Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek izgubil nekaj točk, v torek pa se je po negotovem dopoldnevu povzpel za odstotek in pol in se približal 6.500 točkam. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek izgubil nekaj točk, v torek pa se je po negotovem dopoldnevu povzpel za odstotek in pol in se približal 6.500 točkam. Foto: Reuters
Krkine delnice so bile v torek z 240 tisoč evri še najprometnejše. Njihov tečaj je nižji za pol odstotka. Foto: RTV SLO

Uvoz je junija v primerjavi z istim mesecem lani porasel za 6,3 odstotka, kar je pol manj od pričakovanj, medtem ko je izvoz malce presegel pričakovanja in se zvišal za 11,3 odstotka. Vlagatelje seveda skrbi upočasnitev uvoza, saj je to znak šibkejšega domačega povpraševanja v drugem največjem svetovnem gospodarstvu. Kakšno je v resnici zdravje kitajskega gospodarstva, bo znano v petek, ko bodo objavljeni podatki o rasti bruto domačega proizvoda v drugem četrtletja. Rast naj bi bila najnižja v najmanj treh letih.

Za evro 1,23 dolarja
Osrednja delniška indeksa v Šanghaju in Hongkongu sta v torek izgubila nekaj točk, potem ko sta že v ponedeljek utrpela največje izgube v zadnjem mesecu, kar je bila posledica objave le 2,2-odstotne kitajske inflacije (na letni ravni). To je najmanj v zadnjih 29 mesecih.

Frankfurtski DAX30 (6.387 točk) je torkovo trgovanje začel negotovo, potem pa krenil za več kot odstotek navzgor. Ker bodo španske banke dobile 30 milijard evrov pomoči Bruslja in ker bo imel Madrid leto več časa, da uresniči javnofinančne cilje (tako so včeraj sklenili finančni ministri evrskega območja), je napetost na evropskih finančnih trgih nekoliko popustila, kar se odraža tudi na obvezniških trgih. Donos španske 10-letne obveznice je spet pod sedmimi odstotki, italijanske pod šestimi. Vrednost evra je nad 1,23 dolarja.

Finančne krivulje na Valu 202: Barack Obama ni bil prav nič vesel petkove objave svežih podatkov o ameriškem trgu dela.



Alcoa kljub izgubi pozitivno presenetila

Dow Jones (12.736 točk) je teden začel z 0,28-odstotno izgubo. Izgubljale so zlasti delnice industrijskih in energetskih podjetij. Pri banki UBS so priporočili prodajo delnic Vise in MasterCard, saj se zmanjšuje potrošnja. Delnice MasterCarda so se pocenile za 2,3 odstotka. Alcoa je po koncu trgovanja objavila poslovne rezultate drugega četrtletja. Čeprav je imela dva milijona dolarjev izgube, so njene bilance pozitivno presenetile Wall Street. V zunajborznem trgovanju so delnice porasle za dva odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

MERCATOR

+0,74 %

122,00 EUR

GORENJE

+0,06 %

4,705

PETROL

+0,00 %

170,00

TELEKOM

+0,00 %

60,00

NOVA KBM

+0,00 %

1,70

LUKA

+0,00 %

8,30

ZAV. TRIGLAV

-0,41 %

12,00

KRKA

-0,57 %

41,76


LJSE: Ob nizki likvidnosti še malce navzdol
V prvi kotaciji Ljubljanske borze so se v torek pocenile le Krkine in Triglavove delnice, kar pa je bilo dovolj, da je indeks SBI TOP (-0,30 odstotka) pri 514 točkah spet "našel" zgodovinsko dno. Opaznih podražitev ni bilo, še največ, tri četrtine odstotka, so pridobile Mercatorjeve delnice. Kako nizka je likvidnost, dokazuje podatek, da je bilo z vsemi desetimi papirji v prvi kotaciji za le dobrih 500 tisoč evrov prometa, od tega slaba polovica s Krkinimi. V zlatih časih je bil tolikšen promet s skoraj vsako delnico posebej.