Banka Goldman Sachs zatrjuje, da za delež v sporni spletni strani ni vedela. Zdaj se ga je uspešno znebila. Foto: EPA
Banka Goldman Sachs zatrjuje, da za delež v sporni spletni strani ni vedela. Zdaj se ga je uspešno znebila. Foto: EPA

V finančni ustanovi so ob prodaji deleža v podjetju, lastniku spletne strani backpage.com, ki jo povezujejo ne samo s prostitucijo, ampak tudi s trgovanjem z mladoletnimi dekleti, pojasnili, da so ob "smeri, v katero je šla družba" občutili "nelagodje".

Goldman Sachs je pred časom prek zasebnega investicijskega sklada GS Capital Partners III v podjetje vložil več milijonov dolarjev, kar mu je zagotovilo 16-odstotni delež družbe. V banki zatrjujejo, da so v bistvu nameravali vlagati v newyorški časnik Village Voice, a se je pri izvedbi očitno nekaj zataknilo.

Kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof, ki je sporno naložbo Goldman Sachsa razkril, je pozneje zapisal, da so bili v banki "resnično presenečeni" nad deležem, ki so ga kupili. Razkritju, je še poročal, je v banki sledilo veliko razburjenje in besno iskanje poti, kako se naložbe čim prej znebiti.

Najdonosnejša spletna stran s prostitucijo
Blackpage.com je sicer ena najdonosnejših ameriških spletnih strani, ki med drugim "gosti" tudi oglase za prostitucijo in obvladuje okoli 80 odstotkov trga. Čeprav na družbo Village Voice Media pritiskajo vsi od verskih voditeljev do politikov in rok(e) pravice, ta strani ne namerava zapreti, saj kot trdijo, se bodo oglaševalci preprosto prestavili nekam drugam, na primer na kakšno tujo spletno stran, do katere pa preiskovalci ne bodo mogli.

Pri tem v družbi poudarjajo, da sami na vsakem koraku sodelujejo z oblastmi, pišejo ameriški mediji. Britanski časnik Daily Telegraph ob tem dodaja, da je družba leta 2011 prijavila 2.695 primerov sumom trgovanja z (mladoletnim) belim blagom, a to še zdaleč ni dovolj. Organi pregona se sicer trudijo, da bi vodstvo prepričali, naj jim dovoli vpogled v seznam lastnikov družbe in poslovnih partnerjev, vendar jim to ne uspeva, saj je družba povsem zasebni lasti in tega ni treba razkriti.

Odstopil zaradi "strupenega" ozračja v banki
Banka je svojo odločitev o prodaji deleža sicer sporočila malo po tem, ko je vodstvo banke razburil odstop enega izmed vodilnih v londonski podružnici Grega Smitha, ki je svojo odstopno izjavo objavil v časniku New York Times in v njej razkril izrazito negativen odnos uslužbencev do svojih strank, splošno ozračje v družbi pa opisal kot "strupeno".

Vodilna moža finančne ustanove Lloyd Blankfein in Gary Cohn sta Smithove navedbe že zavrnila in zatrdila, da vsako pritožbo uslužbencev proti njihovim nadrejenim, "izjemno natančno proučijo", kar so storili tudi v tem primeru.