Rešitev mednarodnega zapleta okoli Cimosa je ključna za nadaljevanje prodaje italijanskemu kupcu. Foto: BoBo
Rešitev mednarodnega zapleta okoli Cimosa je ključna za nadaljevanje prodaje italijanskemu kupcu. Foto: BoBo

"Prispela ponudba še vedno ne izpolnjuje naših zahtev," je po seji hrvaške vlade dejal Marić in dodal, da bodo o ponudbi resno razmislili in v roku desetih dni odgovorili na ponudbo. Ob opominu, da je rok do konca januarja, je minister dejal, da ga je mogoče podaljšati, ker je pomembneje najti rešitev.

Marić je ob tem poudaril, da gre za zelo kompleksno težavo, ki je nerešljiva že 25 let, zato ne gre pričakovati enostavne rešitve. "Če nam ga uspe rešiti, bomo naredili veliko delo. Menim, da smo še en korak do končnega dogovora," je povedal Marić. Po neuradnih informacijah časopisa Jutarnji list naj bi predlog, ki ga je Slovenija poslala Hrvaški, vključeval pet milijonov evrov vredno poravnavo.

Italijani umaknili ponudbo za nakup Cimosa
Zaradi odločitve hrvaškega ministra pa naj bi se italijanski sklad Palladio Finanziaria že umaknil kot potencialni kupec Cimosa, poroča spletni portal Siol.net. Rok za izpolnitev vseh odložilnih pogojev se namreč izteče v torek, ko dogovor s Hrvaško najverjetneje še ne bo dosežen.

Hrvaška Agencija za zavarovanje kreditov in sanacijo bank (DAB) ima odprto tožbo do Cimosa, potem ko je prevzela terjatve propadle Riječke banke. Gre za terjatev, ki sega v 90. leta preteklega stoletja, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila. Od dogovora okoli te terjatve je bil odvisen tudi nakup Cimosa od italijanskega sklada.