Pogodbe TVM-ja so tajne. Foto: MMC RTV SLO
Pogodbe TVM-ja so tajne. Foto: MMC RTV SLO
Bo TVM res rešen?

Iz Viator & Vektorja so v petek sporočili le, da kupec prihaja iz Evrope. V Mariboru bi se moral delavcem predstaviti v sredo, pa ga ni bilo. Čakali ga bodo do ponedeljka. Prvi mož Viator & Vektorja Zdenko Pavček in vodstvo TVM-ja za zdaj ne dajejo pojasnil v zvezi s tem, kdaj se bo skrivnostni kupec pojavil in za koga gre.

V javnosti so se že pojavile govorice, da gre za švicarskega državljana srbskega porekla Jovico Gajića, je za TV Slovenija poročal Erik Blatnik. A z brskanjem po spletu je mogoče ugotoviti le, da oseba s tem imenom živi v švicarskem kantonu Sant Gallen, da se ukvarja z avtoprevozništvom, njeno podjetje pa je bilo leta 2002 v stečajnem postopku.

Zakaj še ni predloga za stečaj?
Vodstvi Viator & Vektorja in TVM-ja še zmeraj odlašata z vložitvijo predloga za stečaj. Kot pojasnjuje Lojze Ude s Pravne fakultete v Ljubljani, je mogoč razlog čakanje, da poteče enoletni rok, ki je na voljo drugim upnikom, da izpodbijajo pravne posle, ki so sklenjeni v njihovo škodo. "Če sklenem nek posel, poplačam v celoti enega izmed upnikov, prizadenem pa druge," je dejal.

Bodo morali denar vrniti državi?
Tovarna vozil Maribor je medtem od države že prejela več kot 70.000 evrov za izboljšanje konkurenčnih sposobnosti podjetja. Pogodba velja do konca leta, če pa bi šel TVM v stečaj, bi moral ves denar vrniti. A ker zaposleni Pavčku in vodstvu TVM-ja ne verjamejo več, so jima dali ultimat. Če odgovorni do 7. marca ne bodo poravnali za okoli milijon evrov dolga, bodo delavci še isti dan sami vložili predlog za stečaj podjetja. Sindikati zato že zbirajo terjatve zaposlenih, ki jih bodo na sodišču uveljavljali kot del stečajne mase.

Bo TVM res rešen?