"Storili smo tudi vse, da redno poslovanje HSE-ja., vključno s trgovanjem z električno energijo, v nobenem pogledu ni moteno. Izpostavljamo pa tudi, da kljub blokadi poravnavamo vse obveznosti v rokih zapadlosti," je HSE poudaril v sporočilu za javnost. Foto: MMC RTV SLO

Pojasnili so, da je do blokade računov prišlo zaradi posebnosti slovenske zakonodaje o izvršbi, ki omogoča, da upnik predlaga sodišču sklep, da banka še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi prenese denarna sredstva na račun upnika.

"V tem primeru dolžnik o izvršbi ni obveščen, zato ne more pravočasno ukrepati za preprečitev izvršitve sklepa o izvršbi pri bankah. Banke so ob prejemu sklepa sodišča dolžne izvršiti sklep o izvršbi z nakazilom prostih denarnih sredstev na računu, v nasprotnem pa morajo blokirati poslovne račune dolžnika," so zapisali v sporočilu za javnost.

Račune blokirali zaradi 5,9 milijona evrov dolga
"V našem primeru gre za znesek 5,9 milijona evrov s pripadki, ki ga je dosodilo višje sodišče TDR Metalurgiji v stečaju," so pojasnili in dodali, da so zoper sodbo vložil revizijo in pričakujejo, da bo ugodno rešena. Zatrjujejo, da jim poplačilo dolgovanega zneska ne bi prineslo likvidnostnih težav.

HSE ima po podatkih Ajpesa blokiranih pet od devetih računih. Blokirana sta dva računa, ki ju ima podjetje odprto pri NKBM-ju, in računi pri Banki Celje, Raiffeisen Bank in pri Hypo Bank. Brez blokade pa so njihovi računi pri NLB-ju, SKB-ju, Unicreditu Banki Slovenija in pri Abanki.