Kar je slabo za nekoga, je morda dobro za drugega. Ker je bil zračni prostor nad Evropo več dni zaprt, so se delnice letalskih podjetij iz dneva v dan krepko cenile, medtem ko so se delnice družbe Eurotunnel, ki upravlja s predorom pod Rokavskim prelivom, dražile, v ponedeljek za 3,5 odstotka. Foto: NN
Kar je slabo za nekoga, je morda dobro za drugega. Ker je bil zračni prostor nad Evropo več dni zaprt, so se delnice letalskih podjetij iz dneva v dan krepko cenile, medtem ko so se delnice družbe Eurotunnel, ki upravlja s predorom pod Rokavskim prelivom, dražile, v ponedeljek za 3,5 odstotka. Foto: NN
Daimler Chrysler
Daimler je v ponedeljek zvečer sporočil, da je bilo v obdobju od 1. januarja do 31. marca letos dobička pred obrestmi in davki (EBIT) za 1,2 milijarde evrov. Leto prej je v istem obdobju izguba znašala 1,4 milijarde. Foto: EPA

V petek popoldne je bilo na Wall Streetu turobno ozračje, saj je ameriški regulator trga banko Goldman Sachs obtožil, da je pri trgovanju s CDO-ji (gre za zapletene finančne instrumente, ki temeljijo na drugorazrednih hipotekarnih posojilih) svojim strankam prikrivala nekatere ključne informacije, na koncu pa so imeli vlagatelji za več kot milijardo dolarjev izgub. V ponedeljek so bili v rdečih številkah vsi azijski in evropski delniški trgi, medtem ko se je v New Yorku popoldne krivulja že obrnila navzgor.

Finančne delnice so si hitro opomogle
Delnice Goldman Sachsa so po 15-odstotnem petkovem polomu porastle za 1,6 odstotka. Citigroupove delnice so po objavi najboljših četrtletnih poslovnih rezultatov po letu 2007 poskočile za sedem odstotkov. Po koncu trgovanja je spodbudne rezultate objavil še IBM. Indeks Dow Jones (11.092 točk) se je zvišal za dve tretjini odstotka, medtem ko je tehnološki Nasdaq ostal skoraj nespremenjen. Vseevropski FTSEurofirst 300 (1.088 točk) se je po novem padcu delnic letalskih prevoznikov in finančnih podjetij znižal za 0,7 odstotka, hkrati pa je frankfurtski indeks volatilnosti dosegel najvišjo vrednost v zadnjih šestih tednih.

Optimizem borznih strokovnjakov
Toda evropska finančna središča so v torek zaradi dobrih spodbud iz ZDA hitro nadoknadila vse izgube prejšnjega dne. Pomagala je tudi objava svežega indeksa ZEW, ki kaže razpoloženje okrog 300 borznih poznavalcev. Ti so očitno optimistični glede gospodarske prihodnosti, saj je indeks aprila s 44,5 porastel na 53,0 točke. Navdušil je tudi proizvajalec avtomobilov mercedes Daimler, ki je imel visok četrtletni dobiček in tudi za naprej obljublja veliko. Analitiki zdaj priporočajo nakup Daimlerjevih delnic, ki so dopoldne porastle za osem odstotkov. V ZDA pričakujejo, da se bo ponedeljkova rast nadaljevala, potem ko je banka Goldman Sachs sporočila, da se je njen dobiček prvega četrtletja skoraj podvojil.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

-0,23 % 70,13 EUR
NOVA KBM-0,17 %12,07
PETROL+0,55 % 299,53
GORENJE+0,56 % 14,42
TELEKOM+1,16 % 120,02
MERCATOR+0,01 %160,68
LUKA KOPER+1,48 %22,01
INTEREUROPA-0,52 %3,84

Grškim težavam ni videti konca
Črni oblaki nad delniškimi trgi so torej hitro izginili in očitno se bodo indeksi vrnili na enoinpolletni vrh. Torkov vsakdanjik spet greni le Grčija. Wall Street Journal je poročal, da je član Evropske centralne banke Axel Weber izjavil, da naj bi Grčija, ki je bila skrajno neodgovorna pri zadolževanju, potrebovala kar 80 milijard dolarjev, da bo lahko izpolnila svoje obveznosti. Kot je znano, so države evroobmočja Grčiji pred 10 dnevi obljubile, da lahko Grčija računa na 30 milijard evrov njihove pomoči, obenem pa naj bi Grčiji do 15 milijard evrov posodil tudi Mednarodni denarni sklad. Kot kaže, niti teh 45 milijard ne bo dovolj.

Triglav potegnil SBI TOP višje
Na Ljubljanski borzi je le posijalo sonce, vendar je promet še naprej zelo nizek. Potem ko je indeks SBI TOP (956 točk) v prejšnjih šestih trgovalnih dneh petkrat zdrsnil, je tokrat pridobil tretjino odstotka. Od šesterice delnice, ki sestavljajo ta indeks, so se najbolj, za 1,6 odstotka, podražile delnice Zavarovalnice Triglav. Njihova cena je dosegla 23,48 evra. Več kot odstotek dražji je Telekom, katerega enotni tečaj je spet nad 120 evri. Rahlo cenejše so delnice Krke in Nove KBM. S Krko je bilo največ, za 400 tisoč evrov prometa, cena pa je obstala nad 70 evri. V borzni kotaciji je spet vidno zdrsnila Pozavarovalnica Sava, ki ji grozi, da bo padla pod 10 evrov.