Laščani ostro nasprotujejo vsakršnim obtožbam. Foto: MMC RTV SLO
Laščani ostro nasprotujejo vsakršnim obtožbam. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Dolg družb okoli Pivovarne Laško naj bi znašal 900 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Predsednica LDS-a je dejala, da je Golobičevo nastopanje pred mediji in ocenjevanje poslovanja gospodarskih družb jezik, ki ga je v slovenski prostor vpeljala prejšnja vlada. Foto: MMC RTV SLO
Golobič groženj z izstopom iz koalicije ni ponovil. Foto: RTV SLO
Veselinovič ponudil odstop
Izjava Gregorja Golobiča

V Laškem so v odzivu na besede Gregorja Golobiča, da družba izčrpava lastna podjetja, zapisali, da gre za smešne, manipulativne in škodoželjne besede. Kot navajajo, predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo NLB-ju očita podaljšanje posojila poslovni skupini Pivovarna Laško, češ da gre za tajkunsko posojilo.

V Laškem zato zagotavljajo, da posojilo ni bilo najeto in ne uporabljeno za menedžerski prevzem ali lastniško konsolidacijo. Pojasnili so, da je skupina posojilo najela za nakup Mercatorja, podaljšanje posojila pa je bilo dogovorjeno že ob njegovem najemu, banka pa je sama predlagala kratkoročne vire in njihovo poznejše podaljševanje. Podaljševanje tako po njihovem mnenju ni vprašljivo tudi zato, ker se poslovanje skupine ni poslabšalo in ker je posojilo več kot zadostno zavarovano.

Na Golobičevo izjavo, da se politika mora vpletati v gospodarstvo, ker je bankam namenila milijarde evrov poroštev, pa so se v pivovarni odzvali z zapisom, da politika lahko le izoblikuje transparentna pravila, ne more in ne sme pa delati črnih list družb, ki posojil ne smejo dobiti. Za dokazovanje trditev o izčrpavanju podjetij v skupini Pivovarne Laško pa bodo Golobiču dali priložnost na sodišču.

V Laškem odziv na Golobičeve izjave končujejo z besedami, da najnižja bruto plača v Pivovarni Laško znaša več kot 1.000 evrov, povprečna pa znaša 1.850 evrov, kar je 58 odstotkov več, kot znaša povprečje v panogi.

Golobič: Janša sklenil škodljivo kupčijo
Kot je na trditve pivovarja odgovoril Golobič, ima pravico do sodnega varstva seveda vsak. Vendar pa gre pri celotni zgodbi za zelo pomembno vprašanje, o katerem je treba razpravljati brez ovinkov. Do zdaj smo se preveč sprenevedali; treba je odkrito govoriti o začetkih zgodbe, ki po njegovih besedah segajo v pisarno nekdanjega premierja Janše. Tu je bil storjen izvorni greh - "netransparentna, škodljiva kupčija med uradom premierja in dvema podjetjema, ki sta danes v velikih težavah", meni Golobič. Seveda pa soočanje z realnostjo tranzicije in nezaslišanih kupčij prejšnje oblasti marsikoga sili v agresivne reakcije, še meni prvak Zaresa.

Izredna seja stranke Zares - nova politika, ko bodo odločali o morebitnem izstopu iz koalicije, bo v torek ob 18. uri.

"Stranko zanima zavezanost načelom, ne izstop"
O vlogi vlade pa je Golobič povedal, da ta na eni strani nastopa kot lastnica v največji banki in obenem podeljuje poroštva in druge oblike pomoči bankam in podjetjem v imenu davkoplačevalcev, prav zaradi tega pa ne more stati ob strani v taki debati, temveč mora imeti jasno stališče, pa tudi ukrepati mora v skladu s poblastili, da zavaruje javni interes. Prav načela in programske zaveze, ne pa izstop iz koalicije je tisto, kar stranko trenutno zanima, je še dodal.

"Jezik tajkunstva"
Medtem pa je predsednica LDS-a Katarina Kresal na spletni strani stranke zapisala, da je "retorika populizma morda všečna, hkrati pa tudi nevarna". Najbolj skrb vzbujajoče se ji zdi, da je taka retorika postala diskurz vladne stranke.

"Ko gre predsednik druge največje koalicijske stranke pred medije in tam vsepovprek ocenjuje poslovanje različnih gospodarskih družb, prevzema jezik, ki ga je v slovenski prostor vpeljala prejšnja vlada. Jezik tajkunstva in pogromov," je še dodala Kresalov.

Radenska (v lasti Pivovarne Laško) kupuje delnice Pivovarne Laško
Kot je znano, je pretekli teden NLB Infond Holdingu za mesec in pol podaljšal 130 milijonov evrov vredno posojilo. Mediji pa so med drugim poročali tudi, da je Radenska, katere večinski lastnik je Pivovarna Laško, v zadnjem času začela pospešeno kupovati delnice svojega večinskega lastnika, medtem ko je delnice prenehal kupovati Infond Holding. Radenska naj bi v nekaj dneh za delnice Pivovarne Laško odštela okoli pol milijona evrov.

A. M./E. S.

Veselinovič ponudil odstop
Izjava Gregorja Golobiča