Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 19 glasov Ocenite to novico!
Protest
V Sindikatu prekarcev so zaradi položaja trafikarjev organizirali protest pred ministrstvom za delo. Foto: BoBo
Protest
Protesta se je udeležilo tudi nekaj prodajalcev v trafikah. Foto: BoBo
Protest
V Sindikatu prekarcev so s protestnim shodom želeli opozzoriti na položaj prekarcev, ki si ne morejo privoščiti niti "zboleti" zaradi strahu in negovotovega položaja Foto: BoBo
Trafika
Položaj prodajalcev v trafikah je skrb vzbujajoč. Foto: BoBo
Državni zbor
V poslanskih skupinah so enotni glede stališča, da je izkoriščanje treba odpraviti. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dodaj v

Politika nasprotuje izkoriščanju prodajalcev v trafikah. Lastniki poslovnega modela ne želijo spreminjati.

O položaju prodajalcev v trafikah bo razpravljal tudi parlamentarni odbor za delo
12. december 2017 ob 10:45,
zadnji poseg: 12. december 2017 ob 13:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Položaj prodajalcev v trafikah, ki prek franšiznih pogodb delajo 10 ur ali več dnevno za znesek, ki včasih ne dosega niti minimalne plače, bo pristal tudi na delovni mizi parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Medtem ko so v Sindikatu prekarcev na težave trafikarjev opozorili s protestom, pa v eni izmed dveh družb svoje pogodbene sodelavce svarijo, da gre sindikatu zgolj za samopromocijo, ki lahko ogrozi njihove poslovne odnose.

Kot smo že poročali, so prodajalci v trafikah v izrazito nezavidljivem položaju, saj prek franšizne pogodbe opravljajo svoje delo po več kot 10 ur dnevno, pri čemer je končni izkupiček zanje razmeroma negotov in v nekaterih primerih ne pokrije niti obveznih dajatev samostojnih podjetnikov, ki so za nameček deležni še vprašljivega odnosa lastnikov trafik. Tako je znan primer delavke z zdravstvenimi težavami, ki povzročijo pogosto uriniranje, na katera so se v podjetju odzvali z nasvetom, da naj si za trafiko uredi kotiček za opravljanje potrebe in ga ogradi s kartonastimi škatlami.

V Sindikatu prekarcev opozarjajo, da ima tovrstna franšizna pogodba, kjer prodajalci delajo po navodilih podjetja tako, da sami ne smejo niti spreminjati zunanje postavitve izdelkov, vse elemente delovnega razmerja. Na to so skušali opozoriti tudi s protestnim shodom pred ministrstvom za delo. Shoda se je udeležilo tudi več predstavnikov drugih sindikatov, ki so opozorili na nezavidljiv položaj prekarnih delavcev, kot so prodajalci v trafikah.

Tako je na shodu David Švarc iz Sindikata poklicnega gasilstva poudaril, da regres, dopust in bolniška odsotnost niso privilegij, temveč pravice. Medtem ko je Marko Funkl iz Sindikata prekarcev poudaril, da si prekarci pogosto ne morejo privoščiti, da bi zboleli, saj ne bodo dobili nadomestila, obenem pa bodo izgubili tudi naročila. Sicer pa so se predstavniki Sindikata prekarcev po protestu udeležili sestanka s predstavniki ministrstva za delo.

3dva: Poslovni model je zakonit
Trafike v Sloveniji obvladujeta dužbi 3dva in Delo Prodaja. Druga je, kot smo že poročali, zaradi poslovnih težav svoje franšizne sodelavce obsodila na okrnjeno dobavo, ki klesti že tako mizerne prihodke. V družbi 3dva pa so po medijski izpostavljenosti položaja trafik svoje sodelavce začeli svariti pred težavami, ki bi jih lahko povzročil vsak dodaten strošek v tej dejavnosti. Tako so v dopisu, ki so ga naslovili na prodajalce v trafikah, poudarili, da ne vidijo razlogov za spreminjanje obstoječega poslovnega modela, saj “brez dvoma delujejo skladno z zakonodajo in ustvarjajo rezultate, ki omogočajo nadaljnji razvoj, odpiranje novih poslovnih mest in ustvarjanje novih prodajnih priložnosti”.

Tako so v družbi 3dva prepričani, da gre pri medijskih prispevkih pogosto za pomanjkanje ločevanja med njihovim poslovnim modelom in poslovnim modelom družbe Delo Prodaja, čeprav se oba v praksi ločujeta zgolj pri pravni ureditvi podrobnosti okoli sodelovanja, kot je plačevanje najemnine za trafiko, ne pa tudi pri delu po navodilih podjetja in končnem prihodku. V družbi obenem Sindikatu prekarcev očitajo željo po samopromociji, ki lahko ogrozi poslovne odnose s franšizojemalci, in dodajajo, da je interna raziskava pokazala, da je več kot 66 odstotkov sodelavcev izrazilo zadovoljstvo s poslovnim sodelovanjem.

Sindikat: Prisotni elementi delovnega razmerja
Toda v Sindikatu prekarcev ob tem opozarjajo, da gre za anketo, ki jo je družba izvajala po telefonu na delovnih mestih brez anonimnosti. “Pri čemer pa pozabijo omeniti, da je tudi v tako izvedeni anketi kar 70 odstotkov prodajalcev trafik odgovorilo, da so nezadovoljni s plačilom,” poudarja Marko Funkl iz Sindikata prekarcev. V sindikatu obenem poudarjajo, da ima tak poslovni model vse elemente delovnega razmerja in je zgolj v interesu družbe, ki je v enem letu tudi na račun izkoriščanja položaja prodajalcev ustvarila 426 tisoč evrov dobička. Zato v sindikatu pričakujejo, da se bo na to stanje odzvalo ministrstvo za delo.

Podobna pričakovanja imajo tudi v poslanski skupini Levica, kjer so zahtevali sklic izredne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Poslanec Miha Kordiš je ob tem poudaril, da gre v primeru prodajalcev v trafikah za poskus izigravanja delovne zakonodaje, saj delodajalci nadzorujejo celoten potek dela, delavci pa ostajajo popolnoma brez vseh pravic, kot sta možnost bolniškega dopusta in dopusta. V Levici so zato predlagali tri sklepe, s katerimi bi parlamentarni odbor pozval inšpektorat za delo, naj ukrepa in ugotavlja obstoj elementov delovnega razmerja pri prodajalcih, ministrstvo pa bi pozvali k pripravi strategije za boj proti prisilnim samozaposlitvam in poročilo o obsegu zaposlovanja prek franšiznih pogodb.

Poslanske skupine enotno proti izkoriščanju
Da je položaj prodajalcev v trafikah popolnoma nesprejemljiv, menijo tudi druge poslanske skupine. Tako so nam iz poslanske skupine SD odgovorili, da so nad položajem prodajalcev zaskrbljeni in da njihov položaj terja ukrepe. V SD-ju ob tem menijo, da je poleg večje dejavnosti inšpektorata za delo potrebna tudi sprememba zakonodaje, kjer so pripravljeni sodelovati, obenem pa pričakujejo, da bo politiki v korist prodajalcem uspelo preseči “strankarske računice” in iskati konstruktivne rešitve.

Tudi v DeSUS-u so nad položajem trafikantov zaskrbljeni. Predsednik odbora za delo Uroš Prikl je ob tem dejal, da je stališče njihove poslanske skupine enoznačna ničelna toleranca do kršitev delovnopravne zakonodaje. “Nobena prekarna oblika ni dopustna, še posebej če ima elemente delovnega razmerja,” je še dejal Prikl in poudaril, da je zakon o delovnih razmerjih treba spoštovati in uveljavljati tako prek inšpektorata za delo kot tudi z organi pregona.

NSi krivi inšpektorat, SMC se bo zavzemala za varno prožnost
V poslanski skupini NSi poudarjajo, da je pojav revščine zaposlenih ena največjih težav slovenskega trga dela. Tako so številni, tudi prodajalci v trafikah, prisiljeni v prekarne zaposlitve, kar je po njihovem mnenju nesprejemljivo. Menijo, da je zakonodaja na tem področju jasna, žal pa je slovenska inšpekcija za delo pri odkrivanju in preganjanju tovrstnih praks neučinkovita, zato se v NSi-ju zavzemajo za prenovo inšpektorata, ki bi si prizadevala za večjo učinkovitost in uveljavitev reda na trgu dela.

V poslanski skupini SMC so nam odgovorili, da "Prekarno delo predstavlja velik izziv, ki na preizkušnjo postavlja socialno varnost državljank in državljanov. Zato bomo v poslanski skupini podprli vse ustrezne ukrepe, ki bodo zagotovile varno prožnost na trgu dela." Poslanska skupina SDS se na naše vprašanje ni odzvala.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 12.12.2017 ob 11:08
Ti ljudje so po obstoječi zakonodaji v povsem očitnem odvisnem delovnem razmerju. Ni potrebno čisto nič drugega, kot da inšpekcija za delo spiše odločbe, da so vsi ti ljudje zaposlni pri firmah, za katere dejansko delajo.

Potem pa naj lastniki teh firm ali pogruntajo delujoč poslovni model, ali pa naj prodajo ali zaprejo, če tega niso sposobni.
DREADLORD
# 12.12.2017 ob 11:04

KapoReđime
# 12.12.2017 ob 10:58
Imam idejo; Vse zaprimo in trafikante pošljimo na zavod za zaposlovanje. Teta Mrakova jim bo ziher dala več dnara.


Imam boljšo. Naj uredijo da bodo ljudje delali kot ljudje za nek normalen dohodek.
mali_M
# 12.12.2017 ob 11:01
Potrebno bo spremenit ustavo. Prepovedat spje, ki delajo za neokapitaliste, ki kujejo dobiček na plečih ubogih delavcev, ki si v konjukturi ne morejo privoščiti poiskati drugih služb.
Alchemist
# 12.12.2017 ob 11:08
Ta s.p-izacija je prišla že do grozljivih razsežnosti. Bilo bi treba enostavno zelo ostro določiti mejo med pravimi in fiktivnimi s.p.-ji ter fiktivne zelo strogo preganjati. Jaz vidim rešitev edino v tem - torej v zelo ostrem inšpekcijskem nadzoru.
dbalazek
# 12.12.2017 ob 12:02
na podoben način izkorišča družba Petrol S.p.-je , ti pa nato "zaposlujejo" študente, da imajo čim manjše stroške poslovanja. Ravno zadnjič sem prebiral članek o megalomanskih dobičkih petrola. Čudovita je ta naša "ŠVICA" ni kaj.
Fresh_Prince
# 12.12.2017 ob 11:19
Potrebna je tudi prakticna resitev.
- Mobilni WC ob ali v trafiki na strosek podjetja.
- Sistem za zaprtje trafike ko je prodajalka odsotna, npr. rolete.
MAN0
# 12.12.2017 ob 10:52
Ker delajo za gazdo Petriča je vse v redu!
SamoRes
# 12.12.2017 ob 12:27
V zdravih delavskih odnosih te delodajalec dojema kot sodelavca, pri našem povampirjenem kapitalizmu pa te imajo za sužnja.
BarakOrkbama
# 12.12.2017 ob 11:07
To je spet isti trik kot vedno. Najprej država ustvari problem (z visokimi trošarinami in enotnimi cenami), nato pa rešuje probleme, ki jih je sama naredila (ponavadi z dodatnimi zakoni in pa seveda nekaj dobro plačanih delovnih mest)
lojzeL
# 12.12.2017 ob 11:47
Zloraba s.p.-jev in takim je ZZZS pred nedavnim dajal nepovratne subvencije.
DREADLORD
# 12.12.2017 ob 12:01

KapoReđime

# 12.12.2017 ob 11:34 Prijavi neprimerno vsebino

V kapitalizmu si mora vsak posameznik sam uredit dostojanstvo in dohodke. Država tega ne zna. Samo poglej kaj se bo sedaj v trafikah zgodilo. Tja bo režim poslal inšpekcijo skupaj z oboroženo carino , vse skupaj bodo zaprli , delavce zabrisali na cesto in na koncu bognedaj še koga ustrelili.
To je zate rešitev??


Ne. Zapiranje ni rešitev. Ampak zakaj bi bila kriva država? Če prav razumem je tukaj nek lastnik v ozadju, ki izigrava zakonodajo in sili delavce v nenormalne delovne razmere. Ter jih seveda ima premalo plačane. Če mene vprašaš to ni v celoti krivda države (ja poznam zgodbe okoli trošarin in prispevkov), ampak tudi lastnika firme. Kakorkoli, prišlo je do anomalije, ki jo bo potrebno rešiti. Pravno in fer. Sicer ne vem zakaj bi koga streljali, ampak če mene vprašaš, bodo prej koga ubili, če bo to zatečeno stanje trajalo še nekaj časa. Je pa prav, da pride inšpekcija pogledat in ugotovit kaj se dogaja. Ali pa se naj odprejo tožbe pa bo stvar rešena na sodišču.

In pa očitno s tem "poslovnim modelom" nekaj ne štima, če Delo Prodaja prodaja vedno manj artiklov. Očitno "poslovni model" ne funkcionira in dela samo za eno stran. Upnike in oškodovance pa naj bi v razvitem svetu ščitila država, pred kleptomani in prevaranti. Če ti pa ni všeč to, da bi država to počela, potem pa se bomo pač malo pretepali in streljali. Samo zmenit se je treba.
J€Z€N
# 12.12.2017 ob 12:16
mamo jim izkoriščevalsko
Kvattro
# 12.12.2017 ob 12:19
ta kirurg danes zasluži za pol kranja. V USA je odličnost praviloma cenjena, in vložek v znanje se poplača. V slo pa je, praviloma, ravno obratno. Večina gospodarstva nima ne vem kako visoke dodane vrednosti, in namesto da bi delodajalci vlagali v kadre in dolgoročen razvoj, marsikdo molze dobvitelje, delavce, vse po spisku; za novo Panamero, ... Treba v golf klubu jak izpast
simnov
# 12.12.2017 ob 13:15
veliko večjo kazen za delodajalce to je to zamenjat glavno inšpektorico za delo odpustit ker se bolj prilizuje delodajalcem kot pomaga delavcem
zeitgeist
# 12.12.2017 ob 13:37
Kar je slabo plačanih delovnih mest, recimo tisti, ki izplačujejo minimalno plačo 613€, to naj vse hitro propade, delavci pa na borzo. Ko bo pritisk brezposelnih velik, se bodo hitro našle rešitve po meri ljudi in ne kapitala.
KovacevaKobila
# 12.12.2017 ob 19:05
Lastniki poslovnega modela ne želijo spreminjati.

‘Poslovni model’? Ah, kakšno izbrano izrazoslovje.

Drugič kar po domače povejte: ‘lastniki nočejo nehat z izkoriščanjem’.

Prilagam še manjši slovarček gospodarskih evfemizmov:

Dokapitalizacija: obešanje pufov na tuj hrbet
Fleksibilizacija delovnega trga: požri vse oblike izživljanja in izkoriščanja ali dobiš brco
Davčna optimizacija: izogibanje davkom
Racionalizacija: izpopolnitev izkoriščanja
Delovno mesto z dodano vrednostjo: izgovor za nesorazmerno visoko plačo

Itn.
mmeeddoo
# 12.12.2017 ob 21:00
Na tem mestu bi zopet izpostavil, da je zavod za zaposlivanje v LJ, v svojih prostorih organiziral obvezne seminarje za brezposelne, na katerih so "predavali" tudi iz teh podjetij, da kako je to super, če dobiš od zavoda subvencijo za samozaposlitev in pri njih v trafiki časopise prodajaš!
Nihče od vseh državnodobroplačanih nadpovprečnih strokovnjakov niti pomislil ni v kakšno bedo rine ljudi? ... ali pa mu je bilo vseeno ... za dober denar.
mikitr
# 12.12.2017 ob 15:28
Slovenija ni država reda in spoštovanja ,je država pravnega nereda in izkoriščevanja,čas je ,da ljudje pravzamemo svojo vlogo v državi in oblastnikom MI povemo kaj hočemo in kaj smemo!!
miha01
# 12.12.2017 ob 15:25
Ni samo v trafikah tako, takih nas je veliko, državi pa je pomembno le, da plačujemo prispevke in davke. Za vse ostalo, dopust, bolniška, .... pa jim dol visimo, se pa popolnoma strinjam z NSi jem.
Vojanov79
# 12.12.2017 ob 13:56
Ce bi politika nasprotovala izkoriscanju delavcev ne bi rabili sindikatov!

Zato ReSET!
diax
# 12.12.2017 ob 15:51
Prekariat je zelo relativen pojem. Zagotovo noben redno zaposleni ni prekarec, ni pa vsak s.p. prekarec. Sem samostojni podjetnik. Shodi, kjer se slavi rdeča zvezda, me ne vidijo.
Eska
# 12.12.2017 ob 14:23
Kakšen naslov prispevka! Kateri politiki pa bi zagovarjali izkoriščanje prodajalcev?
Tudi izkoriščanje je relativni pojem, odvisno od znanja
realist65
# 12.12.2017 ob 15:36
8 urni delavnik kje je , prokleti kapitalizem, kje so sindikati ali res samo čakajo na članarino in vodje lepo živijo? Izkoriščanje se nadaljuje, sramota za celotno človeštvo. Ne razumem človeka, ki se gre rastreli med rajo in rukne svoje ?
Zgodovinar_666
# 12.12.2017 ob 13:59
No, jaz bom takole rekel. Po eni strani smo v zadnjih nekaj letih doživeli enormno rast minimalne plače. Od začetka krize kar za 36+%. Kar je noro. Temu se gospodarstvo ne more tako hitro prilagoditi. In zato tudi išče načine kako preživeti v sistemu, kjer je potrebno ali zelo dvigniti dodano vrednost ali pa znižati stroške.

To kar se dogaja trafikantom je seveda navadna svinjarija. Jasno je, da ima ta zadeva vse elemente delovnega razmerja.

Po drugi strani je pa jasno, da je ta sistem preživet in da pri sedanjih stroških plač ne more biti rentabilen. Zato bi pač morali večino teh kioskov zapreti.

Druga opcija pa je, da se dejansko tem ljudem v kioskih pusti več svobode. Da delajo po svoje, da dodajajo nove produkte itd. In je potem dejansko rizik na njih.
Rockos
# 12.12.2017 ob 12:58
Koliko pa je kioskov od 123 ali od Dela?

Treba je pogledat ali Mercator in Spar v svojih trafikah na vhodih v trgovine ustvarjajo dobičke ali ne in kako imajo zaposlene delavce. Ker če jih in so delavci vseeno zaposleni in ne s.p.ji, potem nekdo igra z dvemi dodatnimi asi v rokavu in DA, tu je kriva samo država, ki to dopušča.
FrancL
# 12.12.2017 ob 12:41
To je predvsem težava preveč toge delovne zakonodaje, ker podjetje v primeru poslovnih težav ali nekvalitetnega delavca teh ne more odpustiti, in deloma davčne zakonodaje. Predvsem bi morali prepovedati tudi vse agencijske zaposlitve oziroma le-te močno obdavčiti.

Nujno bi morali popolnoma liberalizirati trg delovne sile, kar pomeni, da podjetja prosto zaposlujejo in odpuščajo zaposlene. Odpuščanje bi seveda moralo biti 'sankcionirano' z (sorazmerno visokimi) odpravninami, kar bi bistveno zmanjšalo malverzacije pri zaposlovanju oziroma odpuščanju.

Hkrati bi moral vsi nezaposleni tudi v času nedela prejemati ustrezno nadomestilo, da lahko preživijo. Ne tako kot danes, ko skoraj niso upravičeni do kakršnega koli nadomestila in hitro padejo v socialno krizo in krizo revščine. Najboljša pa bi bila uvedba univerzalnega dohodka, ki bi tako ali tako rešil vse te težave.

Poleg tega pa bi generalno morali razmisliti o spremembah davčne zakonodaje, zmanjšati obremenitev dela in povečati obdavčitev luksuza in kapitala (npr. druge ali tretje nepremičnine, vikendov,...).
tu in tam
# 12.12.2017 ob 12:07
Hmmm, v eni sosednji temi (o enem kirurgu) pa se ga kuje v zvezde, ker je nekaj let brezplačno delal.
SKing
# 13.12.2017 ob 16:33
Popravite me, če se motim. Glede na ta zapis sklepam, da prodajalcem, ki delajo preko SP, ne ostane niti cca. 450 EUR, kolikor znašajo stroški SP-ja v celoti? (torej: prispevki + poslovni račun strošek + računovodstvo).

Osebno vem, da bi to počel tri mesece in prenehal. Sploh ker praktično NI mogoče, da karkoli več zaslužiš. Ne vem. Naglas razmišljam.
mmeeddoo
# 12.12.2017 ob 18:31
Tudi kriminalci v zaporih ne bi radi spreminjali svojih praks, vendar v njihovem primeru zakon ni opravičeval njihovih del.
21.12.2012
# 12.12.2017 ob 17:12
bemtiš, franšizna pogodba je dvostranska.
ni prav, da se izkorišča ljudi, ampak tisti, ki želijo biti izkoriščani pa naj bodo.
več bi imel, če ne bi delal ... kera fora ti je to!
sinedr
# 12.12.2017 ob 16:30
Mafija
7up
# 12.12.2017 ob 14:47
iwe

Zelo preprosto. S branjem očesnje roženice, se avtomat poveže v registrom prebivalstva in preveri njegovo starost...

hecam se. Tudi sedaj prodajalci verjetno ravno ne preverjajo starosti ne? Če zadeva deluje več desetletjih v Nemčiji in Italiji, bo verjetno tudi v Sloveniji.
Zgodovinar_666
# 12.12.2017 ob 14:12
@zeitgeist

Ti si res humorist. Saj to veš, da gredo firme lahko tudi ven iz države?

Daj malo bolj realistično poglej na vse skupaj. Recimo na to, da je minimalna plača v Sloveniji trenutno 805 EUR, na Hrvaškem pa 433 EUR. Slovenija se po minimalni plači sedaj približuje Španiji.

In ko eni govorite recimo, da je minimalna plača v Nemčiji 1.500 EUR pozabljate, da imajo Nemci tudi eno izjemo, ki se ji reče mini jobs, po kateri lahko na mesec delajo za 450 EUR. In tako je veliko takih primerov, da v nizko plačanih delovnih mestih oz. panogah ljudem ponujajo te "službe" za 450 EUR na mesec. Ni rednih zaposlitev. Ni minimalnih plač.

Sociala mora biti. Ampak mora iti z roko v roki s podjetji. Če se minimalne plače višajo enostransko, potem so lahko v državi še večje težave.

Recimo Španija ima previsoko minimalno plačo. Zato ima pa potem okoli 20% brezposelnih ljudi.
iwe
# 12.12.2017 ob 14:08
@7up

In kako bi preverjal starostno omejitev kupcev tobačnih izdelkov?
FrancL
# 12.12.2017 ob 12:44
@MAN0
"Ker delajo za gazdo Petriča je vse v redu!"

Si malo mimo brcnil! Če ima v nazivu 'Delo', še ni nujno, da je povezano s podjetjem Delo. In ja, podjetje 'Delo prodaja' nima veze s podjetjem 'Delo'.
dejneseri
# 13.12.2017 ob 14:11
Kaj pa te famozne knjigoponizevalne knjigarne felix od ucil? Isti ‘poslovni’ model...
7up
# 12.12.2017 ob 13:14
Če so glavni produkt nekaterih obrobnih trafik cigareti, bi se jaz raje vprašal, zakaj ne preprosto postavijo tam velik avtomat,....

verjetno bi bilo bolj smiselno imeti nove zaposlitve iz naslova vzdrževanja, kakor pa "dežuranja" za morebitne kupce.
nikhrast
# 12.12.2017 ob 17:28
Nekateri se sploh ne zavedate kako se cajti spreminjajo, kioski kjer v glavnem prodajajo cajtenge in revije se zapirajo!!! V Istri je Glas Istre že par let nazaj zaprl vse svoje kioske, saj skoraj ne najdeš turista ki bi kupil cajtenge, skoraj vsak pa ima mobilca, skoraj vsak kafič pa ima Wi-Fi.

Tisk propada, ravno tako se zapirajo knjigarne, v knjižnicah pa polno komputerjev, tam si sposojamo e-knjige, pa DVD-je in CD-je.

Trafikanti pa morejo odpreti majhne markete, kje prodajajo tudi pijačo, lotto srečke, pa kakšne pregrizke, sandwiche..., isto kot skoraj po vseh bencinskih črpalkah. Tam so se spametovali, vidijo kaj gre v promet. Vse to pa je prekarno delo, jasno, delaš toliko ur, pa za vsako uro si plačan, za vse ostalo pa poskrbi sam.
alojzr2
# 12.12.2017 ob 21:08
Ljudje so svobodno izbrali franšizno razmerje. Tu ni nobene prisile. Svobodno ga lahko tudi prekinejo. Če jim "trafikiranje" ni všeč, si lahko torej omislijo kako drugo delo.
Mirko Tipka
# 12.12.2017 ob 11:06
žal je v kapitalizmu pomemben denar in ne ljudje... hitimo iz socialnizma v kapitalizem, Nemci pa iz kapitalizma v socializem...
tsinamuh0
# 12.12.2017 ob 13:06
Odgovorni na RTV, G. Lukič, je ta članek napisan po naročilu tobačne industrije, da ''mora država'' poskrbeti še za njihovo suženjsko silo???
Niti eden tukaj ne pove bistva: v trafikah delajo prekarni delavci za družbeno izgubo. Povzročajo stroške državi v višini 1,800 milijonov Eur (izguba življenj, izguba dela, zdravljenje, invalidnosti z oskrbo na domu (npr. za KOPB trajno zdravljenje s kisikom!), onesnaženje,...)
Njihov popolnoma glavni (tako rekoč edini, vse ostalo je čista kulisa) izdelek so cigarete, njihov poslovni model je zasvojenost.
Z zasvojenostjo ciljajo na mlade, najpogosteje na otroke, namerno jim prodajajo trdo drogo in nato tukaj nekaj jokajo o nepravičnosti. Pa kdo sploh rabi toliko trafik? Kolikšni pa so dobički menedžerjev tobačne industrije? Hm, okrog 500 mio. Eur... In ti so tisti, ki te prekarce izkoriščajo, vse stroške pa prevalijo kar na državo, po zdravnikih in drugih pa se še upajo pljuvati. In to vsak dan...
Ali ne premoremo niti enega novinarja, ki bi uspel to, kar je izjemno očitno, povezati in kaj pametnega VPRAŠATI????
jurica
# 12.12.2017 ob 10:59
Fantje iz Levice, ki vsem nam znano radi delajo in se ob branju izobražujejo, naj pridejo udarniško pomagat v trafiko.
Volk sit, koza cela...
nacho
# 12.12.2017 ob 12:40
Kdor v taki konjukturi mora delati kot sp v trafiki si je čisto sam kriv.
KapoReđime
# 12.12.2017 ob 10:58
Imam idejo; Vse zaprimo in trafikante pošljimo na zavod za zaposlovanje. Teta Mrakova jim bo ziher dala več dnara.
hehet
# 12.12.2017 ob 11:48
Prodajalci tobačnih paličic smrti in loterije, ki finančno uničuje t.i. "poštene" delavce.

Te ljudi branite? Resno?
Kdo je naslednji, krupjeji? Dilerji?
Kazalo