SMS, ki ga pošilja Tomaž Hodnik. Foto: Eugenija Carl
SMS, ki ga pošilja Tomaž Hodnik. Foto: Eugenija Carl
Avtomobilski prevarant Tele-car goljufa naprej

V resnici družba živi od klicev prek komercialne linije 090. Čeprav je inšpekcija lastnika Tomaža Hodnika v preteklosti že večkrat kaznovala, ta še kar nadaljuje sporno poslovanje.

"Na spletnem portalu sem prejšnji teden objavil oglas, da prodajam avtomobil, kmalu zatem sem dobil SMS, naj pokličem na komercialno linijo. Čeprav je bila zveza vzpostavljena, se na drugi strani ni nihče oglasil. Poskušal sem prekiniti, a mi je to uspelo šele po kakšni minuti, impulzi pa so med tem tekli," nam pripoveduje eden izmed prodajalcev, ki želi ostati anonimen.

Drugi naš sogovornik je SMS ignoriral, vendar je čez kak dan od Hodnika dobil nov SMS, naj pokliče, če še prodaja avtomobil, češ da se ne javlja na telefon.
Tudi na spletu je mogoče najti cel kup pritožb, ki razkrivajo Hodnikove odtenke lova na kupce in prodajalce prek številke 090, od tega, da razvleče pogovore, do tega, da iz posla potem naj ne bi bilo nič, ker ima vedno priročen izgovor.

"Smo posredniki, komercialno linijo smo ustanovili že leta 1997, kaj zdaj ste se spomnili, ste zdaj odkrili vodo, ali kaj?!" že ob prvem našem vprašanju izbruhne Hodnik, ki trdi, da ima za vsak avtomobil "odzadaj kupca" in naj le pazimo, kaj pišemo.

Toda za uspešno posredniško družbo je najmanj nenavadno, da je imela vsa leta skromne prihodke, največ jih je bilo leta 2010, nekaj več kot 12.000 evrov, potem pa so strmo upadli.

Na vprašanje, zakaj za svoj posel ne uporablja stacionarne ali mobilne številke, tako kot drugi posredniki pri avtomobilski prodaji, Hodnik odgovarja, da ne ve, zakaj bi moral biti enak kot drugi. "Ker mi tako delamo, kaj jaz vas sprašujem, zakaj vi tako delate, kakor delate, imamo pač tako prakso," pravi.

Njegova praksa pa očitno ni všeč niti tržnim inšpektorjem. Zaradi prikrivanja, da gre za klice na požrešno linijo, so mu že pred leti izrekli visoko globo.
"Tržni inšpektorat je zoper Tomaža Hodnika vodil prve postopke v letih 2005 in 2007, in sicer zaradi neoznačene cene klica na številko 090 in nenavedbe firme in sedeža podjetja v oglasih. Zaradi storjenih prekrškov po zakonu o varstvu potrošnikov so bile podjetniku izrečene globe v višini 9.180 evrov," so za TV Slovenija odgovorili na tržnem inšpektoratu.

Leta 2011 so inšpektorji ugotovili, da Hodnik nadaljuje nepoštene poslovne prakse, ko "je potrošniku poslal SMS-sporočilo, pri čemer je izpustil bistvene informacije, ki jih potrošnik potrebuje za sprejem odločitve o poslu". "Zavajal pa je tudi s tem, da ima kupca za avtomobil, čeprav ga ni imel," odgovarjajo na inšpekcijah.

Proti Hodniku tečejo še novi postopki, zato ni izključeno, da se bo z 090-poslovnežem ukvarjala tudi policija. Na inšpektoratu pravijo, da v tej fazi postopka še niso obvestil organov pregona.

Avtomobilski prevarant Tele-car goljufa naprej