Nekoč uspešno Islandijo je finančna kriza spravila na kolena. Foto: EPA
Nekoč uspešno Islandijo je finančna kriza spravila na kolena. Foto: EPA

Islandski poslanci so potrdili načrt, skladno s katerim bo povrnjenih več milijard evrov dolgov nizozemskim in britanskim varčevalcem islandske banke Icesave. Gre za hčerinsko banko islandskega Landsbankija, ki je lani jeseni zaradi posledic finančne krize bankrotiral.

Sprejeti načrt predvideva, da bo islandska vlada britanski in nizozemski vladi skupno vrnila 3,6 milijarde evrov, ki jih bosta nato vladi povrnili varčevalcem. V znesek so zajeti tako prihranki kot tudi obresti. Izplačevanje dolgov bo Islandija predvidoma začela leta 2016, ves postopek pa naj bi trajal 15 let.

Načrt je med Islandci naletel na val nasprotovanja. Kritiki so namreč prepričani, da bo to povzročilo nepričakovane pritiske na otoško državo, ki se je po njihovem mnenju obvezala k nečemu, česar ne bo zmožna izpolniti. Poleg tega se Islandci še vedno spominjajo neljubih dogodkov, ki so se zgodili ob koncu lanskega leta, ko se je država znašla v hudih težavah.

Zaradi kolapsa islandskih bank, pri katerih je varčevalo veliko število Britancev, se je britanska vlada takrat z željo zamrznitve bančnih računov banke Icesave v Veliki Britaniji nad Islandijo znesla z uveljavljanjem protiterorističnih zakonov.

Islandske oblasti kljub jezi med ljudmi upajo, da jim bo s potrditvijo današnjega načrta uspelo dokazati željo po izpolnitvi mednarodnih obvez, kar je med drugim pogoj za pridobitev pomoči od Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in še nekaterih drugih finančnih institucij.