Na dražbi so naprodaj poslovna cona, stroji in oprema, zavarovana blagovna znamka Mura ter nezavarovana blagovna znamka eMura. Foto: BoBo
Na dražbi so naprodaj poslovna cona, stroji in oprema, zavarovana blagovna znamka Mura ter nezavarovana blagovna znamka eMura. Foto: BoBo
V podjetju imajo dovolj dela do konca januarja, nekaj pa tudi že za naprej, in to brez naročil nemškega partnerja Huga Bossa. Foto: MMC RTV SLO

Na prodaj so poslovna cona, stroji in oprema, zavarovana blagovna znamka Mura in nezavarovana blagovna znamka eMura.

A nihče ni vplačal varščine, niti se udeležil dražbe. Po besedah stečajnega upravitelja Steva Radovanovića je bilo zanimanje za nakup precejšnje, vendar je šlo bolj za zbiranje informacij, kupci pa čakajo na znižanje cene.

Druga dražba bo predvidoma januarja, cena pa bi lahko bila likvidacijska, torej za tretjino nižja. Prek posrednikov se za nakup zanimajo predvsem kupci iz arabskega sveta, Kitajske in Francije, a jih ne zanimajo zemljišča, pač pa nadaljevanje proizvodnje. Mura ima zelo dobre reference, je povedal Radovanović.

Hugo Boss je odšel
Aha Mura v stečaju, ki ima trenutno 456 zaposlenih, je ostala brez dolgoletnega partnerja in največjega naročnika, nemškega Huga Bossa. Radovanović zagotavlja, da je delo sicer zagotovljeno do konca januarja.

Hugo Boss po pojasnilih stečajnega upravitelja ni podaljšal naročil za izdelavo oblačil za naslednjo sezono. Prekinitev sodelovanja pa naj bi bila le začasna, saj se je ta pripravljen vrniti, ko se uredi stanje v srbski hčerinski družbi Prvi maj, predvsem tehnološka posodobitev proizvodnje.

Prvi maj je v hudih težavah in srbska država tudi v sodelovanju s slovenskim gospodarskim ministrstvom za zdaj neuspešno išče možnosti za rešitev tovarne. Proizvodnja zaradi pomanjkanja denarja za material in plače stoji, okoli 1.300 zaposlenih stavka. V ponedeljek je 17 delavcev podjetja stavko zaostrilo in začelo gladovno stavkati, saj že tri mesece niso prejeli plač. Od pristojnih zahtevajo dejavnejše reševanje tovarne.

Kakšna bo rešitev v Srbiji?
Radovanović predvideva, da bodo tam uvedli stečaj, vendar v obliki prestrukturiranja, ker je to v Srbiji drugače kot v Sloveniji. To pomeni, da bi prilagodili število zaposlenih in nadaljevali proizvodnjo, podobno, kot so to storili v Murski Soboti, vendar mora to predlagati srbska vlada, ki je družbi odobrila subvencijo v vrednosti 6,6 milijona evrov. Lastnica Aha Mure Mojca Lukančič je od tega izrabila le eno tranšo oz. okoli 1,7 milijona evrov za obratna sredstva, ni pa porabila denarja za posodobitev tovarne, sicer pa je tudi tam predlagala dokapitalizacijo, vendar se potem ni zgodilo nič.

Če bi Hugo Boss, ki o nakupu tovarne ne želi niti slišati, spet sodeloval z Aha Muro, bi to v Murski Soboti zagotovilo 100 novih delovnih mest, v Pirotu pa okoli 300.