Pravnik Erik Kerševan je pojasnil, da morajo biti davki vzdržni, da lahko gospodarstvo kljub davčnim bremenom še vedno opravlja dejavnost in ustvarja prihodke. Foto: BoBo
Pravnik Erik Kerševan je pojasnil, da morajo biti davki vzdržni, da lahko gospodarstvo kljub davčnim bremenom še vedno opravlja dejavnost in ustvarja prihodke. Foto: BoBo
OZS za ustavno presojo nepremičninskega davka

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) meni, da je zakon o davku na nepremičnine za obrtnike in podjetnike nepošten in nepravičen, hkrati pa zavira tudi razvoj obrti in podjetništva ter zaposlovanje.

OZS je dal zakon v ustavno oceno Inštitutu za javno upravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je že izdelalo svoje pravno mnenje, predstavil pa ga je Erik Kerševan.

Po njegovem mnenju nepremičninski zakon med drugim ne zagotavlja načela enakosti in pravičnosti, saj obdavčuje le nepremičnine, in sicer po nekih abstraktnih modelih vrednotenja.

Vendar po njegovem mnenju ga ne bodo v celoti podali za neustavnega, saj davek na nepremičnine ni neustaven kot institut. Večina pa tudi razume, da mora vsak prispevati svoj delež v času krize.

"Ampak ta delež mora biti seveda pravilno in pravično odmerjen in ne sme biti nesorazmeren," je poudaril. Izpostavil je tudi to, da je zakon davčnim zavezancem vzel celoten prvostopenjski postopek.

Nesorazmernost davka se lahko kaže tudi v tem, da se pojavijo skupaj z drugimi davki takšne obremenitve, ki onemogočajo nadaljnje opravljanje gospodarske dejavnosti.

Nikjer namreč ni omejitve, ki bi preprečevala, da se z novim obdavčenjem skupaj z drugimi že naloženimi bremeni ne odvzame nekomu celotnega dobička, ga morda spravi v izgubo ali pa vzame toliko, da mu ostane tako malo, da se mu ne splača več opravljati dejavnosti.

Davki morajo biti po Kerševanovi mnenju vzdržni, da lahko gospodarstvo kljub davčnim bremenom še vedno opravlja dejavnost in ustvarja prihodke. Ustavno sodišče pa je že presodilo (v primeru davka na bilančno vsoto bank in hranilnic), da je obdavčenje, ki skupaj z drugimi davki pobira več kot 50 odstotkov dobička, nesorazmerno.

"Na mnogih točkah je zaznati, da morda zakonodajalec ni dovolj razmišljal o nekih vprašanj in da je povzročil neenakosti, ki imajo nerazumne posledice," je še poudaril Kerševan.

OZS za ustavno presojo nepremičninskega davka