Nedokončani projekt Stožice je MOL do konca lanskega leta stal skoraj 64 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nedokončani projekt Stožice je MOL do konca lanskega leta stal skoraj 64 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nadzorni odbor Mestne občine Ljubljana (MOL) je pri nadzoru namenskosti in načrtnosti porabe proračunskih sredstev ter finančnega poslovanja uporabnikov teh sredstev za lani obravnaval tudi sredstva za svetniške skupine.

Svetniška skupina PS-ja je lani porabila 51.731 evrov, SDS 28.884 evrov, SD 17.672 evrov, LDS 2.955 evrov, NSi 8.524 evrov, Zeleni Slovenije 9.098 evrov in DeSUS 7.984 evrov. Nadzorniki MOL-a so preverili tudi strukturo porabe in ugotovili, da so evidence o tem, ali so izpolnjeni pogoji za porabo sredstev reprezentance, skladno s pravilnikom precej skope.

V poročilu je tako zapisano, da se veliko računov nanaša na nabavo blaga po izbiri v trgovini Mercator, pri gostinskih storitvah pa so ugotovili, da je bila večina sredstev uporabljena za srečanja članov svetniških klubov, in ne skladno s pravilnikom za protokolarne namene.

"Zanimivo je tudi, da je ena izmed svetniških skupin koristila svetovanje samostojnega podjetnika za upravljanje s tveganji, ena pa je naročila elaborat, povezan z izgradnjo centra Stožice," so še zapisali v poročilu in dodali, da priporočajo, da se v prihodnje zlasti pri storitvah svetovanja vnaprej preveri, kakšen je namen svetovanja in elaborata ter ali se bo zato res izboljšala kakovost dela članov svetniškega kluba.

Stožice so MOL stale skoraj 64 milijonov evrov
Po podatkih nadzornikov je bil do konca leta 2012 neto strošek gradnje objekta Stožice, ki bremeni proračun MOL-a, 63,7 milijona evrov.

V poročilu so tudi opozorili, da dodatni stroški dokončanja niso znani in da še vedno ni pokrovitelja, po katerem bi poimenovali Stožice. MOL-u pa predlagajo, da zaradi visoke vrednosti investicije v Stožice in medijske odmevnosti sklenjene pogodbe z Grepom zagotovi, da bodo Stožice pod njenim nadzorom.

Pod drobnogledom tudi skladišče ljubljanskih lekarn
Nadzorniki so tudi posredovali pobudo Računskemu sodišču za pregled postopka oddaje gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del za skladiščne prostore na Cesti v Mestni log 90 zaradi povišanja cene. Naročnik omenjenih del je bil javni zavod Lekarna Ljubljana.

Mestna uprava MOL-a mora v 90 dneh od prejema poročila nadzornega odbora, ki ga bo ljubljanski mestni svet obravnaval na novembrski seji, pripraviti odzivno poročilo.