Če želimo Slovenijo spet uvrstiti med uspešne države, potrebujemo predvsem uspešno gospodarstvo, je prepričan Erjavec. Foto: BoBo
Če želimo Slovenijo spet uvrstiti med uspešne države, potrebujemo predvsem uspešno gospodarstvo, je prepričan Erjavec. Foto: BoBo

V Ljubljani se je namreč začel prvi del posveta gospodarskih svetovalcev, ki delujejo na slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništvih v tujini, sodelujoče pa je pozdravil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je poudaril pomen gospodarske diplomacije za slovensko gospodarstvo.

Gospodarski svetovalci imajo po ministrovih besedah pomembno vlogo tako pri privabljanju tujih vlagateljev kot prodoru slovenskega gospodarstva na tuje trge. Ob tem je še dejal, da slovenska javnost, gospodarstvo in politika menijo, da gospodarska diplomacija dela dobro, da napreduje v svojem delu, a po Erjavčevih besedah "ne sme zaspati".

Če želimo Slovenijo ponovno uvrstiti med uspešne države, po ministrovih besedah potrebujemo predvsem uspešno gospodarstvo.

Poglobitev sodelovanja s sosednjimi regijami
Poleg sodelovanja na državni ravni je Erjavec v nagovoru poudaril tudi pomen poglobitve sodelovanja s sosednjimi regijami in v okviru tega spodbujanje različnih gospodarskih projektov, turizma ter infrastrukture. Omenil je svetovno razstavo Expo 2015, ki bo kmalu odprla vrata v Milanu, in pozval, naj jo gospodarstvo izkoristi tudi kot povabilo tujim partnerjem v Slovenijo. Kot je še spomnil, je blagovna menjava lani znašala 42 milijard evrov, kar je za 4,4 odstotka več kot leto prej, od tega je izvoz dosegel 21,2 milijarde evrov, uvoz pa 20,8 milijarde evrov.

Gospodarski svetovalci se prvi dan posveta seznanjajo z novostmi na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva, z naložbenimi priložnostmi in govorijo o aktualnih gospodarskih razmerah v Sloveniji ter razvoju in usmeritvah gospodarske diplomacije. V Novi Gorici pa se bodo v sredo nato srečali s predstavniki slovenskega gospodarstva.