Vseh zavezancev naj bi bilo po podatkih Fursa med 60 in 80 tisoč. Foto: BoBo
Vseh zavezancev naj bi bilo po podatkih Fursa med 60 in 80 tisoč. Foto: BoBo

Po podatkih Finančne uprave R Slovenije (Furs) je v petek do 10. ure 40.723 zavezancev prevzelo 51.539 namenskih digitalnih potrdil, saj lahko za vsako elektronsko napravo uporabljajo ločeno digitalno potrdilo. Vseh zavezancev naj bi bilo po njihovih podatkih med 60 in 80 tisoč.

Ob mnenju v javnosti, da davčne blagajne uporablja le tretjina zavezancev, na Fursu opozarjajo, da določeni zavezanci poslujejo z gotovino zelo redko in se jim posledično še ni bilo treba vključiti v sistem. Za zdaj glede na ugotovitve s terena ni mogoče govoriti o sistemskem izogibanju vključitve v sistem davčnega potrjevanja računov, so dodali.

Zavračajo tudi očitke, da sistem davčnih blagajn pri Fursu upočasnjuje izdajo računov pri poslovnih subjektih. "Če prihaja do daljših zamud pri izdaji, je to zaradi neustreznih programskih rešitev ponudnikov davčnih blagajn. Tudi če bi bil sistem Fursa popolnoma nedostopen, mora davčna blagajna izdati račun najpozneje v štirih sekundah."

Najprej opozorilo, sledi kazen
Tistim, ki še niso vključeni v sistem, vendar si prizadevajo za vključitev, med nadzorom postavijo nekajdnevni rok, v katerem morajo vzpostaviti povezavo in začeti potrjevati račune. Ob ponovnem obisku kršilca, če ta ni odpravil nepravilnosti, kaznujejo.

Razdelili so že več kot 21 tisoč letakov, s katerimi ozaveščajo potrošnike, da morajo zahtevati in vzeti račun.