Matjaž Kovačič meni, da so nekatere trditve KPK-ja absurdne. Foto: BoBo
Matjaž Kovačič meni, da so nekatere trditve KPK-ja absurdne. Foto: BoBo
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM)
NKBM po zatrjevanju Kovačiča ni bil oškodovan. Foto: BoBo

Kovačič je v svojem odzivu na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zapisal, da je presenečen nad "grobim načinom obtoževanja o koruptivnem dejanju". Meni, da ni ravnal koruptivno in da tudi ni nobenih znakov koruptivnih dejanj.

KPK je ugotovil, da sta Kovačič in nekdanja članica uprave Manja Skernišak pri odločitvi za nakup delnic elektropodjetij od družbe Kandela kršila akte NKBM-ja ter s tem izkazala znake koruptivnih dejanj. NKBM je po navedbah komisije prek povezanih oseb zagotovil ključna sredstva podjetju 3Lan za plačilo are za nakup delnic Večera.

Banka pa je po Kovačičevih navedbah zgolj izvedla posel, ki je sodil v njeno dejavnost. Obrestne mere so bile primerljive s podobnimi posli in na koncu je banka tudi "uspešno poplačala financiranje klienta", meni Kovačič. "Posel je bil izveden po primerljivi ceni financiranja in zaključen brez kakršne koli škode za banko, kar so pokazali tudi vsi opravljeni pregledi," je zapisal.

Lahko bi naredili akt, ki ga ne bi kršili
Nekdanji prvi mož druge največje slovenske banke dodaja, da mu je še bolj nerazumljiva trditev, da so ravnali v nasprotju z internim aktom banke, saj te sprejema uprava. Če bi menili, da ga bodo kršili, bi ga lahko spremenili, je zapisal. Uprava ima tudi vsa pooblastila, da tak posel odobri, je pojasnil.

Poleg tega je opozoril, da je mnenje KPK-ja, ki so mu ga poslali, da bi nanj odgovoril, drugačno od objavljenega. V prvem mnenju je komisija po Kovačičevih navedbah eksplicitno ugotovila, da koruptivnih dejanj niso zaznali, zdaj pa, da ugotavljajo, da so delovali koruptivno.

NKBM dvakrat preplačal delnice
Krog finančnih transakcij se je po navedbah komisije začel pri fizični osebi M. S. (po neuradnih informacijah naj bi bil to odvetnik Miro Senica), ki naj bi prodal več tisoč delnic elektropodjetij Ljubljana, Celje in Primorska neznanemu podjetju, od tega podjetja pa je delnice kupilo podjetje Kandela.

To je nato delnice prodalo NKBM-ju za 1,7 milijona evrov oz. dvakrat več, kot so bile vredne na trgu. NKBM naj bi nato posel zavaroval prek družbe Vinag in prejetega poroštva od družbe Delo Revije, ki je bilo v lasti Mateja Raščana.

Del kupnine, plačane od NKBM-ja, naj bi podjetje Kandela nakazalo družbi Bomor, preostali del kupnine pa kot posojilo podjetju Piket, ta pa naprej fizični osebi. Ta oseba naj bi nato celoten znesek kot posojilo nakazala podjetju 3Lan, ta denar pa naj bi družba vplačala kot aro za nakup Večera. Komisija sicer v ločenem delu v povezavi s fizično osebo M. S. ni ugotovila koruptivnih dejanj.