Rast gospodarstva lahko pričakujemo prihodnje leto. Foto: EPA
Rast gospodarstva lahko pričakujemo prihodnje leto. Foto: EPA
Olivier Blanchard
Blanchard opozarja na potrebo po nujnih ukrepih. Foto: EPA

Aprilska gospodarska napoved Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je še bolj črnogleda kot januarja, ko se je za svetovno gospodarstvo za letos še napovedovalo 0,5-odstotno rast.

IMF pričakuje, da se bo v drugi polovici leta gospodarsko nazadovanje upočasnilo, vendar pa se bo v državah, ki predstavljajo tri četrtine svetovnega gospodarstva, BDP znižal.

Rast naj bi znova sledila prihodnje leto, vendar bo tudi ta po napovedi IMF-a skromna in bo znašala le 1,9 odstotka.

Glavni ekonomist IMF-a Olivier Blanchard je poudaril, da je treba izvesti nujne ukrepe tako na makroekonomski ravni kot tudi v finančnem sektorju, saj je po njegovih besedah le tako mogoče videti luč na koncu predora.

Svetovna gospodarska rast bi lahko v pozitivno območje prešla ob koncu letošnjega leta, medtem ko naj bi se brezposelnost začela zmanjševati od konca prihodnjega leta.

Da bi se zgodil preobrat, bo treba pospešiti ukrepe za sanacijo finančnega sektorja in ob tem nadaljevati spodbujanje povpraševanja z monetarnimi ter s fiskalnimi ukrepi, pravi poročilo, ki še ugotavlja, da je tudi po vrhu skupine G-20 zaupanje v finančne trge še vedno šibko.

Slovenski BDP navzdol za 2,7 odstotka
Za Slovenijo IMF v letošnjem letu napoveduje zmanjšanje BDP-ja za 2,7 odstotka, do gospodarske rasti pa naj bi znova prišlo leta 2010, ko naj bi ta znašala 1,4 odstotka.

Napovedi IMF-a za našo državo so bolj optimistične od domačih predvidevanj, saj je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) konec marca napovedal, da se bo naš BDP zmanjšal za štiti odstotke, Banka Slovenije pa je napovedala zmanjšanje za dva odstotka.

Umar za prihodnje leto Sloveniji napoveduje povečanje BDP-ja za en odstotek, po napovedih Banke Slovenije pa se bo povečal za 1,9 odstotka.

G. V.