Izbor Gospodarstvo

Poudarki

  • V Sindikatu prekarcev poudarjajo, da poslovni model, kjer franšizodajalec odloča o vseh podrobnostih poteka dela vsebuje elemente delovnega razmerja.
Trafika
Poslovni model trafik je bil ob koncu lanskega leta deležen odmevnih kritik, a kljub akciji inšpektorata za delo nemoteno poteka naprej. Foto: BoBo
Protest
Delavci v trafikah so na svojo stisko pred skoraj letom dni opozorili tudi s protestom pred ministrstvom za delo. Brez večjega učinka. Foto: BoBo

Dodaj v

Poslovni model franšiz v trafikah kljub akciji inšpektorata teče naprej. Oba monopolista delavce disciplinirala s korenčkom.

Delavci v trafikah nadaljujejo opravljanje 10 in več ur dela za skromne prihodke po franšiznih pogodbah
18. avgust 2018 ob 07:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kljub obsežni akciji inšpektorata za delo, razpravam v državnem zboru in opozarjanju na nezavidljiv položaj delavcev v trafikah poslovni model franšiznih pogodb, ki v praksi pomenijo 10 ali več ur dela dnevno, brez dopusta, bolniškega nadomestila, celo brez možnosti odhoda na stranišče, nemoteno teče naprej. Skromno število odločb inšpektorata pa je ministrstvo vrnilo v vnovično odločanje.

Decembra lani je inšpektorat za delo po protestu sindikatov pred ministrstvom za delo in razpravi o položaju delavcev v trafikah v državnem zboru izvedel obsežno akcijo nadzora v trafikah. V sklopu akcije so opravili 57 nadzorov. Nadzori pa so pripeljali do razmeroma skromne končne bilance, saj so inšpektorji izdali 12 upravnih odločb, od tega štiri prepovedne odločbe do odprave nepravilnosti.

A postopki več kot pol leta po akciji še niso zaključeni. Na vse štiri prepovedne odločbe so bile vložene pritožbe, ki so jim na ministrstvu ugodili in jih vrnili na inšpektorat v vnovično odločanje. Ob tem na inšpektoratu še dodajajo, da v enem primeru teče prekrškovni postopek, preostale odločbe pa so ureditvene narave.

Delavce disciplinirali s korenčkom
V praksi to pomeni, da poslovni model družb Delo prodaja in 3dva, ki obvladujeta trafike v Sloveniji, nemoteno teče naprej. Poslovni model pa, kot smo že večkrat poročali, temelji na tem, da delavec kot samostojni podjetnik sklene z eno izmed družb, ki je lastnica trafike, franšizno pogodbo. Lastnik trafike določi delovni čas, postavitev izdelkov, ceno in preostale podrobnosti poslovanja, medtem ko franšizojemalec to delo opravlja ali pa ga prepusti komu drugemu. A kot smo že poročali, prihodki trafikarjev v nekaterih primerih ne dosegajo niti minimalne plače, pri čemer pa vključujejo delo 10 ur ali več na dan šest dni tedensko.

"Inšpektorat za delo ni naredil nič, ministrstvo ni naredilo nič, delodajalec pa je tudi v tistih redkih primerih izkoristil možnost discipliniranja delavca s korenčkom," priznava Marko Funkl iz Sindikata prekarcev, v okviru katerega so potekale akcije, ki so opozarjale na položaj trafikarjev. V nekaterih primerih so namreč delavci, ki so razmišljali o tožbi, od lastnika trafik dobili izbiro med bodisi zaposlitvijo po panožni kolektivni pogodbi za trgovsko dejavnost bodisi nadaljevanje dela po franšizni pogodbi z nekolikanj višjim prihodkom. "Dejansko je dilema takega delavca zelo težka, saj zaposlitev po panožni kolektivni pogodbi za trgovce pomeni plačo, ki je nižja od minimalne plače."

Franšizna pogodba škodljiva, a po mnenju inšpektorata zakonita
V primerih, s katerimi so seznanjeni v Sindikatu prekarcev, so delavci tako privolili v nadaljevanje franšize z višjim prihodkom, pri čemer so obenem morali podpisati tudi izjavo, da se sami odrekajo zaposlitvi. "S tem so se tudi odrekli običajnemu osemurnemu delavniku, regresu, bolniški, dopustu in ostalim pravicam, a potrebno je razumeti tudi življenjske okoliščine, ko je treba plačati kakšno položnico in je dodaten denar še kako potreben," pojasnjuje Funkl in dodaja, da se v praksi delavci odsotnosti in pomena bolniškega nadomestila zavedajo šele, ko nastopijo resne zdravstvene težave, pri čemer trafikarji niso izjema.

Praksa franšizne pogodbe, ki so jo na inšpektoratu za delo ob decembrski akciji sicer označili kot škodljivo za delavce, nemoteno poteka dalje. V nekoliko boljšem položaju so sicer prodajalci na nekaterih lokacijah, saj je Delo Prodaja, ki ga je v minulih mesecih težila omejena prodaja, zaprlo nekaj trafik na določenih lokacijah, s čimer se je povišal promet v bližnjih trafikah, a Funkl meni, da je to v praksi klavrna tolažba, v sindikatu menijo, da je takšno ravnanje tudi nezakonito.

Med delom ne smejo niti na stranišče
Sicer je bil inšpektorat za delo deležen tudi kritik na januarski razpravi parlamentarnega odbora za delo, kjer so o položaju trafikarjev razpravljali tudi poslanci. Takrat je bila tedanja glavna inšpektorica za delo Nataša Trček deležna kritik, da so pri inšpektoratu v primeru trafikarjev nastopili z zelo togo interpretacijo zakonodaje. Tako so za prvine delovnega razmerja iskali obstoj vseh elementov, pri čemer pa franšizna pogodba franšizojemalcu omogoča, da za opravljanje dela prodajalca najame koga drugega. Prav odsotnost osebnega opravljanja dela je razlog, da so pri inšpektoratu pri 57 nadzorih izdali le 12 odločb.

Funkl ob tem meni, da prvine delovnega razmerja v trafikah obstajajo, saj franšizodajalec določa vse podrobnosti opravljanja dela in franšizojemalec nima nobene poslovne svobode. V praksi ne more niti prekiniti dela za odhod na stranišče zunaj predvidenega premora za malico, na kar so v sindikatu že opozarjali, ko so izpostavili primer delavke, ki je zaradi zdravstvenih težav morala večkrat opravljati potrebo, franšizodajalec pa ji je svetoval, naj si za trafiko s kartoni zagradi manjši prostor in tam opravlja potrebo. Franšizojemalce, ki navodil franšizodajalca ne upoštevajo, čakajo visoke kazni.

Na inšpektoratu so pred časom sicer predlagali tudi spremembo zakonodaje, tako da bi se razširil nabor delovnopravnega varstva ekonomsko odvisnih oseb, a Funkl ni optimističen, saj poudarja, da smo pred kratkim že bili deležni spremembe zakona o inšpekciji dela, pa je kljub temu decembrska akcija postregla z zgolj štirimi prepovednimi odločbami ki več kot šest mesecev po akciji še niso pravnomočne. Delavci tako pri uveljavljanju pravic ostajajo prepuščeni samim sebi. "Mi smo pripravljeni ponuditi pomoč vsem, ki bi se odločili za tožbo, a te odločitve namesto člana ne moremo sprejeti sami," sklene Funkl.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
lila2140
# 18.08.2018 ob 07:38
Za tako stanje krivim vlado. Vsakokratno. Zakoni, ki dovoljujejo tako poslovanje in so tako orientirani v podporo kapitalu, so direkten produkt sprege pohlepa in politike. Ogabno.
SamoRes
# 18.08.2018 ob 07:54
A kot smo že poročali, prihodki trafikarjev v nekaterih primerih ne dosegajo niti minimalne plače, pri čemer pa vključujejo delo 10 ur ali več na mesec šest dni tedensko.

V srednjem veku bi kmetje takšne trafike požgali, nato šli še nad grad. Mi pa živimo v brezpravnem kapitalizmu.
Slovenci, pa to je sramota!
V času izobilja imamo med nami sužnje. Mene je sram.
SamoRes
# 18.08.2018 ob 07:58
franšizodajalec pa ji je svetoval, naj si za trafiko s kartoni zagradi manjši prostor in tam opravlja potrebo

Jaz tega v naši državi ne mislim več gledat, pa kaj smo to postali? Če ne bo to urejeno v naslednjih mesecih naj se speljejo vsi ven iz parlamenta, delavci pa se organizirat in zaropotat.
Krimsky
# 18.08.2018 ob 07:57
Ko sem kot osnovnošolec prvič sam prišel v Ljubljano ...
~
... se mi je zdelo, da je najboljša služba delati v trafiki (lahko bi prebral vse stripe).

Po spremembi sistema iz totalitarnega v svobodnotržnega, lahko kot slavni 'kulak' modro zaključimo: "Zdaj je je svoboda, moramo paziti kaj (koliko) delamo".

Otroška želja pa se mi je kljub temu izpolnila, ... med službo kdaj poškilim na MMC ...
alex961
# 18.08.2018 ob 09:01
Žena je delala v 3Dva trafiki. Vse OK, dokler ji niso začeli tiščati pogodb za franšizo. Ko sva prebrala pogodbo in pogoje, nama je bilo jasno, da to ne more iti. Vztrajala je do zadnjega v službi, nato je vzela odpravnino in se poslovila od poklica trafikantke. To bi morali storiti tudi ostali, samo vedno se najde kdo, ki je tako v stiski, da poizkusi z vsem. Žal.
Je pa res, da so zakoni, ki dopuščajo tako izkoriščanje slabi in škodljivi za zaposlene. Zakone pa sprejemajo v državnem zboru.
sonce_
# 18.08.2018 ob 08:37
bellalisa, privoščim ti, da bi samo en dan delal 10 ur, potrebo pa opravljal v plenice, ki bi si jih moral kupiti iz svoje mizerne plače.

Zakaj so se nekateri svobodno odločili za tako delo, cinično sprašuješ? Ker morajo tudi oni od nečesa živeti ali bi bilo po tvoje bolje, da končajo svoje bedno življenje? Ker tudi to je lahko svobodna izbira.
spela55
# 18.08.2018 ob 09:25
copcop
# 18.08.2018 ob 09:16
Prijavi neprimerno vsebino
Spet jamrajo. Če jim delo ne odgovarja, si naj boljšo zaposlitev poiščejo drugje. Za dobre delavce se vedno najde dobro delo. Lastnik trafike bo hitro premislil o poslovnem modelu, ko ne bo dobil zaposlenih pod temi pogoji. Zato, dragi trafikarji, nič jamrat, službo iskat drugje.


Imam tako trafiko 50 metrov od doma. Najprej so bile odpuščene 3 ženske in en moški, ki so tam not delali zadnjih 20 let. Noben ni hotel podpisat pogodbe. So zaposlili nove, po dveh mesecih so trafiko zaprli za dva meseca, zdaj so spet novi not. Ena služba, 8 ljudi. Toliko o količini služb za dobre delavce, toliko o tem, kako se je lastnik trafike, ki ima na voljo več kot dovolj brezposelne delovne sile, zamislil, toliko o "jamranju". Samo v Ljubljani je 10x več brezposelnih kot je na nacionalni ravni razpisanih delovnih mest, ki so ena in ista. Zato ne pametovat pa za vse krivit delavce
Samo Zakes
# 18.08.2018 ob 08:33
Poslovni model vseh delodajalcev od leta '91 naprej:

Bodi tiho ovca in delaj.
Pavice? Kakšne pravice, ovce nimate pravic!

#SamostojnaSlovenija #SS
Banban
# 18.08.2018 ob 08:02
SamoRes, za 10 ur dela na mesec, kakega zasluzka ne smes pricakovat ;)

Po svoje, je res zanimivo kaj vse je dovoljeno pocet z ljudmi. V oci bode tudi kako delajo kombi prevozi. Soferji placani v centih na km, in gonijo po 200000km/letno. Brutalno.
kapljač
# 18.08.2018 ob 08:52
Če Trafikant , ne more iti na stranišče, pomeni, ne more vzdrževati osnovne higiene, saj verjetno vrši potrebo kar v kahlice ali račke, ki jih ima v prostoru trafike same. Nima pa tkoče vode. Kar pomeni, da si po opravljeni potrebe ne more oprati roke in vzdrževati potrebno higijeno za svojo varnost, sploh pa za varnost kupcev. S takimi rokami polnih fekalij si kot kupec potem postrežen in če je trafikant bolan se nalezeš tudi ti. Oziroma je prenašalec preko sprejema denarja nekoga drugega bolnika. Torej jaz v trafiko pogledam ne več, kaj šele, da bi mi trafikant kaj izročil s tistimi rokami, ki nekaj ur niso bile umite. Pomeni da bi zdravstvena inšpekcija imela kaj več povedat Franšizodajalcu, torej da je pogodba, kjer trafikant ne more normalno opravljati potreb, skrajno nevarna za zdravje kupcev in franšisojemalca tudi. In se zato prepove ta dejavnost dokler se ta "norost" ne odpravi. In ima vse elemente da lahko neka bolezen eskalira, oziroma pride do njene epidemije. V socializmu takšnega poniževalnega odnosa do delavca ni bilo, je bil delavec vreden kot "suho zlato".
spela55
# 18.08.2018 ob 08:44
Nihče z zdravo pametjo ne bo šel odpirati SP, zato da potem ne zasluži niti za preživetje.
Če pa se je nespametno odločil, je to pač njegova odločitev.


Pa o kakšni nespametni odločitvi to? To so bili ljudje, ki so že delali v trafikah in so dobili na izbiro ali odprejo s.p. ali pa adijo. In tisti, ki niso sprejeli so resnično šli adijo in zdaj životarijo na zavodu, nadomestili so jih pa naivni, ki so do takrat životarili na zavodu. Če državna institucija, kot je zavod za zaposlovanje ponuja službe, kjer je potrebno skleniti tako delovno razmerje, če ponuja službe, za katere je jasno, da delodajalce recimo snažilkam ne izplačujejo plač, če ponuja službe, za katere so bili obveščeni, da delodajalec dejansko zahteva plačilo za to, da te bo zaposlil, ki ga boš potem "oddelal", ne vem kaj so tukaj krivi ljudje, ki samo ne bi radi, da jih pobere od lakote? Kaj boljšega kot to se tudi drugje ne dobi.
Ogroženi
# 18.08.2018 ob 08:31
Nič se ne bo spremenilo - niso krivi ljudje na položajih, kriv je sistem, kateremu se klanjajo.

1.) Na čelo MDDSZ bo prišla ustaljena praksa stranke SD (Anja Kopač Mrak), kateri bodo nadaljevali po sistemu - glavno, da mi zasedamo položaje tudi, če vsi zatirani delavci pomrejo.

2.) Na čelo MDDSZ bo prišla Nataša Trček, glavna inšpektorica za delo, katera do sedaj v zvezi s pravicami delavcev ni bila uspešna, saj je bolj naklonjena pravicam kapitalistov, kateri pravico delavca razumejo kot oviro pri dosegu zastavljenih ciljev.

Vse to, ker ljudje nasedajo političnemu populizmu namesto, da bi zahtevali svoje, že poprej pridobljene elementarne človekove in posledično, delavske pravice neglede, ali jih zagotavljajo "naši" ali "vaši".
Niso torej krivi ne naši in ne vaši - krivi ste vsi tisti "navijači" naših ali vaših. Pravico je potrebno zahtevati od odgovornih takoj in od kogarkoli.

Takšne zgodbe se bodo v tem sistemu ponavljale v nedogled.
nikoli
# 18.08.2018 ob 08:46
Če ne zaslužijo dovolj je treba kioske zapreti.
Homer.
# 18.08.2018 ob 08:04
Franšizna pogodba škodljiva, a po mnenju inšpektorata zakonita
In to pove vse.....

Nihče z zdravo pametjo ne bo šel odpirati SP, zato da potem ne zasluži niti za preživetje.
Če pa se je nespametno odločil, je to pač njegova odločitev.

Res ne razumem ljudi, ki gredo v posle, ki so skregani z zdravo pametjo in vnaprej obsojeni na propad.
mihče
# 18.08.2018 ob 08:32
A mi v gradbeništvu delamo po 60 ur na teden ali več je pa ok in nikogar ne moti nič....
pohorskimedved
# 18.08.2018 ob 09:33
Ureditev področja dela in delovne inšpekcije bi moralal biti 2. prioriteta vlade, takoj za zdravstvom...
Inšpektorat za delo (verjetno pa tudi druge inšpekcije) je kot tetraplegična brezzoba mačka.
spela55
# 18.08.2018 ob 09:28
nikhrast
# 18.08.2018 ob 09:20
Prijavi neprimerno vsebino
Pa to ni nič nenavadnega, po navadi to prevzame vsa družina, odprto ves dan, delajo pa vsi člani družine, vsak po nekaj ur na dan.


Zakaj širiš neresnice? V trafiki lahko dela samo oseba, ki ima z njimi sklenjeno pogodbo. Če bi želel delat samo za en teden sin od trafikanta, je tukaj toliko birokracije in uvajanja, da trafikant, ki ima trafiko na drugo stran 50 metrov stran od mene, ni bil na dopustu že 10 let. Zakaj je treba napisat nekaj, kar ni res?
spela55
# 18.08.2018 ob 08:47
mihče
# 18.08.2018 ob 08:32
Prijavi neprimerno vsebino
A mi v gradbeništvu delamo po 60 ur na teden ali več je pa ok in nikogar ne moti nič....


Ne, sploh niso nič o tem pisali: https://www.rtvslo.si/slovenija/med-delavci-v-vrocini-delali-bi-tudi-v-afriki-ce-bi-nas-tja-poslali/458576
foxhunt
# 18.08.2018 ob 09:03
haha, preden kogarkoli obsojate poglejte poimensko kdo so vasi kapitalisti v Delu prodaja in 3dva, ki izkoriscajo ubogi narod. Zelo vlece na levo.
Evri nimajobarve pri kaviar socialistih.
zmajmun
# 18.08.2018 ob 08:33
kako to mislite "oba monopolista"
a ni mono mišljeno za enega?
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 09:54
Mislim... Moralo bi biti tako, da za 40 ur tedenskega dela, torej 8 ur dnevno, 5 dni v tednu, MORAŠ dobiti vsaj minimalno plačo! Ti ljudje pa so delali celo 50-60 ur in niti tega niso dobili... Lep kapitalizem je to... Enostavno sramota! To bi morali poslanci rešiti v najhitrejšem možnem času, ker to ni življenje.

Vsa čast ljudem, ki to prenašajo. Čeprav sem velik nasprotnik "namernega življenja" na račun socialne pomoči, bi jaz kot zaposlen v tej branži naredil isto. Raje ne delam nič in dobim malo manj kot pa če bi delal 50-60 ur na teden in ne bi mogel niti svobodno na WC....
fridah
# 18.08.2018 ob 08:50
Petan ima zveze povsod, ki so močnejše od vsakršnih akcij in izkoriščenih delavcev!
QUENDI
# 18.08.2018 ob 09:13
.....odgovorne so vse veje oblasti....pa ne samo v tem primeru.......R Butale.......
Kerlc1
# 18.08.2018 ob 11:01
Očitno tako res ne gre. V našem mestu so v zadnjih nekaj mesecih zaprli tri kioske. Tako lahko časopise (in cigarete) kupujem (v bližnji okolici) le še pri "najboljšem sosedu", ki pa tudi ni več, kar je bil ...
samo.jug
# 18.08.2018 ob 10:26
Mene tu zmrazi, ko berem ene žleht komentarje. Kdo lahko kaj takega podpira ali sploh najde kakršen koli argument, da je to pravično ali prav? Zdaj mi je na misel prišel včerajšnji članek na RT-ju, kjer so povzemali izsledke ameriške študije o plači direktorjev in njihovih delavcev v 350 največjih podjetjih v ZDA. Izračunali so, da imajo direktorji 312-krat večjo plačo v povprečju od delavcev, potem, da so si samo od lani do letos plače dvignili za 11 %, medtem ko se je delavska dvignila za 0,1 %. Nadalje so ugotovili, da je razmerje plač 50 let nazaj bilo 50:1. In za konec, ko slišite samo številke, pa vam ni čisto jasno, kaj se dogaja, naj vam dam za oris, kakšno je stanje danes pri razmerju 312:1 - to razmerje pomeni, da direktor v enem mesecu dobi plačo, za katero vi morate delati skoraj celo svojo delovno dobo 35 let in da potem dobite ušivo penzijo, kot jo dobivamo. A se komu zdi normalno, da en direktor dobi v enem mesecu toliko, za kar velikanska množica ljudi mora delati celo življenje, pa četudi dela pošteno nima garantirano, da ima plačano zavarovanje, da se mu je vplačevalo za penzijo itd. Ko beremo te podatke, bi se vsi morali zgroziti in nekaj ukrepati.
deželan
# 18.08.2018 ob 10:03
A kot smo že poročali, prihodki trafikarjev v nekaterih primerih ne dosegajo niti minimalne plače, pri čemer pa vključujejo delo 10 ur ali več na mesec šest dni tedensko.

Poslovni model, ki ima tako nizke prihodke, da ne zagotovi niti minimalne plače je potrebno čim prej prekiniti.

SamoRes
V času izobilja imamo med nami sužnje. Mene je sram.

Vsakega posameznika, ki ga je sram naj to dokaže v realnosti in tem ljudem pomaga ali da službo. Samo govoričiti pomagajmo a nič dati nič narediti je leporečenje od katerega ne bo imel dotični delavec popolnoma nič. Ocenjevati, da drugi živijo v izobilju in da naj dajejo to ali ono pa je politikantstvo zgrajeno na tem, da bi kričač požel hvalo, dal pa nič...pravi lisjak bi dejal.
intelekt
# 18.08.2018 ob 09:41
@SamoRes: "Jaz tega v naši državi ne mislim več gledat". In kaj točno boš naredil? Let me guess. Tule po forumu boš še naprej trobezljal, to znaš, kaj več pa dvomim.
spela55
# 18.08.2018 ob 08:49
S1026146
# 18.08.2018 ob 08:45
Prijavi neprimerno vsebino
Podpišejo franšizno pogodbo. Jo slabo preberejo. Potem pa jamrajo kako so drugi krivi. Klasika. Sicer pa, če delaš v trafiki in jamraš namesto, da bi si novo službo poiskal zdaj ko jih je malo morje si pač zaslužiš minimalca ali pa manj.


Na današnji dan:

1) število prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje: https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitv
e/prosta_delovna_mesta

2) število brezposelnih meseca junija/ julija: https://www.ess.gov.si/trg_dela/trg_dela
_v_stevilkah/registrirana_brezposelnost
darko56
# 18.08.2018 ob 10:16
je treba nekaj pojasniti. s.p. ni v delovnem razmerju in mu zato tudi ne pripadajo pravice izvirajoče iz tega. nima plače, regresa, ostalih nadomestil, nima pravice do jubilejne nagrade, odpravnine. tudi bolniška gre na račun ZZ po tridesetih delovnih dnevih. in to velja za vse obrtnike, danes tako moderne prekarce, pa tudi mnoge druge svobodne poklice...
1upanje
# 18.08.2018 ob 10:08
svinjarijprve klase !!!! zakaj imajo tak poslovni model? KER LAHKO !!! spremenit zakonodajo !!!
fiston
# 18.08.2018 ob 10:04
@zapravico Kioski so preživeti

Preživeti niso. Jih je pa definitivno preveč. Vprašanje kje se jih splača postaviti. Recimo na kaki večji železniški postaji. Tam ko mimogrede kdo kupil cigarete, pa mogoče kak časopis, da bo na vlaku bral. Tako kot recimo one trgovine na bencinskih servisih znesejo.

Če so pa po mestu na vsakih nekaj metrov pa res ne znese. Pa recimo časopise prodajajo vse trgovine, sicer je malo manj izbire, ampak z ono eksotiko ki je tam ni se pa tudi ne da služiti. No saj če dobiš v Mercatorju, na pošti... No tudi cigarete prodajajo v trgovinah. Pa saj so se druge male trgovine tudi zapirale po vrsti, ko jim je Mercator naredil konkurenco.

No če bi kadilski zakon spremenili, da se cigareti ne smejo prodajati v trgovinah, ampak recimo samo v kioskih..., potem bi mogoče trafikanti spet postali carji.
judoka
# 18.08.2018 ob 10:01
A mi v gradbeništvu delamo po 60 ur na teden ali več je pa ok in nikogar ne moti nič....

1. To ni res, precej se je pisalo o razmerah v gradbenistvu
2. Verjetno zasluzite vsaj minimalca in verjetno se da it na WC med delovnim casom.
castor
# 18.08.2018 ob 09:37
Kdor kupuje v teh trafikah zavestno podpira suženjstvo.
K_ris
# 18.08.2018 ob 10:39
Dejansko je dilema takega delavca zelo težka, saj zaposlitev po panožni kolektivni pogodbi za trgovce pomeni plačo, ki je nižja od minimalne plače."

Vsak zaposlen za polni delovni čas prejme vsaj minimalno plačo. Izhodiščna plača, ki jo določa kolektivna pogodba, je res lahko nižja, a konec meseca mora delodajalec vsem izplačati vsaj zakonsko določeno minimalno plačo. Zakon je namreč nad kolektivno pogodbo.
Binder Dandet
# 19.08.2018 ob 16:40
@vinklj.kugla:
Zivljenske okoliscine te prisilijo v sprejemanje nemogocih pogojev.
Binder Dandet
# 19.08.2018 ob 16:37
Ce bi inspektorji bili zivljenjski in bi zasledovali duh zakonov, bi nasli kaksno napacno postavljeno vejico in dosegli nicelnost pogodb. Sori, ne sprejmem, da je mogoce 60 ut tedensko delat za manj kot minimalca.
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 12:43
Kaj točno trafikantje sploh hočejo? Meni izgleda, kot da hočejo uživati ugodnosti tako redno zaposlenih kot s.p.-jev. Namreč želijo dopolnilo do minimslne plače ob slabih mesecih, predvidevam pa, da jih nič ne moti, če obdržijo višek ob dobrih mesecih. Oboje pač ne moraš biti. Ali si zaposlen in dobivaš zagotovljeno plačilo na dogovorjen dan ali pa si podjetnik in je tvoja plača odvisna od tega koliko zaslužiš. Ne moreš pa imeti obojega.
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 17:10
@mb128
Daj razjasni si neke osnove ekonomije in pa minimalne standarde, ki jih mora prodajalec upoštevat, da sploh dobi registracijo da lahko prodaja nekaj!
Tvoja črpalka prodaja mleko. Torej očitno imajo vse potrebne papirje. Ti pa si tisti, ki trdi, da jih ne bi smeli imeti, samo da ne znaš pojasniti, zakaj ne bi smeli prodajati mleka. Ti bi kar vsem prodajalcem lastnoročno določal kaj smejo prodajati in to ne zato, da bi bilo potrošnikom kaj bolje, ampak zaradi tvojega osebnega mnenja o tem, kaj bi kdo naj smel in ne smel prodajati.

Zdaj pa še enkrat: Zakaj naj bi to bilo dobro? Če je to osnova ekonomije, potem ti res ne bi smelo vzeti več kot stavek ali dva, zdaj si pa že nekaj odstavkov spisal samo zato, da se izogneš odgovarjanju.
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 16:00
@mb128
Ne vem. Meni se s tem ne zdi nič narobe. Ti moraš obrazložiti, zakaj je to slabo oziroma nezaželeno.
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 15:51
@mb128
Za to pa je kriva država!
Nad čem se sploh pritožuješ? A naj bi bilo slabo, da tudi na bencinski črpalki lahko dobiš osnovna živila? Kaj ima to veze z "deregulacijo trga"? A je bilo kdaj prepovedano prodajati mleko na bencinski črpalki?
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 15:40
@deyco
Za podjetnike to ne velja. Če ne zasluži dovolj, da si izplača minimalno plačo, si je pač ne mora, ker nima od kje vzeti tega denarja. Trafikanti so podjetniki, tako da enako velja za njih.
fiston
# 18.08.2018 ob 11:49
@samo.jug A se komu zdi normalno, da en direktor dobi v enem mesecu toliko, za kar velikanska množica ljudi mora delati celo življenje

Stvar je relativna. Če se meni zdi normalno niti ni važno. Pač če se lastniku zdi to nomalno...
Ne vem a misliš da bi bilo bolje, če bi recimo direktorju znižal plačo, da bi imel samo 10 krat več, pa delavcem dvignil plače recimo za 1 ali 2%.

Pač meni tudi ni normalno, da recimo prostitutka lahko zasluži tudi 1.000 ali 10.000...., ampak za onega, ki plača je verjetno normalno.

No so še bolj ekstremni primeri. Kak športnik lahko z eno tekmo zasluži več kot nekdo v celi delovni dobi. A to je normalno ali ni ?
No vsi gledajo te športnike, jih občudujejo, navijajo, pa se to nihče ne sprašuje...

A potem je bilo v socializmu normalno tam 1:5 ali še manj. Lahko se sprašuješ ali je to normalno, samo koliko naj bi pa bilo normalno po tvoje ?
frlekin
# 18.08.2018 ob 11:41
kak vsi čez oblast tolčejo na naslednjih volitvah bojo pa spet iste opice izvoljene. slovenceljni at its best.
burut13
# 18.08.2018 ob 11:06
A je še kdo opazil besedno zvezo "oba monopolista" v naslovu? To ne gre, monopolist je sam.

Sistem je nedopusten, ampak država nam očitno ne funkcionira na tem področju. Ampak večini pa vseeno gre dobro, zato se nič ne bo spremenilo.
spela55
# 18.08.2018 ob 08:41

Simba
# 18.08.2018 ob 08:04
Prijavi neprimerno vsebino
samores: "Jaz tega v naši državi ne mislim več gledat, pa kaj smo to postali? "

lej, 10 let ste mel čas karkoli naredit... kaj ste naredli?
ja, tud levica bi lahko dala kakšen zakon v proceduro. pa ga je?


Če ne najdeš pol ziher ne obstaja, ja.
sierra5
# 20.08.2018 ob 13:52
Služb na trgu je danes več kot dovolj. Za vse stopnje izobrazbe. Poiščite si druge službe z normalnim delovnikom in naj 3dva in Deloprodaja sama furata-zapreta trafike.
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 17:03
@mb128
Zakaj pošta ne bi mogla prodajati bencina?
Pa saj zaradi mene ga lahko. Ti si tisti, ki pravi, da ga ne sme oziroma da ga ne bi smela.

Sicer pa moraš za prodajo različnih izdelkov izpolnjevati različne pogoje
In katerih pogojev za prodajo mleka ne izpolnjuje tvoja lokalna bencinska postaja? Po mojem izpolnjujejo vse pogoje, ker sicer mleka ne bi smeli prodajati.

že po defoltu ne moreš v istem prostoru prodajati motornega olja par metrov naprej pa mleko!
Pa saj motorno olje je v posebnih posodah. Tudi sicer je mleko pasterizirano in nepredušno zaprto. Največ kar se ti lahko zgodi je, da se zamaže embalaža, ampak do zdaj se mi še ni zgodilo, da bi bilo v trgovini na bencinski črpalki karkoli od motornega olja. Sicer pa, če se ti ne zdi primerno za uživanje, ga pač ne kupiti. Saj te nihče ne sili, da mleko kupuješ na črpalki.

Zdaj pa že spet ponavljam vprašanje:
Zakaj naj bi bilo slabo, da se lahko podjetja sama odločijo kaj prodajajo? Zakaj naj bi bilo to nezaželeno oziroma zakaj naj bi bilo bolje, da državni regulator določa kdo sme kaj prodajati in kdo ne? Kaj bi imeli ljudje od tega, razen uzakonjenih monopolov oziroma oligopolov?
vojnaslo91
# 18.08.2018 ob 16:29
mb128 # 18.08.2018 ob 16:12
Nobeden se ni rodil trafikant... tako da lahko zaposleni poišče službo na pošti, bencinski črpalki...

In vsaj zame to ni odgovor.
Res pa je v kapitalizmu navada, da imajo trafikanti svoj sindikat, ki se bori za njihove pravice (protekcije)....
Zakaj v Sloveniji (še) ne poznajo kapitalističnih navad....druga zgodba.
kralj matjaž
# 18.08.2018 ob 16:23
sLoVaN
Včasih je bila to dobra služba, danes pa se je standart tako dvigno, da je to nepotrebna služba.
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 16:21
@mb128
Kot se opisal že prej je bilo vsaj včasih tudi z zakonodajo točno opredeljeno kdo prodaja kaj.
Zakaj naj bi bilo to dobro ali zaželeno? Naj se podjetja sama odločajo kaj želijo prodajati. Ne rabijo za to pridobiti posebnega dovoljenja pri državi. Konec koncev bodo podjetja sama dosti bolje vedela kaj se jim splača prodajati kot pa državni regulator.

Sedaj pa ponavljam prejšnje vprašanje. Zakaj naj bi bilo slabo, da bencinske črpalke prodajajo tudi mleko? Kaj je na tem slabega?

eni kradejo klientelo drugim
Strank ne moreš ukrasti. Lahko jim ponudiš boljše/cenejše dobrine ali storitve kot tvoja konkurenca in zato izberejo tebe. S tem nisi nikomur nič ukradel.

razumi v de iure smislu niso ne podjetniki ne zaposleni
So kar lepo de jure in de facto podjetniki, samo hočejo biti podjetniki z delavskimi pravicami. Potem bi bili šele ne eno ne drugo.

domače povedano sužnji, ki se jim v visoki latovščini reče imetniki franšize!
Saj lahko prekinejo franšizno pogodbo kadar želijo.
Kazalo