Januarske razprodaje so vzrok deflacije. Foto: BoBo
Januarske razprodaje so vzrok deflacije. Foto: BoBo

Deflacija je januarja običajna in je predvsem posledica zimskih razprodaj, pravijo na statističnem uradu in pojasnjujejo še, da so se znižale predvsem cene oblek in obutve (za 16 odstotkov), pocenile so se alkoholne pijače in tobak (1,1 odstotka), manj je bilo treba odšteti tudi za rekreacijo in kulturo (0,2 odstotka).

Na letni ravni so se cene zvišale za 2,3 odstotka, povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,8-odstotna, še pravijo na Sursu. Letna rast cen je sicer precej nižja kot znaša povprečje v območju evra, kjer je letna inflacija po podatkih Eurostata znašala 2,7 odstotka.

Mesečna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila januarja negativna in je znašala -0,3 odstotka. Letna rast cen je bila 2,3-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,1-odstotna.

Umar: Pričakovano in sezonsko zaznamovano
Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) deflacija sicer ni presenetila, saj je, kot pravijo, skladna s pričakovanji in sezonsko zaznamovana. Dolgoročnejše gibanje inflacije medtem po navedbah Umarja še naprej ostaja zaznamovano predvsem s šibko gospodarsko aktivnostjo, ki vpliva na umirjeno rast večine cen v državi.