Dobiček skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 76,31 milijona evrov oziroma dobrih 75 odstotkov načrtovanega zneska. Foto: BoBo
Dobiček skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 76,31 milijona evrov oziroma dobrih 75 odstotkov načrtovanega zneska. Foto: BoBo
ECB
Pri pri Evropski centralni banki (ECB) so najeli posojilo. Foto: EPA
V NKBM-ju prepričani o nenujnosti dokapitalizacije

Plos ocenjuje, da so razmere na gospodarskih in finančnih trgih so po svetu negotove, kar je pustilo posledice tudi na poslovanju Nove kreditne banke Maribor in celotne finančne skupine, ki je leto 2011 končala z izgubo. Čista izguba NKBM-a je ob upoštevanju odloženih davkov dosegla 59,63 milijona evrov, čista izguba skupine pa 53,66 milijona evrov.

Bilančna vsota skupine NKBM je konec lanskega leta dosegla 5,84 milijarde evrov in se je glede na leto 2010 znižala za 26,9 milijona evrov. Dobiček skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami je sicer znašal 76,31 milijona evrov oziroma dobrih 75 odstotkov načrtovanega zneska.

"Največje oslabitve so bile izvedene na segmentu gradbenih in nepremičninskih naložb, v manjši, a pomembni meri pa tudi na področju finančnih holdingov. Nekoliko so se znižali tudi redni prihodki, medtem ko so bili stroški obvladani v enaki meri kot leto poprej. Že letos na strani odhodkov načrtujemo korenito znižanje," je pojasnil Plos in dodal, da se bodo med drugim lotili prodaje določenega premoženja.

Banka najela posojilo pri ECB
Plos je tudi potrdil, da je banka v sredo najela posojilo pri Evropski centralni banki (ECB). Poudaril je, da gre za redno financiranje, ki ga koristijo tudi druge evropske banke, NKBM pa je za zdaj izkoristila polovico od 700 milijonov evrov, kolikor ima za to potenciala, ob tem je dodal: "Ne želimo pa v nobenem primeru iti po poti zniževanja rizične aktive v smislu umika likvidnosti iz gospodarstva."

Povedal je tudi, da so preučili zahtevo Agencije za upravljanje naložb države (AUKN) za sklic skupščine. V skladu z zakonskimi določili bodo skupščino tudi sklicali, od agencije pa pred tem pričakujejo nekaj dodatnih pojasnil. Zelo pomembno se mu zdi, da se čim prej imenuje nove člane uprave, saj to po njegovih besedah vpliva tudi na poslovanje banke.

Kdo bo novi predsednik uprave NKBM-a?
Na sredini seji nadzornega sveta so nadzorniki soglasno potrdili, da bodo novega predsednika uprave izbirali na način neposrednih osebnih vabil. Prvi nadzornik Dušan Jovanovič je pojasnil, da so s postopki že začeli, saj želijo novo upravo sestaviti v najkrajšem času ob sporazumni potrditvi vseh članov nadzornega sveta.

Jovanovič je povedal, da so poslali deset vabil, vendar se vsi vabljeni kandidati na niso odzvali, koliko povabljenih se ni odzvalo ni razkril z zainteresiranimi kandidati pa se bodo nadzorniki sestali na osebnih razgovorih. Od njih pričakujejo predstavitve vizije in strategija razvoja banke. Jovanovič o imenih ni želel govoriti, niti o tem, ali drži, da sta med vabljenimi prvi mož Pošte Slovenije Aleš Hauc in nekdanji predsednik uprave Kapitalske družbe Tomaž Toplak.

Postopek iskanja novega predsednika uprave bodo peljali naprej ne glede na zahtevo AUKN-a za razrešitev nadzornega sveta in brez pritiskov oziroma vmešavanj kogarkoli je zatrdil jovanović in poudaril, da želijo odgovorno opraviti svoje delo do konca, tako kot jim je bilo zaupano na skupščini delničarjev, če se vmes ne zgodi zamenjava nadzornega sveta.

Na vprašanje, kako komentira sredin sklep vlade, da od AUKN-a zahteva poročilo o kapitalski ustreznosti NKBM-a in o poteku lanske dokapitalizacije, je odgovoril, da je o vsem skupaj seznanjen zgolj iz medijev, zato tega ne more komentirati.

V NKBM-ju prepričani o nenujnosti dokapitalizacije