Naloga lastnikov Istrabenza je, tako Valant, ščititi premoženje delničarjev in storiti vse za ohranitev Istrabenza. Foto: MMC RTV SLO
Naloga lastnikov Istrabenza je, tako Valant, ščititi premoženje delničarjev in storiti vse za ohranitev Istrabenza. Foto: MMC RTV SLO

Prvi mož družbe NFD, ki je poleg Petrola največja lastnica koprske družbe, sicer verjame, da je koprsko družbo mogoče rešiti, a pred bankami upnicami Istrabenza, lastniki družbe in družbo samo je zapleten proces. Prepričan je tudi, da presežki od prodaje premoženja Istrabenza zagotavljajo bistveno več sredstev, kot bi jih pridobili z dokapitalizacijo. Banke upnice namreč zahtevajo dokapitalizacijo v višini 50 milijonov evrov, a s presežki iz kupnin bi po besedah Valanta lahko zbrali več kot 100 milijonov evrov.

"Pričakujem, da bodo banke upnice korektno pristopile do vseh repo pogodb, in se strinjam, da so poplačane vse njihove glavnice ter pripadajoče obresti in drugi stroški. Toda presežek mora pripadati družbi, delničarjem in ostalim deležnikom," je poudaril Valant.

Bavčar se ne bo obdržal do maja
Igorja Bavčarja
, ki naj bi Istrabenz vodil do 15. maja, pa, kot kaže, na čelu družbe ne želi nihče več. Banke upnice od svoje zahteve po čimprejšnji zamenjavi uprave ne odstopajo, v ponedeljek pa sta se jim pridružila še največja lastnika Petrol in NFD.

Večji delničarji Istrabenza zdaj pričakujejo, da se v zvezi z reševanjem Istrabenza takoj vzpostavi normalen dialog, brez izsiljevanj in pogojevanj, dialog v smeri rešitve problema. Istrabenz v tem trenutku namreč po Valantovih ocenah potrebuje predvsem mir in načrt finančne reorganizacije. "Verjamem, da je družbo mogoče rešiti. To je tudi v interesu družbe same, njenih lastnikov, Primorske in celotne Slovenije," je poudaril.

NFD ne nasprotuje vstopu bank v Istrabenz
Valant je še povedal, da družba NFD ne bo nasprotovala morebitnemu lastniškemu vstopu bank upnic v Istrabenz, če bo to predvideval načrt finančne reorganizacije. Je pa po njegovih besedah treba najprej ugotoviti, kakšno je dejansko finančno in materialno premoženjsko stanje koprske družbe.

A. S.