Balogh je pred DUTB-jem deloval v Probanki, pa v nekaj madžarskih in ukrajinskih bankah. Foto: MMC RTV SLO
Balogh je pred DUTB-jem deloval v Probanki, pa v nekaj madžarskih in ukrajinskih bankah. Foto: MMC RTV SLO

Polni petletni mandat mu začne teči s 1. oktobrom, Imre Balogh pa s tem postaja tudi član upravnega odbora DUTB-ja.
Neizvršni direktorji, ki jih vodi Marko Simoneti, so Balogha za glavnega izvršnega direktorja imenovali v skladu z zakonodajo in na podlagi mednarodnega postopka izbora, ki je bil "izveden transparentno, konkurenčno, enakopravno, zaupno in v skladu z najboljšo poslovno prakso na področju kadrovanja", so sporočili z DUTB-ja.

Balogh je bil na mesto glavnega izvršnega direktorja za največ eno leto imenovan oktobra lani, do takrat pa je bil neizvršni direktor. Položaj je prevzel po odhodu Torbjörna Manssona. V času opravljanje funkcije glavnega izvršnega direktorja je njegov položaj neizvršnega direktorja miroval.

Julija letos je bil objavljen mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja, kadrovska komisija pa je do izteka roka, 29. julija, prejela 10 prijav. Po preverbi izpolnjevanja pogojev, rezultatov razgovorov, opravljenih testiranj in predvidenih meril je neizvršnim direktorjem v nadaljnjo obravnavo predlagala štiri kandidate, ki so po navedbah DUTB-ja ustrezali merilom za opravljanje funkcije glavnega izvršnega direktorja.

Kandidati v ožjem izboru so po podpisu sporazuma o nerazkrivanju podatkov prejeli zaupne interne dokumente o notranji organizaciji in strategiji poslovanja DUTB-ja za obdobje 2016-2022 kot pripravo na razgovore z neizvršnimi direktorji. Ti so nato med 29. avgustom in 2. septembrom opravili razgovore z vsemi kandidati, ki so se uvrstili v ožji izbor. Neizvršni direktorji so nato na položaj soglasno imenovali Balogha.

Izvršne direktorje imenujejo in odpokličejo neizvršni direktorji za obdobje petih let. Z odpoklicem izvršnemu direktorju preneha članstvo v upravnem odboru. Prejemke za člane upravnega odbora DUTB-ja ureja trenutno veljavna politika prejemkov DUTB-ja, ki jo je vlada sprejela 9. junija letos.

Po imenovanju novega izvršnega direktorja ima tako upravni odbor DUTB-ja šest članov, od tega so trije neizvršni (Simoneti, Janez Širovnik in Juan Barba Silvela) in trije izvršni (Balogh, Janez Škrubej in Aleš Koršič).

Balogh je sicer v Slovenijo prišel leta 2013, ko se je pridružil izredni upravi Probanke. To so sicer februarja dokončno likvidirali, preostalo premoženje pa pripojili DUTB-ju.

Balogh, ki ima v bančništvu skoraj 30-letne izkušnje, je diplomiral, magistriral in doktoriral na Madžarskem, po diplomi pa se je med drugim izobraževal na Harvardu.