Celotna skupina Istrabenz bankam dolguje okoli 800 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Celotna skupina Istrabenz bankam dolguje okoli 800 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz na poti prisilne poravnave

Po koncu zbiranja terjatev se bo sešel upniški odbor. Postopek bo vodil prisilni upravitelj Boris Dolamič.

Še pred odločitvijo sodišča je predsednik uprave Istrabenza napovedal, da bo sodišče o prisilni poravnavi odločalo šele septembra ali oktobra, če prej ne bo prišlo do prostovoljne poravnave. Stečaj pa pride v poštev, če bo s programom prisilne poravnave soglašalo manj kot 60 odstotkov bank upnic. Prostovoljni poravnavi je za zdaj naklonjenih 14 izmed 19 bank upnic, tri pa so pred tedni na koprsko sodišče vložile predlog za stečaj, a je odločanje o tem odložila vložitev programa prisilne poravnave.

Kot je znano, Istrabenz bankam dolguje okoli 350 milijonov evrov, dolg celotne skupine pa znaša okoli 800 milijonov evrov. Po besedah uprave naj bi sanacija Istrabenza trajala vsaj do leta 2013.

Kot slabšo možnost pa prisilno poravnavo vidi ekonomist Maks Tajnikar, saj meni, da v tem primeru "ta kratko potegnejo upniki in tudi davkoplačevalci", glede na to, da so vpletene slovenske banke v državni lasti. Uprava Istrabenza pa je v predlogu za začetek prisilne poravnave zapisala, da bodo upnikom s prisilno poravnavo zagotovljeni ugodnejši pogoji za plačilo njihovih terjatev, kot če bi bil začet stečajni postopek.

Istrabenz na poti prisilne poravnave