Nagrade je letos prejelo šest podjetnikov. Foto: RTVSLO
Nagrade je letos prejelo šest podjetnikov. Foto: RTVSLO
Janez Bohorič
Komisiji, ki je odločala o nagradah, je predsedoval Janez Bohorič. Foto: RTV SLO
GZS podelil nagrade

Nagrade GZS-ja za leto 2008 so na slovesni podelitvi v Cankarjevem domu prejeli direktor podjetja Gonzaga-pro iz Solkana Iztok Bizjak, direktor Perftecha z Bleda Janez Kožuh, direktor Tanina Sevnica Ivan Mirt, predsednik uprave Kolpe iz Metlike Mirjan Kulovec, predsednica uprave Probanke Romana Pajenk in direktor Varisa Lendava Štefan Sobočan.

Generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič je povedal, da so v zadnjih letih, ko so predstavljali nagrajence zbornice, govorili o presežnikih. Vedeli so, da podjetja delujejo v razmerah, ko povpraševanje po njihovih storitvah in izdelkih presega njihove zmogljivosti. "Delali so s 'polno paro' in 24 ur na dan," je poudaril. Hribar Milič se sicer ni mogel izogniti kriznim razmeram; kot je poudaril, prihajajo resni izzivi, nagrajencem in vsem drugim pa želi, da bi bili v teh izzivih zmagovalci.

Kakšni so kriteriji?
Komisija za nagrade GZS-ja letos ni imela težkega dela, je povedal predsednik komisije in prvi mož kranjske Save Janez Bohorič. Kot je navedel, ima model ocenjevanja in razvrščanja 65 merljivih kriterijev ter še nekaj "mehkih" kriterijev, ki jih ni mogoče meriti. Najpomembnejši so bili med drugim jasna dolgoročna strategija in vizija, poslovni rezultati, uveljavljanje lastnih blagovnih znamk, poslovna kultura, spoštovanje in osvajanje najvišjih standardov kakovosti ter soodgovornost v razvoju lokalnega in družbenega okolja, v katerem delujejo.

Najuspešnejša doslej Iskra
Nagrajencev GZS-ja je z letošnjimi skupno že 285, med njimi pa je le 15 žensk. Med nagrajenci so bili dvanajstkrat predstavniki Iskre in njenih podjetij, osemkrat predstavniki Tovarne avtomobilov in motorjev (TAM), šestkrat predstavniki Save iz Kranja, petkrat pa predstavniki Metalne iz Maribora in ABC Pomurke.

E. S.

GZS podelil nagrade