Prodajo SCT Investicij - Zidarjev SCT Holding je od dubjaske družbe uradno iztržil 100.000 evrov - naj bi pomagal izpeljati odvetnik Dušan Korošec. Foto: BoBo
Prodajo SCT Investicij - Zidarjev SCT Holding je od dubjaske družbe uradno iztržil 100.000 evrov - naj bi pomagal izpeljati odvetnik Dušan Korošec. Foto: BoBo
SCT
Lastnika v Londonu imajo poleg SCT Investicij, Tovarne kovinske opreme, Sectorja betona in BSS še Sektor grad, Sector Estate in Gramatek kamnolom, ki ima v lasti še 15 odstotkov družbe Gradis skupina G. Foto: MMC RTV SLO

SCT Holding v lasti Ivana Zidarja je konec junija SCT Investicije, ki imajo v lasti Tovarno kovinske opreme iz Murske Sobote, nekdanjim družbam iz poslovnega sistema SCT pa dolgujejo skoraj 2,5 milijona evrov, prodal off-shore podjetju Dunes Limited iz Dubaja, piše Dnevnik.

Kot še navaja časopis, ima omenjeno podjetje po dostopnih podatkih 50.000 ameriških dolarjev ustanovnega kapitala. Pozneje se je izkazalo, da je zastopnik podjetja iz Združenih arabskih emiratov britanski državljan Simon Hanley - edini delničar londonske družbe Lona Consulting, ki ima v lasti dve slovenski podjetji, in sicer Sector beton in BSS - obe podjetji pa vodi Rok Furlan.

Povezava med podjetji ...
SCT Investicije, Sector beton in družba BSS (ki je beton dobavljala tudi Zidarjevemu SCT-ju, od junija pa ima blokiran račun pri NLB-ju) imajo, kot kaže, istega lastnika. Po navedbah Dnevnika ne gre za za Hanleyja, ki se sicer kot direktor družbe Trinty Group poklicno ukvarja tudi z upravljanjem off-shore podjetij, ampak za njim skriti slovenski lastniki oz. več njih, kar dokazujeta vsaj dva podatka:

  • Velika večina delnic Dunes Limitied je po podatkih oblasti iz emirata Ras Al Khaimah, kjer je bilo podjetje leta 2008 ustanovljeno, v rokah neznanega lastnika, ki ga te ne razkrivajo.
  • Hanleyja in njegove slovenske stranke povezuje celjski odvetnik Dušan Korošec, ki je t. i. hišni odvetnik Ivana Zidarja in SCT-ja v času pred prisilno poravnavo nekoč največjega gradbenega podjetja.

Prodajo SCT Investicij - Zidarjev SCT Holding je od dubajske družbe uradno iztržil 100.000 evrov - naj bi tako pomagal izpeljati prav Korošec. Odvetnik naj bi bil, kot navaja Dnevnik, navzoč kot podpisna priča tudi pri podpisu pogodbe med Zidarjem in Hanleyjem.

Korošec naj bi konec leta 2008 zastopal tudi britansko podjetje Lona Consulting, na katero je Furlan uradno za milijon evrov prenesel lastništvo podjetij Sector beton in BSS. Rok Furlan je podjetje Sector beton ustanovil leta 2006 skupaj s Salonitom Anhovo Jožeta Funde, ki je nato svoj delež prepustil Furlanu, ta pa ga je prodal v London.

Vsa podjetja nekako povezana s Furlanom
Neznanemu lastniku, ki se skriva za podjetji nabiralnikov iz Londona in Dubaja, je v vsakem primeru uspelo zaokrožiti mrežo slovenskih podjetij iz gradbeno-nepremičninske panoge.

Lastnika v Londonu imajo poleg SCT Investicij, Tovarne kovinske opreme, Sectorja betona in BSS še Sektor grad, Sector Estate in Gramatek kamnolom, ki ima v lasti še 15 odstotkov družbe Gradis skupina G.

Vsa podjetja so na neki način povezana z Rokom Furlanom, ki je, kot se časopis sklicuje na poročanje medijev, dober prijatelj in poslovni partner družine Janković, njihov uradni lastnik pa je v zadnjem letu ali še prej postalo britansko podjetje Inter Concerte Limited. Javno dostopni podatki kažejo, da gre za podjetje, ki ima tisoč funtov ustanovnega kapitala.

Časopis še navaja, da Rok Furlan za pojasnila ni bil dosegljiv.