Olafur Ragnar Grimsson je prvi predsednik Islandije v njeni 65-letni zgodovini, ki je dal veto na kakšen zakon. Foto: EPA
Olafur Ragnar Grimsson je prvi predsednik Islandije v njeni 65-letni zgodovini, ki je dal veto na kakšen zakon. Foto: EPA

Predsednik Olafur Ragnar Grimsson je napovedal, da bodo o zakonu odločali prebivalci na referendumu. V soboto je predsednik že prejel peticijo s podpisi skoraj četrtine Islandcev, ki so od predsednika zahtevali veto na zakon, ki ga je sprejel parlament in predvideva vrnitev denarja propadle spletne banke Icesave britanskim in nizozemskim varčevalcem.

Organizatorji peticije se ne strinjajo s tem, da bi morali Islandci plačati za nespametno politiko banke, saj bi moral tako vsak prebivalec otoka teoretično prispevati okoli 12.000 evrov, ki bi jih izplačali tujim varčevalcem.

Nad potezo predsednika niso tako navdušeni v parlamentu, kjer menijo, da bo to samo še dodatno omadeževalo podobo Islandije v tujini. Finančno ministrstvo je volivce zato že pozvalo, naj na referendumu ne zavrnejo zakona.

Zahteva po pojasnilu
Nizozemsko finančno ministrstvo je že izrazilo razočaranje nad odločitvijo islandskega predsednika in bo zahtevalo takojšnjo obrazložitev. Britansko finančno ministrstvo je napovedalo, da se bo posvetovalo z Islandijo, zadevo pa bo predalo Evropski uniji, kamor si prizadeva vstopiti Islandija. Velika Britanija in Nizozemska bi lahko blokirali vstop Islandije, dokler se zadeva ne reši v prid njihovih varčevalcev.