloveniji in na Balkanu. Od skupno 681 milijonov evrov posojil nebančnim strankam naj bi namreč ta posojila predstavljala med 200 in 300 milijoni evrov. V Factor banki si želijo čim prej prodati kreditni portfelj banke. Zanimanje za odkup portfelja naj bi že obstajalo.

... in finančne naložbe
Probanki pa naj bi največje izgube povzročile precenjene finančne naložbe in posojila, zavarovana z različnimi delnicami. Kot je še navedel Dnevnik, naj bi morali v Probanki oblikovati za več deset milijonov evrov oslabitev posojil, ki so jih odobrili povezanim družbam.