Gospodarstvo
Kot so sporočili s Fursa, se je 257 sobodajalcev registriralo za naprej, od tega 216 fizičnih oseb in 41 pravnih oseb. Foto: BoBo
VIDEO
Tisti, ki se niso prijavi...

Dodaj v

Kar 1,68 milijona evrov neprijavljenih dohodkov od oddajanja nepremičnin

Furs na oddajanje v turistične namene
6. februar 2018 ob 11:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Finančna uprava je sama ugotovila, da kar 1.056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti oddajanje nepremičnin v turistični najem in ni prijavilo prihodkov v višini 1,68 milijona evrov. Do zdaj so sobodajalci za nazaj prijavili 660.000 evrov.

Furs že nekaj mesecev pospešeno zbira in pregleduje podatke o oddajanju nepremičnin v turistični najem. Na začetku lanskega decembra so objavili poziv, naj vsi, ki oddajajo sobe turistom, prijavijo prejete dohodke, in do konca januarja se je na novo registriralo 374 sobodajalcev.

Za nazaj je dejavnost registriralo 155 fizičnih oseb, od teh je 38 fizičnih oseb takšnih, ki so se registrirale tako za nazaj kot tudi za naprej. 74 fizičnih oseb, ki je na novo registriralo eno izmed dejavnosti sobodajalcev, je ob tem za nazaj napovedalo prihodke v višini 660.263 evrov.

Obračuni so bili predloženi za obdobja od 2012 do 2017, različno po posameznih zavezancih. Najvišji znesek samoprijave dohodka je pri enem izmed zavezancev znašal skoraj 80.000 evrov, so zapisali na finančni upravi.

Globe tudi do 30.000 evrov
Furs bo tudi letos izvajal poostren nadzor pri sobodajalcih in sankcionirali tiste, ki so imeli dohodek iz oddajanja nepremičnin v turistični najem in se niso odzvali na javni poziv.

Ta mesec bodo začeli zavezancem pošiljati tudi pozive. Tistim, pri katerih bodo ugotovili kršitve, bo finančna uprava odmerila davek in jih tudi sankcionirala. Globa lahko znaša od 400 do 30.000 evrov.

Posameznik lahko oddaja in oglašuje oddajanje prostih kapacitet v turistične namene (npr. prek Airbnb ali Booking) le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. Fizična oseba, ki oglašuje ali oddaja nepremičnine v turistični najem in ni vpisana ali nima priglašenega dela, opravlja delo na črno.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
phong
# 06.02.2018 ob 11:42
Zakaj toliko negativizma?
Meni se zdi zelo pošteno od države, da je dala vsem možnost, da sami prijavijo neprijavljene prihodke. In da brez kazni plačajo davek od njih - konec koncev, če bomo vsi plačevali davke (ne bo črne ekonomije), bomo v povprečju vsi malo manj obdavčeni.
henodarling
# 06.02.2018 ob 11:57
anban
Vse da cesar dobi svoj kos pogače...

Kateri kos misliš? A večini res ni jasno, da imamo od pobranih davkov vrtec, šolo, bolnišnico???
Pa kje mi to živimo?
In sploh pa, če mora delavec, ki zasluži bornih 600evrov plačati vse davke, bi pa nekateri , ki imajo nepremičnine, ki jih ne potrebujejo za svoje bivanje,bili oproščeni?!

Prav pritlehni so izgovori: Saj tudi drugi kradejo ! Skrajno nemoralno.
in hvala za minuse poštenjaki!
ni maitre
# 06.02.2018 ob 11:56
SrMaček
Če se izogibaš plačilu davkov se pač spelji iz te države in to čim prej! Dost je tega parazitstva!
Podgana si ti!
mihče
# 06.02.2018 ob 11:31
A samo? Vemo za nekatere karakterje, ki so na mesec več pokradli, pa nobenemu nič!!!
GORILA
# 06.02.2018 ob 12:10
@skapinova
Nevem, kako imata booking in airbnb sploh pravico izdajat podatke svojih klientov... Ali je to le izmišljotina finančne uprave:)

...verjetno boš težko verjel, ampak države imajo med seboj podpisane sporazume o izmenjavi davčnih podatkov...
...slovenska davčna res ne more od bookinga zahtevati podatkov, le-te pa lahko zahteva davčna, kjer ima booking sedež (ali podružnico)...ta pa jih potem lepo forwardira slovenski davčni...
DrKult
# 06.02.2018 ob 12:34
SrMaček "Upam, da doživim dan, ko bom plačal davek z veseljem in z vedenjem, da delam s tem nekaj dobrega za mojo skupnost...
Do takrat, pa se počutim živega le kadar plačilu davkov, trošarin in dohodnin izognem...
Podgan ne hranim z veseljem, pač pa pred njimi hrano skrivam."


Si že kdaj rabil pomoč policije? Gasilcev? Hodiš kaj k zdravniku? Zobarju? Si bil kdaj hospitaliziran? Se voziš po cestah? Si že kdaj bil brez službe? Otroci hodijo v šolo? Si hodil ti? Osnovna? Srednja? Faks? Si imel štipendijo? Jo imajo otroci?

Če si na katerokoli izmed zgoraj naštetih vprašanj ali na podobna vprašanja odgovoril z "ja", potem se 3x vprašaj, kdo je v tej zgodbi podgana.

Naša država ni optimalna, a naši politiki so dobesedno odsev naše kulture kot celote. Vsi bi "skrivali pred podganami", kradli, izkoristili vse, kar država nudi, plačali pa popolnoma nič. Če hočemo ustvariti boljšo družbo, bi moral za začetek vsak začeti pri sebi. Najprej se pomete pred lastnim pragom.
In še nekaj, dokler imaš državljanstvo te države, boš upošteval pravila in zakone, ki veljajo v tej državi. Če jih ne boš, je edino pravilno, da te država v imenu vseh državljanov opali za konkretno kazen.
GORILA
# 06.02.2018 ob 12:55
Kako si koga okradel, če si sam dal SVOJO sobo oz. nepremičnino v najem, katero si SAM opremil, za katero si SAM našel gosta, za katero si SAM potem pospravil, opral posteljnino itd. Pri vsem tem za isto nepremičnino že plačuješ davek, elektriko, vodo, itd.

...saj lastnik hotela ravno tako daje SVOJE sobe v najem, katere si je sam opremil, itd... kaj tudi njim ni treba plačevati davkov?
DrKult
# 06.02.2018 ob 14:40
Skippy: "Vidiš, ker ne delaš oz. delaš v JS. Prisilni predpisi javnega sektorja gospodarstvu, zato da imajo ti kaj za delat, le-tega seveda stanejo bistveno več kot ta milijarda. A misliš, da bi podjetja za svoje poslovanje morala voditi neskončno evidenc?"

Eni ste naravnost smešni s svojimi butastimi komentarji.
Pred dobrim mesecem je bil na tem istem portalu članek o davkih. Pa me je nek falot tvojega kova obtožil, da sem ziher socialšek. In mu napišem nazaj, da nisem niti približno socialšek, pač pa prihajam iz razmeroma premožne družine in da vseeno brez slabe volje plačam svoj del davkov.
In glej ga zlomka, kako hitro se je plošča zasukala - mi odpiše tipo nazaj: "Če si tako premožen, potem pa plačaj 50 al pa 100 tisoč eurov dodatnega davka državi, saj se ti ne bo poznalo."

Sučete zgodbo na vse mogoče načine, da bi utišali lastno slabo vest (če seveda imate vest), ki vam pravi, da ste navadni lopovi.
Tu kritizirate razne Bavčarje, Zidarje, pa tudi politiki, sami ste pa isti, isti, isti. Če bi le imeli priliko, bi ukradli milijone brez vsakršnega pomisleka, boli vas briga za etiko in moralo.

Boli vas briga za sodržavljane, ki so vam zgradili državo s 14. najboljšo kakovostjo življenja na Svetu. Vozite se po cestah in se šolate v šolah, ki so vam jih zgradili državljani. Ko vam zagori v firmi, kličete gasilce, ki vam jih plača država. Ko vas kdo ropa ali napade, kličete policijo, ki vam jo zagotavlja država. Ko zaposlujete, gledate, da je delavec čimbolje izobražen (na državne stroške).
AMPAK KO PA PRIDE TRENUTEK, KO JE TREBA PLAČAT DAVEK, STE PA MRZLI. Takrat pa se najde tisoč in en izgovor, od tajkunov, prek politikov, do drugega tira (ki smo ga mimogrede državljani celo izglasovali), od spornega javnega naročanja pa do birokracije, vse, samo da bi vi sami pri sebi upravičili to, da ne boste plačali davka.

V resnici ste navadni egoistični izkoriščevalci brez kančka morale do preostalih državljanov, ki smo vam zgradili državo, v kateri imate polno rit vsega, pa še vam ni dosti. Dejansko so pa krivi vaši starši, ki vas nikoli niso dali čez kolena, pa ste postali čisto navadni patološki narcisi, za katere so drugi ljudje samo predmet, ki se ga uporablja kot pralni prašek.
Sram vas je lahko.
GORILA
# 06.02.2018 ob 12:05
...je pa zanimiva retorika: ko javni uslužbenci iz proračuna dobijo plačo, jih plačujejo davkoplačevalci, ko pa mora nekdo plačati v ta isti proračun davek, pa le-tega ne plača davkoplačevalcem, ampak cesarju, hehe!
DrKult
# 06.02.2018 ob 11:57
Upam, da prav vsakemu goljufu FURS naloži najvišjo možno kazen. Da si bodo lopovi za vse večne čase zapomnili, da utaje davkov ta država NE BO TOLERIRALA. Kdor na tajkune s prstom kaže, obenem pa sam davkov ne plačuje, je navaden hipokrit, ki bi delal popolnoma isto, če bi mu bila dana priložnost. Da mi je videt obraz lopova, ki dobi v nabiralnik položnico za 30k, jao bi mi bilo v veselje.
DrKult
# 06.02.2018 ob 13:19
Skippy "Haha, toliko groženj prebivalstvu za 1,7 milijona. Zdravniki nam to zapravijo v 1 tednu, pa nihče nič.
Več denarja so vam zapravili pri razpisu za registrske tablice. Ampak vsi raje praznite žepe ljudem .."


Kaj bi zdaj rad povedal? Zadevo je treba zatret v kali. Če je ne bi, bi bil to jasen signal lopovom, da se utajanje davka splača. AirBNB se je pri nas prijel šele pred kratkim. Letos je 1,7 milijona, naslednje leto bo 5, čez 5 let bo 20, čez 10 pa mogoče 100, kaj pa veš.

Sem napisal že prej, pa bom napisal še 1x. Država je popolni odsev njenih državljanov. Recimo, da si ti lopov, ampak si mali lopov. S prstom kažeš na velikega lopova in kritiziraš, ker je ukradel milijone, tebe pa država kaznuje, ker si ukradel par sto eurov. Resnica pa je, da če bi imel ti možnost ukrasti milijone, bi jih ravno tako kot jih je kak tajkun.

Nehajte se že enkrat sprenevedati in s prstom kazat na druge. Začnite zadevo reševati pri sebi. Najprej se pomete pred lastnim pragom. Plačaj davek, kakršnega ti nalaga zakon. Če davkov ne plačuješ, se nimaš kaj bunit čez politike, ker si isti. Če ti kaj ne paše, so meje odprte, pa idi živet kamorkoli te je volja. Predlagam na primer Senegal - tam ne boš rabil plačati nobenega davka, ker ni cest, vodovoda, štroma, dobrih bolnišnic, šol, policije in tako naprej. Živel boš v osebnem raju.
sunscreen
# 06.02.2018 ob 13:00
@malysh23

...in v državni šoli si se naučil brati/pisati/računati, samo zato, da boš potem SAM zase pobiral denar, brezplačno si bil cepljen SAM zato, da te ni pobral mumps, tvoj gost se je pripeljal po SVOJI cesti....???

Preseli se recimo v državo Burkina Faso in ne boš imel teh problemov. Ti ne bo potrebno plačevati davkov za vodo, elektriko, ceste...ker teh dobrin tudi ne boš imel!
DrKult
# 06.02.2018 ob 13:00
malysh23 "Kako si koga okradel, če si sam dal SVOJO sobo oz. nepremičnino v najem, katero si SAM opremil, za katero si SAM našel gosta, za katero si SAM potem pospravil, opral posteljnino itd. Pri vsem tem za isto nepremičnino že plačuješ davek, elektriko, vodo, itd.
Mogoče je obrnjeno, da FURS takim ljudem krade, njihov zaslužen denar?"


Butasto razmišljanje. Hoteli, katerim AirBNB že tako ali tako predstavlja zelo hudo konkurenco, so tudi oddali SVOJO sobo, ki so jo SAMI opremili, SAMI našli gosta, SAMI pospravili, oprali posteljnino in plačali davek, elektriko, vodo itd.

Če se ukvarjaš s pridobitno dejavnostjo, kar oddajanje nepremičnine preko AirBNB, je treba po zakonih, ki veljajo v tej državi, treba plačati davek. Ta davek je, če drži, kar pravi GORILA, smešno nizek.

In ne le to, država, katero označuješ za "strahovito", je bila celo toliko "fer", da je vse goljufe večkrat vnaprej opozorila in jim dala celo šanso, da svoje "grehe" popravijo, prijavijo dohodke in davek plačajo za nazaj.
Če že kaj, je ta "strahovita" država predvsem PREMALO strahovita, bistveno premila do goljufov.

Sklepam, da se v prihajajočih dneh zelo veseliš poštarja. Prav je tako.
RTzabava
# 06.02.2018 ob 12:29
Pa le nimamo zastonj davčno upravo, nekje je potrebno začet čistit.
boro007
# 06.02.2018 ob 11:40
No ja naši cesarji res ne znajo z denarjem. Ampak to še ni razlog da tisti ki je z oddajo nekaj zaslužil poplača davščino. Vsi plačujemo davke, tako da nekdo ki ime dovolj nepremičnin za oddajo turistom se mi ravno ne smili če mora potem plačati davek od tega.

Kar ni prav je to da sedaj grozijo z nekimi ogromnimi globami. Prisila in grožnje niso način, naj dajo neko normalno davčno stopnjo. Nikjer ne piše kakšna le ta je, upam pa da ni večja od 20%.
ni maitre
# 06.02.2018 ob 12:47
malysh23
Če opravljaš dejavnost, v tem primeru oddajanje nepremičnine turistom, plačaš davke in prispevke! Kaj tu ni jasno?
boro007
# 06.02.2018 ob 12:27
@DrKult

...Kdor na tajkune s prstom kaže, obenem pa sam davkov ne plačuje, je navaden hipokrit, ki bi delal popolnoma isto, če bi mu bila dana priložnost...

+10

Tajkuni bodo morali začeti odgovarjati, ne pa da vsi ostali izpustimo našo prihodnost iz rok...
navigator007
# 06.02.2018 ob 12:24
Ampak osnovni problem ni Airbnb in ta komaj omembe vredni 1,7 mio - resni denarji se skrivajo iz naslova domačih, nikjer v sistemu zabeleženih oddaj v najem na črno. Tega se pa nihče ne loti, ker bi samo v Ljubljani v hipu izpuhtela umetna podoba blagostanja, ki navidezno izhaja iz uradno evidentiranih in s prispevki bogato obteženih plač.
based god
# 06.02.2018 ob 11:43
>Kar 1,68 milijona evrov

A.S. a resno ne bi razmislili o kvazi napihovanju in umetnemu senzacionalizmu?
KAR 1.68 miljona??
Koliko procentni davek je na to? 20? Torej je FURS dozivel izpad v visini ~300k eurov. Res ogromno dela so si dali da so polovili tole cifro. Dobro, da se ve kaj so prioritete v tej drzavi.

Kaj pa ce bi rek obrazce bolj nadzorovali, pa izkoriscanje delavcev migrantov? Pa banke nenapovedano obiskali, sem preprican da je ta moment na kaksni banki zelo podoben iranski scenarij v teku. Davcna mora delat za ljudi in za drzavo, ne pa da so predpisi tako komplicirani, da jih se ekonomisti in racunovodstva ne razumejo.
DrKult
# 06.02.2018 ob 15:30
Skippy "Normalno državo bi to zanimalo, ampak v Sloveniji se zanašajo na splošno zlobo ljudi do tistih, ki kaj imajo in neskončno voljo do tega, da jim praznijo žepe na vse mogoče načine. Na koncu ti itak od zaslužka ne ostane skoraj nič."

Davek, o katerem je govora v tem članku, znaša 4%. Tukaj ni nobene splošne zlobe do tistih, ki kaj imajo in nikakršne volje do tega, da se jim prazni žepe. Edina splošna zloba v tem primeru je tvoje neplačevanje davkov, ker se počutiš kot edini za svoj uspeh zaslužen genij.

Furam podjetje in plačujem davke. Zakaj? Ker je moj lasten biznis odvisen ne samo od mene, ampak od funkcioniranja celotnega sistema, ki ga je postavila družba. Če jaz začnem utajat davke in začnejo to delati tudi drugi, moj biznis kmalu ne bo več laufal. Da mi v primeru nesreče ne bo zgorelo celo skladišče, skrbijo gasilci. Da me ne oropajo, skrbijo policisti. Da produkt pride iz mojega skladišča do moje stranke, rabim cesto itd.

Še največji problem, ki ga imam jaz z davki, so konkurenti, ki svojih ne plačujejo in so tako stroškovno bolj učinkoviti od mene. Ljudje, kakršen si ti, recimo.

Ja, za svoje uspehe sem odgovoren jaz, ampak mi brez drugih ne bi uspelo. Kdor je uspel in vse zasluge pripisuje izključno in samo sebi, je po definiciji lahko samo eno: patološki narcis. Egoist, ki na celem Svetu vidi samo sebe, druge pa uporablja kot pralni prašek.

Še petnajstič te sprašujem:
-Si se šolal? Če si se, si si šolnino plačal sam?
-Si imel tudi štipendijo? Jo imajo mogoče tvoji otroci?
-Si kdaj v življenju potreboval pomoč policije? Gasilcev? Reševalcev?
-Si kdaj v življenju bil pri zdravniku? Zobarju? V bolnici?
-Uporabljaš elektriko? Kdo je financiral daljnovod, po katerem priteče tvoj štrom?
-Piješ vodo? Se umivaš? Po čigavih ceveh priteče ta voda, ki je čistejša kot Evian? Čigava voda?
-Si bil kdaj brezposeln? Če si bil, si živel na škrge, ali si se brez slabe vesti prijavil na zavod?
-Imaš avto? Po čigavi cesti se voziš?
Ples
# 06.02.2018 ob 14:09
@mikic007
Vi kar, jaz nimam časa zgleda dajat.

Ah. Imaš pa čas tule propagirat utajevanje davkov?
Daj povej, kakšen je tvoj motiv za tole tvoje pisarjenje tukaj. Da bi čimveč ljudi ne plačevalo davkov? Resno?
A si le malo prismojen, in misliš, da si faca, ker ti se pač tega ne greš, drugi pa naj se gredo?
mali_M
# 06.02.2018 ob 11:50
Zgleda da vsaj nekateri v JS delajo. Še oddajanje nepremičnin na črno naj se lotijo, tu bo izplen bistveno večji.
oliva
# 06.02.2018 ob 15:38
V bistvu vsak, ki se huduje na 'tajkune' itd. in sam počne enako na mikro ravni oz. utajuje davke oz. muti na vsakem koraku, bi, če bi imel možnost in priložnost, počel enako kot oni - torej z višjimi zneski, na višji ravni.

Potem pa še predstava o 'državi'. ...

Bravo, @Dr. Kult, par osnovnih 'lekcij'.
(dejansko mnogi tega sploh ne štekajo)
Valentin57
# 06.02.2018 ob 14:56
@Meiniek
Modra kri in kapitalistični oportunisti, tisti, ki si z denarjem brišejo rit in se z njim šopirijo, tisti naj plačajo še zame. Jaz sem sam svoj gospodar
Bravo za to izjavo! Ti si sam svoj gospodar in drugi naj plačujejo zate? Izjava za bob leta. Pa da bo vedel: tudi drugi, ki si ne brišrmo riti z denarjem, pošteno plačujemo davke in nam gredo na živce tisti, ki mislijo, da če kradejo državi, ne kradejo nikomur.
galoper
# 06.02.2018 ob 14:01
Kaj pa oddajanje za študente, garaže in ostale druge namene?
ElTorro
# 06.02.2018 ob 13:59
Sicer pa, kje ste vi tisti, ki ste decembra pisali, da država nikakor ne more do teh podatkov?
ni maitre
# 06.02.2018 ob 12:45
DrKult
Pravzaprav sem jaz tukaj za zelo radikalni ukrep. Dokler niso poravnani davki ne moreš koristit ničesar, kar se napaja iz davkov. V primeru, da se ti dokaže davčna utaja, zgubiš pravico do teh storitev sorazmernih višini utajenih davkov in naj se šteje v mesecih. Pa da vidimo kliko jih bo še utajevalo davke!
ronzi
# 06.02.2018 ob 12:23
A samo? Vemo za nekatere karakterje, ki so na mesec več pokradli, pa nobenemu nič!!!

To ni izgovor,da lahko tud drugi kradejo....zato pa je država v pisdi....
K_ris
# 06.02.2018 ob 15:22
@mopo

Jaz ne vem kako si vi to predstavljate, a to je se no poleno pod noge potencialnim tujim vlagateljem v slovenski nepremicninski trg...
Ob tako bedastih zakonih nima smisla vlagat v Slo. Why bother?


Dve zadevi:
1) A to, da mora nekdo, ki se gre posel, plačevati davke, je bedasto? A v deugih državah pa se lahko greš posel in ne plačujep davkov?
2) verjetno te bo v kakšni drugi temi motilo, da si pri nas mladi težko privoščijo lastniška stanovanja ...
cycoII
# 06.02.2018 ob 14:01
mikic007
Lahko bi kratko napisal , da si egoist in patološki narcisek, ne pa neke izgovore.
ElTorro
# 06.02.2018 ob 13:59
Če oddajaš preko Bookinga, vzame Booking 15% provizije. Torej npr od 100€ dobiš 85€. S tem da državi plačaš davek na celotnih 100€. Državo to ne zanima, važno da pobere čimveč denarja.

Si prepričan? Če imaš registrirano dejavnost, lahko praviloma obračunavaš stroške, kamor nedvomno štejejo tudi provizije. Še če oddaš stanovanje nekomu v najem, si lahko obračunaš vsaj 10% normiranih stroškov.
ni maitre
# 06.02.2018 ob 13:13
@srecnii
Pobran denar pa bo šel za plače v javnem sektorju, delavci v zasebnem sektorju od tega ne bodo nikoli nič imel.
Na spletni strani imaš pregled kam gre denar iz davkov in kaj se iz tega financira!
http://www.vlada.si/teme_in_projekti/kam
_gre_vas_denar/
Preko milijarde € se preko takšnih in drugačnih ukrepov vrača v gospodarstvo! Še kaj ni jasno?
henodarling
# 06.02.2018 ob 12:33
Če imate nekateri 1,7 mio za komaj omembe vredne, potem imete najbrž res visoke dohodke, ali pa zelo lahko zaslužene.

Morda bi poskusili malo izračunati, kolo otrok bi imelo za ta denar malico, VSAK DAN kosilo, počitnice, toplo stanovanje ali "celo" stvari, o katerih lahko samo sanjajo...
Koliko plomb, operacij sive mrene, zdravil itd...!

<Le v razmislek, oziroma, korak na realna tla.
DrKult
# 06.02.2018 ob 15:04
Meinlek: "Davke naj plačuje tisti, ki se jih počuti za to dolžan."

Preseli se v Senegal, dokler živiš v Sloveniji, pa boš plačeval take davke kot ti jih bo naložila Slovenija v imenu njenih državljanov. Davčnega inšpektorja bi ti seveda zakopal za hišo, ko bo pa tebe bolezen hotela pokopati, boš pa hitro potegnil zdravstveno kartico iz žepa in tulil o svojih pravicah, ki jih imaš kot davkoplačevalec. 150 se boš peljal po državni cesti v državnem rešilcu v državno bolnico, kjer te bodo priklopili na državne mašine, ki laufajo na štrom, ki priteče po državnem daljnovodu. Rit ti bodo umili z vodo najvišje kakovosti, ki priteče po državnem vodovodu.

Premila je ta naša država do takih kot si ti. Res je premila. Je že en komentator pred mano lepo povedal, kaj bi bilo edino pravilno za nardit - vsem davčnim utajevalcem bi bilo treba ukinit dostop do javnih storitev. V 3 dneh bi bili poravnani vsi neplačani davki za 15 let nazaj, ko bi vi egoistični seratorji zaslutili, da boste zaradi neplačanega davka vi na slabšem. Vi ste namreč za same sebe edina pomembna oseba na tem Svetu. Družbi se ne počutite dolžni nič, kajti vi, patološki narcisi, bi prišli do točke na kateri ste brez šole, brez štipendije, brez zdravnikov, brez vodovoda, brez policije.

Sramota, kako neverjetno debilno razmišljanje imate določeni egoisti.
K_ris
# 06.02.2018 ob 14:40
@Remix

Če oddajaš preko Bookinga, vzame Booking 15% provizije. Torej npr od 100€ dobiš 85€. S tem da državi plačaš davek na celotnih 100€. Državo to ne zanima, važno da pobere čimveč denarja.

Kakšne bedarije pa ti pišeš? Seveda si lahko s stroški znižaš davčno osnovo in provizija za booking je strošek.
sunscreen
# 06.02.2018 ob 14:02
@fritaja

Zakaj pa moram jaz plačati DDV, ko kupim špricer, ki ga plačam iz SVOJE plače, za katero sem že plačal VSE davke in prispevke? :)

Zato, da bo država s tem denarjem izšolala enega zdravnika, ki ti bo potem s pridobljenim znanjem izvedel transplantacijo okvarjenih jeter ;)
fritaja
# 06.02.2018 ob 13:44
malysh23
# 06.02.2018 ob 12:44
Kako si koga okradel, če si sam dal SVOJO sobo oz. nepremičnino v najem, katero si SAM opremil, za katero si SAM našel gosta, za katero si SAM potem pospravil, opral posteljnino itd. Pri vsem tem za isto nepremičnino že plačuješ davek, elektriko, vodo, itd.

Mogoče je obrnjeno, da FURS takim ljudem krade, njihov zaslužen denar?


Zakaj pa moram jaz plačati DDV, ko kupim špricer, ki ga plačam iz SVOJE plače, za katero sem že plačal VSE davke in prispevke? :)
navigator007
# 06.02.2018 ob 12:41
Če imate nekateri 1,7 mio za komaj omembe vredne...
Ja, za domačo uporabo to ni komaj omembe vreden denar, za proračun pa žal... Ne vem, zakaj se nihče ne oglasi, kadar na primer država brez našega soglasja mimogrede vzame 1.000 milijonov kredita. Upam, da tudi v teh primerih znate izračunati, za koliko vas ob takšnih slovesnih prilikah država zadolži. Sicer pa - če drži podatek o 4% obdavčitvi, dobimo iz tega 68.000 EUR proračunskih prihodkov oziroma enodnevno malico po ugodni ceni 3 EUR za 22.667 lačnih otrok (enkratni dogodek).
mikic007
# 06.02.2018 ob 11:44
Kakšen denar, ne me hebat.. Na tem je treba delat, potem nam manjka še samo 798,37 milijonov, da pridemo na nulo!
K_ris
# 06.02.2018 ob 16:53
@mopo

@K_ris,..ne gre se za davek, ne razumet mojega posta na tako banalni osnovi, gre za ves kafafl ki pride zraven... podobno kot tista o tem da moras nositi racun od kofeta v zepu ko gres iz lokala, or else... gre za obliko terorja nad podjetniki

Kako gre to v kontekst tega, da bo Furs preganjal tiste, ki ne plačujejo davkov? A v okoljih, ki so podjetnikom naklonjena, se pa ne kontrolira, kdo ne plačuje davkov in se neplačnikov ne kaznuje?
DrKult
# 06.02.2018 ob 16:25
mopo: "tako nakladanje kot leti iz vasih ust je bedarija najhujse sorte, t.i. komunisticna ideologija. Kriminal in pekel clovestva.
Obstajajo tudi privat sole in bolnice, by the way...veliko boljse kvalitete kot pa nase javne ustanove kjer se nic ne dela in na veliko krade. Na faksu ti pa iz otroka studirano budalo oz dreseranega psa naredijo, ki ne vidi dlje od svojega nosa.
Kar se a drzave tice so moja pricakovanja jasna. od nje pricakijem zgolj to, da mi osvetli cesto, ce se ponoci vracam pijan domov,...a ker ne zivimo v pravljicah, za vse ostale neprostovlne drzavne sotritve nisem pripravljen placat niti centa vec kot 10% vseh mojih dohodkov.
Kajti vse osebe, ki dobivajo placo iz proracuna namrec ne placujejo davkov, in ne vidim razloga zakaj bi jih za njih moral placevati jaz??
Za ostalo bom poskrbel sam, hvala lepa, ne rabim grozenj in drzavnega terorja vsakic ko spijem kofe v lokalu.
In koji vam je K. da nam drugacemislecim pravite da naj se odselimo? Zakaj se nebi odselili vi, v severno korejo recimo, ali pa iran... tam bi vam bilo vsec. Vam garantiram."


Jao jao, ej, ma dam ti vsaj to, da si me z izborom besed dodobra nasmejal. Zdaj pa k odgovoru:

1. Na Svetu ne obstajajo samo Severna Koreja na eni in ZDA na drugi. Obstajajo tudi države nekje vmes. Recimo zahodnoevropske. Mislim, da so boljši zgled od ZDA kot tudi od SK.

2. Kaj ti pričakuješ od države, je tvoja stvar. Kar pa državljani pričakujemo od države, pa ni več tvoja stvar. Imaš 1 glas, tako kot ga imamo tudi vsi ostali. Več kot dobrodošel si, da svoj glas fu*neš v tisto plastično škatlo, ko te bomo vprašali za mnenje. Več od tega pa ne dobiš. Posledično si lahko Slovenijo z 10% davčno stopnjo naslikaš z oljnimi barvami, davek boš pa plačeval tak, kot ti ga določimo državljani, oziroma v našem imenu država. Če ga ne boš, se ne pritožuj nad tem, da je kazen, ki ti jo bo v našem imenu poslala država, 10x višja od tistega, kar bi moral plačati v osnovi kot davek.

3. Obstajajo tudi privat bolnice in šole in ja, nekatere so boljše od javnih. Imajo pa še eno super lastnost: privoščijo si jih lahko samo bogati. Osebno sicer nisem reven, ampak je moja preferenca kljub vsemu, da moj sosed ne bo bankrotiral zato, ker bo fasal j***no pljučnico. Posledično gre moj glas za javno zdravstvo in javno šolstvo. Za veliko večino dejavnosti velja, da so privatne, za določene pa je po moje pač bolje, da so javne.

4. Prvič, šolstvo ni samo faks. Drugič, če sam nimaš faksa, boš bolj težko sodil o tem, kaj se da iz njega potegnit. Jaz sem nardil faks, pa mi je v življenju veliko koristil. Sicer je od faksa do faksa različno, vendar za veliko število slovenskih faksov velja, da ponujajo zelo kakovostno izobrazbo.

5. Povabil sem vas, da se odselite v Senegal, če vam slovenski davki ne pašejo. Ne vem, čemu bi se jaz odselil v Severno Korejo, ker nisem jaz tisti, ki se pritožuje nad davčnim sistemom v Sloveniji. Meni čisto odgovarja da plačam, kolikor moram plačat, ker se mi zdi, da ne glede na vse težave v tej državi za ta denar vseeno dobim povrnjeno zelo veliko. Moji otroci se bodo šolali zastonj, moja bo šla na plačano porodniško, dobil bom penzijo, iz pipe mi teče voda, ki je bolj čista kot Evian, vozim se po solidni cesti, štrom mi izpade 1x na 3 leta za pol ure, policija mi je na vratih v 5 minutah, če jih rabim, enako gasilci in rešilci.
Če gremo te storitve privatizirat, sem precej prepričan, da bodo dražje.

Nič nimam proti, da se zavzemaš za drugačno davčno politiko. Ampak na koncu boš moral spoštovati takšno, kot velja v državi za tebe in za vse druge, ker je na tvojo žalost tvoje mnenje le eno od 2 milijonov, pravila pa bodo taka, kot jih hoče večina.
KLIPAN
# 06.02.2018 ob 15:02
Spet tipična slovenska zgodba-"dol z javnim požrešnim sektorjem, davek bom pa utajil kolikor se ga le da".
Simba
# 06.02.2018 ob 14:48
K_ris: "Kakšne bedarije pa ti pišeš? Seveda si lahko s stroški znižaš davčno osnovo in provizija za booking je strošek."

Ne samo to, če je na bookingu cena 100€, oni vzamejo 15€, ti dobiš 85€, pomeni da država vidi priliv 85€ in ne 100€. 100€ izstavi booking račun, ti pa "izstaviš" račun 85€. Od teh 85€ pa potem, če si normiranec, pobere država 4% (uradno že priznani stroški so 80%!!).
Kolk eni zavajajo, ne moreš verjet.
ni maitre
# 06.02.2018 ob 14:31
Skippy
Stopi do Fursa in njim to razlagaj! Res se mi ne da ukvart z nezrelimi mulci, ki dalj od svojega egota niso sposobni videt!
ElTorro
# 06.02.2018 ob 13:57
Prisila in grožnje niso način, naj dajo neko normalno davčno stopnjo. Nikjer ne piše kakšna le ta je, upam pa da ni večja od 20%.

Medtem je minimalna plača obdavčena bistveno več, kot to. Je torej res normalno, da se na minimalno plačo plača več dajatev kot na oddajanje nepremičnine v najem?
ni maitre
# 06.02.2018 ob 13:24
1,68 milijona evrov bi se lahko vložilo v promocijo turizma in privabljanje gostov in bi tudi ti, ki legalno oddajajo sobe lahko imeli kaj od tega. Pa verjetno bi na račun tega lahko odprli še kakšno delavno mesto, ki jih krvavo potrebujemo.
K_ris
# 06.02.2018 ob 13:12
@srecnii

V zasebnem že imajo korist od oddajanja sob ... to verjetno ne spada pod JS, pa čeprav je med sobodajalci verjetno tudi nekaj javnih uslužbencev
rocnik1
# 06.02.2018 ob 12:42
hahah smesno, samo sin od jankovica je bil dolzan nekaj cez 3mio eur, kaksinih 10x vec pa me zanima kaksno kazen mu je FURS nalozil? nehajte slona iz muhe delat, bolj se spravite na lopove kateri so pokradli NLB in ostala podjetja, pa bomo zelo hitro na konju.
Prismuknjen
# 06.02.2018 ob 12:27
Ugodni krediti, folk kupuje stanovanja in jih oddaja po astronomskih cenah. Nekako je treba kredit poplačat.
Ples
# 06.02.2018 ob 16:03
@mopo
Kar se a drzave tice so moja pricakovanja jasna. od nje pricakijem zgolj to, da mi osvetli cesto, ce se ponoci vracam pijan domov,...

Katero to? Zgrajeno iz davkoplačevalskega denarja, ali imaš kakšno svojo, zasebno? Hjoj, ljudje, kaj vam dogaja ...
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo