Gospodarstvo
Finančno ministrstvo je znova pozvalo k zaščiti največje slovenske banke NLB. Foto: BoBo
       Stališče Slovenije, ki ga je glede postopkov pred hrvaškimi sodišči v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami potrdila tudi vlada, je znano in ostaja nespremenjeno. Ti postopki so v nasprotju s slovenskim ustavnim redom, poleg tega pa predstavljajo jasno kršitev prava EU-ja in mednarodnopravnih obveznosti Hrvaške.       
 Ministrstvo za finance
Hrvaško ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo NLB-ja in tako pritrdilo, da je NLB pravna naslednica Ljubljanske banke. Foto: BoBo

Dodaj v

Finančno ministrstvo znova poziva k državni zaščiti za NLB

Zadnji protest z diplomatsko noto 5. junija
16. junij 2018 ob 17:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za finance je ob odločitvi hrvaškega ustavnega sodišča, ki je odločilo v škodo NLB-ja, pozvalo k razmisleku o tem, kako zaščititi največjo slovensko banko in vrednost kapitalskih naložb države v njej.

Hrvaško ustavno sodišče je, kot je v četrtek prva poročala TV Slovenija, zavrnilo pritožbi na izgubljeno tožbo zoper nekdanjega hrvaškega varčevalca. Šlo naj bi za tožbo v znesku 250 evrov. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da gre za sodbo, izdano maja 2015, v takratnem postopku pa je bil na podlagi pravnomočne sodne odločbe dosojeni znesek izterjan z računa NLB pri hrvaški banki.

"Stališče Slovenije, ki ga je glede postopkov pred hrvaškimi sodišči v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami potrdila tudi vlada, je znano in ostaja nespremenjeno. Ti postopki so v nasprotju s slovenskim ustavnim redom, poleg tega pa predstavljajo jasno kršitev prava EU-ja in mednarodnopravnih obveznosti Hrvaške," so navedli na ministrstvu. Ob preučitvi dozdajšnjih sodb se jim porajajo dvomi o tem, ali so hrvaška sodišča zares opravila ustrezno vsebinsko obravnavo posameznih primerov.

Protest z diplomatsko noto
V odzivu na ravnanje Hrvaške je Slovenja že večkrat protestirala, nazadnje z diplomatsko noto 5. junija, v kateri je izrazila tudi pričakovanje, da ne bo prišlo do zasega premoženja LB-ja ali NLB-ja. "Z vidika načel dobrososedskih odnosov in lojalnega sodelovanja med članicami EU-ja je še posebej sporno, da se sistematična diskriminacija NLB-ja na Hrvaškem nadaljuje tudi v času pobude Slovenije za mediacijo Evropske komisije," so poudarili na ministrstvu.

Bo posredovala Evropska komisija?
Slovenija ostaja osredotočena na priložnost, da se s posredovanjem Evropske komisije (EK) reševanje dolgotrajnega vprašanja prenesenih deviznih vlog premakne z mrtve točke. Resnost hrvaških kršitev pa zahteva preučitev tudi drugih možnosti za zagotovitev spoštovanja mednarodnega prava in zakonodaje EU-ja ter slovenskega ustavnega reda. "V tem pogledu je odločitev hrvaškega ustavnega sodišča dodatna okoliščina, ki jo bo treba upoštevati. To velja tudi v povezavi s sklepi skupščine NLB-ja, da mora banka nadaljevati dejavnosti glede vlaganja pravnih sredstev in zaščite premoženja," so dodali.

Država je namreč na začetku aprila na skupščini NLB-ja prek SDH-ja upravi banke naložila sprejetje ukrepov za zaščito njenega premoženja na Hrvaškem – da bo zagotovila, da bo v primerih obstoječih oz. morebitnih novih pravnomočnih sodb hrvaških sodišč zoper LB in NLB glede prenesenih deviznih vlog v celoti spoštovan vladni sklep iz julija 2015 in februarja letos, da izpolnjevanje sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog nekdanjega LB-ja ni skladno s slovenskim pravnim redom in mednarodnimi pogodbami, ki sta jih sklenili Slovenija in Hrvaška.

Izpodbijanje pred mednarodnimi sodišči
Upravi banke so tudi naložili, da mora nadaljevati izpodbijanje sodnih odločb na vseh instancah na Hrvaškem in pred mednarodnimi sodišči, izvesti ustrezne ukrepe upravljanja s premoženjem NLB-ja z namenom, da se možnost prisilne izterjave prepreči oz. omeji na minimum, pri upravljanju pa v okviru veljavnih predpisov upoštevati slovenske interese.

NLB so pred sodbami hrvaških sodišč želeli dodatno zaščititi tudi z dopolnitvijo ustavnega zakona, a je ustavna komisija DZ-ja na podlagi pravnih mnenj predlog zavrnila.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
presenečen
# 16.06.2018 ob 21:28
A niso hrvaška podjetja ful dolžna NLB? Mi smo ko eni pajaci, ki hodijo po nas. Kaj nam je? Kdo je ugrabil mojo državo?
Prizadet
# 16.06.2018 ob 21:16
Men še vedno ni jasno zakaj se naše vlade od prvega problema v kombinaciji NLB + HR naprej ne ukvarja s polno paro? Nlb daje informacije. Ministrstva tudi. Zakaj tišina vseh vlad? Zakaj ta neodzivnost? Zakaj kateregakoli od njih sploh volimo, če tega problema nihče od njih ne rešuje? Men zgleda k da mamo luknjo v ladji. Eni šraufajo kompas. Drugi z vodo polivajo motor. Tretji iščejo slepe potnike. Četrti imajo neke privide. Peti kurijo zemljevide. Pa prav noben od njih ne vklopi pumpe za odčrpavanje vode. Da bi kdo poizkusil luknjo zapreti pa je skoraj blasfemično. Pa dobro kaj je z vami?
presenečen
# 17.06.2018 ob 10:27
Bomo že dokapitalizirali NLB, saj smo jo tud za tole. Ni problema kolk rabte?

Kriminalistična preiskava potrdila, da je bil Teš 6 preplačan za pol milijarde evrov

Za otroško srčno kirurgijo pa ZAMAŠKE zbiramo?
amigo
# 17.06.2018 ob 08:07
Ne vem čemu služijo ti javni pozivi. Finančna ministrica naj o zadevi obvesti predsednika vlade, ta pa naj ukrepa. Koga poziva finanćna ministrica? Mogoče strice iz ozadja?
DAbears
# 16.06.2018 ob 19:27
Kakupk NLB je bankomat levice
kralj matjaž
# 17.06.2018 ob 10:17
Naj NLB vloži tožbe proti Hrvaškim podjetjem, ter državi, ki jim je dolžna denar. Sedaj imajo precedenčne dodbe v roki, pa se bo zadeva rešila.
amigo
# 18.06.2018 ob 09:42
Ne vem zakaj se ne napiše, da je LB Zagreb delovala po Hrvaški zakonodaji in pod kontrolo NBJ. Devize so šle v NBJ, dobljene dinarje pa je banka posojala hrvaškim občanom in podjetjem.
esspero
# 18.06.2018 ob 00:34
Lopove LB -zdaj NLB je treba do konca izžeti. S kakšno pravico so opetnajstili varčevalce z juga.?Ja veste , takšna je zakonodaja so rekli in te zavrnili , no tudi zdaj je takšna zakonodaja in bodite tiho in plačajte.!
galoper
# 17.06.2018 ob 21:29
NLB preseliti v eno sobo cukrarne, stavbo NLB prenesti na DuTB in potem prodati NLB.
borchica
# 17.06.2018 ob 17:57
Zakaj se nervirati, če bomo itak prodali še to zadnjo banko? Spet politika skuša nabirati točke, al kaj?
Lobo
# 17.06.2018 ob 11:10
Lepo mirno počakajmo, če jo bomo prisiljeni prodat naj se tujci ukvarjajo s tem.
galoper
# 17.06.2018 ob 10:00
Država smo mi, državljani, ki ne smemo vedeti kako je banka zapravljala denar, v čigavo korist, in zdaj še politična želja, naj ščitimo takšno banko. Pri denarju se še prijateljstvo neha.
Dvomljivec
# 17.06.2018 ob 05:50
Ker je NLB državna banka se vsakokratna vlada samo dela da rešuje ta problem ali pa celo trdi da tega problema ni da nam hrvati nič ne morejo. V resnici pušimo na polno. Prodat ta bankomat že enkrat in upam da EK vztraja pri tem do konca
Eska
# 18.06.2018 ob 15:35
Vsako dejanje ima dolgi rep podrejenih dejanj, v katerih se skriva bistvo bančnih lukenj.
Noriški Princ
# 16.06.2018 ob 22:08
To z NLB bi bilo potrebno urediti takrat ne hoditi z orglicami obiskovat izseljence
Tomazzzinho
# 17.06.2018 ob 11:11
Dajmo se že znebit te NLB. Žre nam denar, vsem vladam žre čas, vsem pa živce. Ukinimo to vrečo brez dna!
Kazalo