Andrej Plos bo Novo Kreditno banko Maribor vodil do imenovanja novega prvega upravnika Foto: BoBo
Andrej Plos bo Novo Kreditno banko Maribor vodil do imenovanja novega prvega upravnika Foto: BoBo
NKBM po odstopu Plosa

Plosov odstop je potrdil predsednik nadzornega sveta banke Dušan Jovanovič. "Dejstvo je, da je predsednik uprave Plos včeraj ponudil odstopno izjavo, o kateri bodo nadzorniki odločali v prihodnjih dneh, predvidoma v petek. Kljub temu dejstvu je NKBM stabilna banka, ima vodstvo do imenovanja nove uprave in pridobitve pooblastil za vodenje," je dejal.

Plos razlogov za odstop ni navedel, po neuradnih podatkih pa naj bi odstopil tudi zato, ker nadzorniki še vedno niso sklicali seje, na kateri bi potrjevali upravo, saj je del nadzronikov Plosovemu imenovanju nasprotoval zaradi njegove domnevne solidarne odgovornosti pri spornih poslih banke. Krmilo NKBM-ja je siecr prevzel po novem letu, kmalu po odhodu prejšnjega prvega upravnika banke Matjaža Kovačiča. Predtem je bil Plos član upravnega sveta banke.

Namesto Plosa Aleš Hauc?
Jovanovič je še dejal, da bo Plos banko vodil do imenovanja novega prvega upravnika, hkrati pa napovedal, da bodo njegovega naslednika poiskali v najkrajšem mogočem času, saj je ustrezne postopke že sprožil. O imenih ni želel govoriti, kot najresnejši kandidat za Plosovega naslednika pa se v medijih že nekaj časa omenja zdajšnji generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc.

Prek spletnih strani Ljubljanske borze pa so iz banke sporočili, da nadzorni svet o Plosovi potezi še ni odločal, bo pa to predvidoma storil na prihodnji seji, ki bo v petek, 17. februarja. Ob tem v banki še zagotavljajo, da zamenjave v upravi na njeno poslovanje ne bodo vplivale.

Z Banko Slovenije o "neresnem delu"
Je pa Jovanovič že ob preklicu seje nadzornikov pretekli teden napovedal sestanek z vodstvom Banke Slovenije, ki naj bi se zgodil danes. Prvi nadzornik pričakuje predvsem "strokovno poglobljeno tematiko o aktualnih temah", ob tem pa tudi kakšno "krepko besedo o delu nadzornikov, ne toliko v smeri slabega kot v smeri neresnega dela".

AUKN z dogajanjem ni zadovoljen
Na dogajanje so se odzvali tudi v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb, kjer ocenjujejo, da NKBM ne dosega načrtovanih rezultatov poslovanja banke in tudi ne skrbi za zaupanje komitentov v banko. AUKN v celotni zadevi zelo intenzivno in proaktivno sodeluje z vsemi pristojnimi državnimi organi, od nadzornega sveta pa pričakuje največjo mero odgovornosti in skrbnosti.

Ob tem znova opozarjajo, da so člani nadzornega sveta banke osebno odškodninsko odgovorni za celovit nadzor poslovanja in solidarno odgovarjajo tudi za opustitev dolžne skrbnosti glede preverjanja vseh potencialno spornih zadev iz preteklosti.

NKBM po odstopu Plosa