Foto: AP
Foto: AP

Govejega mesa so tako lani priredili okoli 44.000 ton, prašičjega približno 24.000 ton, perutninskega okoli 77.000 ton, ovčjega približno 1400 ton in kozjega mesa okoli 300 ton.

Količina govejega mesa, pridobljena v klavnicah, je bila za osem odstotkov manjša kot leta 2022. Domače prireje mesa je bilo za okoli 11 odstotkov manj, prirasta v živi masi pa za okoli pet odstotkov manj. Slovenija je izvozila za približno deset odstotkov manj goveda, uvozila pa ga je za okoli pet odstotkov več kot leta 2022.

Domača prireja prašičjega mesa je bila lani za približno devet odstotkov manjša kot leta 2022. Stalež prašičev se je vnovič zmanjšal, število prašičev pa je bilo lani najnižje po letu 1991. Prašičjega mesa je bilo v klavnicah pridobljenega za okoli 12 odstotkov manj. Prirast v živi masi je lani v primerjavi z letom 2022 upadel za približno pet odstotkov.

Nadaljevalo se je naraščanje števila izvoženih prašičev. V primerjavi s predlani se je povečalo za okoli 24 odstotkov. Uvoz prašičev je upadel za okoli osem odstotkov. V primerjavi s predlani je bilo zaklanih za približno devet odstotkov manj prašičev.

Prireja perutninskega mesa je bila večja kot leto prej, domača prireja mesa se je povečala za okoli tri odstotke. Prireja znesenih kokošjih jajc je bila večja za 4,8 odstotka. V letu 2023 je bilo na letni ravni večje tudi število kokoši nesnic, in sicer za približno 24 odstotkov. Kokoši nesnice so znesle približno 432 milijonov jajc.

Domača prireja ovčjega mesa je bila večja za okoli pet odstotkov, kozjega pa za okoli odstotek. Pri tem je treba upoštevati, da gre pri obeh vrstah živali v primerjavi s preostalimi vrstami živali za majhne staleže živali.

Manj kravjega mleka

Kravjega mleka se je namolzlo okoli 588 milijonov litrov, kozjega mleka okoli 1,7 milijona litrov, ovčjega mleka pa okoli 0,7 milijona litrov. Količina namolzenega kravjega mleka je bila manjša kot predlani za okoli tri odstotke.

Najbolj se je zmanjšal pridelek medu. Medtem ko so slovenski čebelarji v letu 2022 pridelali 2405 ton medu, so ga leto pozneje približno 285 ton, kar pomeni 88,1-odstotni padec. Lanski pridelek je ob tem približno štirikrat manjši od desetletnega povprečja.