Elektrika se kljub liberalizaciji trga draži. Foto: EPA
Elektrika se kljub liberalizaciji trga draži. Foto: EPA
Kam po cenejšo elektriko?

Razlog podražitve: višje nakupne cene energije na veleprodajnem trgu. Kljub drugačnim pričakovanjem ob liberalizaciji trga leta 2007 se električna energija vztrajno draži. Do konca lanskega leta je njena cena narasla za 29 odstotkov, je poudarila novinarka Ines Kočar za TV Dnevnik.

Iz Elektra Primorska pojasnjujejo, da bo z današnjo podražitvijo, predtem sta elektriko podražila tudi mariborski in gorenjski distributer, končni račun povprečnega gospodinjskega odjemalca višji za približno dva evra.

Kaj je ob vse višjih stroških storiti potrošnikom?
Najprej razumeti, kaj jim distributerji sploh zaračunavajo. Poleg omrežnine, obračunske moči, ki je vezana na moč glavne varovalke in dejansko porabljeno energijo, še različne prispevke (za povečanje učinkovitosti rabe električne energije, za podporo pri sofinanciranju obnovljivih virov energije in pa za zagotavljanje zanesljivosti domačih virov iz obnovljivih virov doma).

Višino prispevkov določa država in so enaki pri vseh dobaviteljih. Koliko odštejemo za omrežnino, pa je odvisno tudi od porabe, saj se ti stroški višajo sorazmerno z njo. So pa tudi stroški, ki so domislica elektropodjetij. Iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnjujejo, da gre za neko mesečno nadomestilo za vodenje računa, ki znaša majčkeno manj kot en evro na mesec. Ta strošek še vedno zaračunava pet podjetij.

Še en ukrep za nižji račun je varčna poraba. Že brez investicij lahko s preudarnejšo porabo prihranimo petino stroškov za električno energijo. Če so še vedno previsoki, nam preostane zamenjava dobavitelja. Ta je enostavna. V ZPS-ju pravijo: kontaktirajte novega dobavitelja, sporočite mu svoje podatke, podatke o porabi, potem pa novi dobavitelji sami poskrbijo za zamenjavo.

Primerjalnik ponudb
Pri odločitvi, katerega ponudnika izbrati, pomaga primerjalnik ponudb, ki ga najdete na spletni strani javne agencije za energijo. Vanj vtipkate število oseb v gospodinjstvu in vašo porabo, dobite pa seznam dobaviteljev, ki ponujajo največ za vaš denar.

V ZPS-ju opozarjajo, da pri posebnih paketnih ponudbah, kjer je ponujena fiksna cena, dobavitelji potrošnike zavežejo, da tisto obdobje, ko jim traja fiksna cena, ne odstopajo od pogodbe, oziroma če odstopijo od pogodbe, potem morajo plačati neko nadomestilo. Če ste se torej vezali, se pred zamenjavo pozanimajte o pogojih menjave.

Kam po cenejšo elektriko?