Hypo deli usodo mnogih evropskih bank, ki so zašle v velike težave. Foto: BoBo
Hypo deli usodo mnogih evropskih bank, ki so zašle v velike težave. Foto: BoBo

Predsednik nadzornega sveta Hypa Klaus Liebscher je izjavil, da bo banka v prvi polovici letošnjega leta imela okoli 480 milijonov evrov izgube. Hypo, ki je v državne roke prešel leta 2009, je sicer jabolko spora med Avstrijo in Evropsko unijo, ki preiskuje zakonitost pomoči, saj meni, da je napredek banke pri reševanju iz rdečih številk in prestrukturiranju prepočasen.

"Dejstvo je, da bomo rabili novo pomoč, za zdaj pa še ne morem povedati, o kakšni vsoti je govora," je dejal Liebscher. Avstrijska vlada bo sicer v torek tudi uradno podpisala novo kapitalsko injekcijo Hypu za 700.000 evrov. Banka je zašla v težave predvsem zaradi nepremišljenih naložb in širitve v jugovzhodno Evropo, preden je svet leta 2008 "udarila" finančna kriza.

Ustanovitev slabe banke?
Hypo Alpe-Adria je do zdaj dobila od države že več kot dve milijardi evrov sredstev. Junija sta iz osebnih razlogov odstopila prejšnji predsednik nadzornega sveta, v začetku julija pa mu je sledil še predsednik uprave.

Evropska komisija pa naj bi se do jeseni odločila, ali bo potrdila avstrijski načrt prestrukturiranja Hypa, ki bi vključeval novih 700 milijonov evrov pomoči za dokapitalizacijo.