Jezni protestniki so v Atenah zažgali okoli 10 stavb. Foto: Reuters
Jezni protestniki so v Atenah zažgali okoli 10 stavb. Foto: Reuters
Lukas Papadimos
Grški premier je ostro obsodil nasilje in napovedal, da ga ne bodo tolerirali. Foto: Reuters
Grški parlament o ukrepih

Parlament je globoko nepriljubljeno varčevanje potrdil, medtem ko je na ulicah Aten izbruhnilo nasilje, ki se je razširilo tudi v druga mesta.

Na atenskem trgu Sintagma pred parlamentom se je po podatkih organizatorjev zbralo več kot 200.000, medtem ko podatki policije govorijo o 80.000 protestnikih. Večina jih protestira na miroljuben način, nekateri pa so se na različnih lokacijah v centru mesta pridružili anarhistom. Policija se je na več lokacijah v središču mesta spopadla z več kot 2.000 anarhisti. Ranjenih je bilo okoli 30 policistov.

Policija nad protestnike
Več središču mesta je zagorelo več stavb, poročajo o več kot 80 ranjenih. Grška policija je popoldan skušala s solzivcem pregnati protestnike, ki so v parlament metali kamenje in bencinske bombe. Okolico parlamenta so napolnil dim, med stavbami, ki so zagorele, pa so trgovine, banke, kavarne in dve kinodvorani. Gašenje otežujeta gneča in kaos.

"Dih od točke nič"
V televizijskem nagovoru je grški premier Lukas Papadimos državljane opozoril, kako nujno je sprejetje varčevalnih ukrepov v grškem parlamentu, saj da je države le "dih stran od točke nič".

Potrditev dodatnih varčevalnih ukrepov s petka na soboto v grški vladi je sprožil odstop petih ministrov in 48-urno stavko sindikata javnih delavcev.
Dodatne varčevalne ukrepe od Grčije zahteva trojka - Evropska unija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad. Čeprav so ukrepi deležni ostrih kritik, so jih poslanci potrdili, saj državi v nasprotnem primeru že marca grozi bankrot.

Papadimos je ob tem posvaril pred "nenadzorovanim kaosom" ob morebitnem bankrotu Grčije in poudaril, da "gre za trenutek zgodovinske odgovornosti".

Najmanjša koalicijska stranka, nacionalistični Laos, je v petek napovedala, da novega varčevanja ne bo podprla. Vendar pa imata socialistična stranka Pasok in Nova demokracija, ki podpirata Papadimosovo vlado, dovolj glasov za potrditev ukrepov tudi brez Laosa. V 300-članskem parlamentu imata skupaj 236 poslancev.
Novi varčevalni ukrepi predvidevajo krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, 20- do 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in znižanje pokojnin. V Grčiji so že sprožili val splošnih stavk javnih uslužbencev in proteste.

Grški parlament o ukrepih