Protesta se je udeležilo okoli 150 protestnikov. Foto: BoBo
Protesta se je udeležilo okoli 150 protestnikov. Foto: BoBo
TeT, Termoelektrarna Trbovlje
Shoda so se med drugim udeležili tudi pripadniki gibanja Kričač VLV. Foto: BoBo
TeT, Košorok
Generalni direktor HSE-ja, Košorok, na poti na sestanek v Tet. Foto: BoBo

Če pogovori ne bodo obrodili nobenih pozitivnih rezultatov za zaščito delavcev Teta, se bo stavkovno-protestna kampanja razširila na celotno energetsko mrežo, na kateri se že dejavno izvajajo vse priprave za nadaljevanje izvajanja zahtev znotraj problematike, s katero so soočeni v energetskem sektorju.

Gibanje Kričač VLV
TeT, Termoelektrarna Trbovlje
Pustite nas delati, sporočajo delavci na protestu. Foto: Bobo
Protestni shod v Trbovljah

Na današnji skupni seji sveta delavcev Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je potekala v Trbovljah, dokončne odločitve o usodi Termoelektrarne Trbovlje (Tet), ki ji grozi likvidacija ali stečaj, še niso sprejeli. Po besedah generalnega direktorja HSE-ja Blaža Košoroka pa je bila ta točka kot edina na dnevnem redu umaknjena, zato sklepov še ni.

Predsednik sveta delavcev Teta Aleš Gerčar je ocenil, da so vse termoelektrarne v Evropi nerentabilne. Ne zdi se mu smiselno, da bi Tet zaprli, saj meni, da je treba to energetsko lokacijo v Zasavju na pameten način obdržati.

Delavci Teta Košoroku predlagajo moratorij vsaj do konca leta, v tem času pa naj bi vsi deležniki poiskali razumno odločitev glede termoelektrarne, saj HSE in država nista pripravljena na razgradnjo termoelektrarne. Ta moratorij pa mora sprejeti tudi država, ne le HSE.

Košoroka so po seji prisilili, da je izstopil iz avta in jim skušal razložiti razmere. Protestniki mu očitajo, da je kriv za razmere v Tetu. Po njegovi oceni Tet, ki bo kmalu sklical skupščino delničarjev, nima ne energenta in ne ekonomskega računa za proizvodnjo elektrike.

Protestniki so Košoroku podarili črnega metuljčka, po katerem je znan, ker pa niso bili zadovoljni z njegovimi odgovori, so mu vrgli v avtomobil jajce.

Podpora iz Nafte, RTH-ja ...
Shoda so se udeležili tudi predstavniki Nafte Petrochem Lendava, nekateri rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik ter Gibanje Kričač VLV. To je k današnjim pogovorom pozvalo predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, vendar se je odzvalo samo infrastrukturno ministrstvo z možnostjo obiska državnega sekretarja.

Gibanje je to zavrnilo, tako da sestanka ni bilo. "Vabljeni ne razumejo, kako se počutijo delavci, ki so tik pred izgubo službe in brez resnejše alternative v regiji. Povezovanje delavcev, brezposelnih, prekarcev in vseh solidarnih ljudi je edina alternativa, da se razmišljanje odgovornih spremeni ter se odgovorni prično zavedati mizerne situcije v revirjih. Vabljeni, s predsednikom vlade na čelu, tako izgubljajo zaupanje, ki so ga nedavno prejeli na volitvah, in dokazujejo, da se v takšnih situacijah obnašajo kot vse vlade doslej," so sporočili iz Gibanja Kričač VLV.

Če ne bo pozitivnih rezultatov za zaščito delavcev Teta, se bo stavkovno-protestna kampanja razširila na celotno energetsko mrežo, v kateri se že dejavno izvajajo vse priprave za nadaljevanje izvajanja zahtev znotraj problematike, s katero so soočeni v energetskem sektorju, še navajajo.

HSE, SDH in vlado opozarjajo na zelo resno možnost zaostritve kampanje, z dejavnim izvajanjem zapor in popolno ohromitvijo železniške ter cestne infrastrukture.

Likvidacija bi znašala več kot 20 milijonov
V primeru likvidacije, ki naj bi jo zagovarjal HSE, bi na delu ostalo le od 10 do 15 delavcev od 160 zaposlenih v Tetu.

V Tetu so sicer izračunali, da neposredni stroški zaprtja in razgradnje termoelektrarne znašajo dobrih 21 milijonov evrov, za plače čakajočih delavcev mora družba mesečno zagotoviti 450.000 evrov. Če bodo delavci ostali brez zaposlitve, bo država morala za nadomestila zagotoviti približno 2,5 milijona evrov.

HSE odstopil od pogajanj za prodajo Rusu
HSE je na začetku meseca odstopil od pogajanj o prodaji 81,33-odstotnega deleža v Tetu družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova. Dokončna odločitev o usodi elektrarne naj bi bila sicer znana po današnjem posvetu s socialnimi partnerji.




Če pogovori ne bodo obrodili nobenih pozitivnih rezultatov za zaščito delavcev Teta, se bo stavkovno-protestna kampanja razširila na celotno energetsko mrežo, na kateri se že dejavno izvajajo vse priprave za nadaljevanje izvajanja zahtev znotraj problematike, s katero so soočeni v energetskem sektorju.

Gibanje Kričač VLV
Protestni shod v Trbovljah