Gašpar Gašpar Mišič je že prepričal predsednika uprave Soda Tomaža Kuntariča. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič je že prepričal predsednika uprave Soda Tomaža Kuntariča. Foto: BoBo
Kuntarič z Gašparjem Mišičem zadovoljen?

"Ta zgodba bi se najbolj umirila, če bi Gašpar Gašpar Mišič odstopil s položaja, javnost in stroka ga ne podpirata, nima ustreznih izkušenj za vodenje tako pomembnega podjetja, ki je naše okno v svet," je Erjavec na tiskovni konferenci komentiral izjavo predsednika uprave Soda Tomaža Kuntariča, ki "dopušča, da se Gašparju Mišiču da priložnost".
Gašpar Mišič le prepričal Kuntariča?
Novi predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je bil včeraj pri vodstvu Soda, kjer je predstavil svoj pogled na vodenje Luke.

Program Gašparja Mišiča je "načeloma dober, vendar to je samo program", je za Dnevnik Televizije Slovenija dejal Kuntarič, ki pa je poudaril, da drugih programov ni videl. Kuntarič tudi ne ve, v kolikšni meri je ta program izvedljiv. Njegova izjava pa ne pomeni podpore Soda Gašparju Mišiču, je še dodal. Dejal je, da je treba umiriti strasti in upoštevati vse deležnike, tudi zaposlene in lokalno skupnost, in da morajo nadzorniki upoštevati vsa morebitna tveganja. Gašpar Mišič v tem trenutku morda ni največja grožnja Luki, meni.

Glede primernosti Gašparja Mišiča za vodenje Luke si ni premislil. "Menim le, da je odprtih preveč tveganj, ki bi lahko prinesla velike materialne posledice, če odpremo novo fronto z njegovo menjavo. Da lokalna skupnost ustavi Luko, denimo ne da soglasij za poglabljanje pomolov ali podobno. Ali da se dvignejo zaposleni in ustavijo delo. Tveganja so noro visoka," je za Finance dejal Kuntarič.

Na skupščini delničarjev čez tri tedne bodo imenovani novi nadzorniki in ti bodo tisti, ki bodo vlekli morebitne nadaljnje poteze glede uprave Luke Koper. Med nadzorniki Kuntariča najverjetneje ne bo, je dejal sam. "V tem trenutku se nočem opredeljevati za ali proti," je na to, ali bi sam podprl Gašparja Mišiča, odgovoril Kuntarič.

Postopek izbire ni bil transparenten
"Nadzorniki bi morali izbrati človeka, ki ima izkušnje in bi Luko Koper popeljal naprej, vemo, da so veliki načrti: poglobitev pomola, tretji pomol," pa je vztrajal Erjavec, ki ga tudi kot zunanjega ministra sprašujejo po možnostih krepitve sodelovanja z Luko Koper, vendar so težava kapacitete luke in železniška povezava. "Gašpar Gašpar Mišič ni primerna oseba za to mesto, tudi postopek ni bil preveč transparenten, ni bilo mednarodnega razpisa, kot je prav za podjetje, kot je luka," je še pojasnil Erjavec.

Virant bo zahteval odgovornost nadzornega sveta
Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pa je v MMC-jevi klepetalnici zapisal, da če Gašpar Mišič ne bo razrešen, bodo na vladi zahtevali odgovornost nadzornega sveta Soda.

Kuntarič z Gašparjem Mišičem zadovoljen?