Nekateri zahodni ekonomisti trdijo, da bo Kitajski gospodarski in finančni balon v kratkem počil, kar v Pekingu odločno zavračajo. Foto: EPA
Nekateri zahodni ekonomisti trdijo, da bo Kitajski gospodarski in finančni balon v kratkem počil, kar v Pekingu odločno zavračajo. Foto: EPA

7,4-odstotno gospodarsko rast je ugotovil osrednji kitajski statistični urad, medtem ko je vlada napovedala za desetinko odstotka višjo rast. Padanje gospodarske rasti v drugem najmočnejšem gospodarstvu na svetu pa je sprožilo nova ugibanja o tem, ali utegne biti to uvod v novo svetovno gospodarsko recesijo, je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček.

Analitiki opozarjajo, da je bil rahel padec gospodarske rasti v prvem trimesečju pričakovan, saj gospodarska rast na Kitajskem v tem času tradicionalno upade zaradi relativno dolgega praznovanja kitajskega novega leta. Da bi dosegla načrtovano letošnjo gospodarsko rast za 7,5 odstotka, je vlada sprejela več ukrepov za spodbujanje te rasti. Med drugim je za polovico zmanjšala davke malim in srednjim podjetjem, vendar bodo ti ukrepi začeli delovati šele v drugi polovici leta.

7-odstotna rast za 14 milijonov zaposlitev
Gospodarska rast na Kitajskem mora biti na letni ravni najmanj sedem odstotkov, da bi lahko sedem milijonov študentov, ki bodo letos diplomirali, in še najmanj toliko ljudi s podeželja, ki so se letos priselili v mesta, našlo zaposlitev. Če bi v naslednjih mesecih prišlo do občutnega padanja gospodarske rasti, bo vlada, kot napovedujejo tukajšnji analitiki, sprostila del ogromnih kitajskih deviznih rezerv, da bi povečala notranjo porabo.

Kitajske banke se sicer spopadajo z likvidnostnimi težavami, lokalne oblasti so ponekod zadolžene že do glave in nekatere industrije se srečujejo z vprašanjem prevelikih zmogljivosti, v Pekingu pa kljub temu odločno zavračajo trditve nekaterih zahodnih ekonomistov, da bo kitajski gospodarski in finančni balon v kratkem počil.

Kitajska ostaja tudi po napovedih Mednarodnega denarnega sklada še naprej vodilno gonilo svetovne gospodarske rasti. Dejstvo pa je, da če bodo zahodne države pokleknile pod pritiski ZDA, da bi proti Rusiji sprejeli nove, ostrejše gospodarske sankcije, Kitajski sami ne bo uspelo preprečiti nove svetovne gospodarske recesije.