Zaradi stečaja zadruge so zaskrbljeni predvsem prebivalci tistih krajev, kjer je pod okriljem zadruge obratovala edina prehrambena trgovina v kraju Foto: BoBo
Zaradi stečaja zadruge so zaskrbljeni predvsem prebivalci tistih krajev, kjer je pod okriljem zadruge obratovala edina prehrambena trgovina v kraju Foto: BoBo

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do vključno 27. februarja. Kmetijsko-gozdarska zadruga Krpan, ki sta jo vodila direktor Robert Urleb in predsednik upravnega odbora Iztok Novak, je 23. oktobra vložila predlog za prisilno poravnavo. Sodišče jo je pozvalo k dopolnitvi predloga, a tega v roku ni storila, temveč so vodilni sodišče zgolj obvestili, da niso pridobili vseh zahtevanih dokumentov, in predlagali začetek stečajnega postopka.

Za stečaj so se že pred vložitvijo predloga za prisilno poravnavo zavzeli v sindikatu delavcev trgovine pri ZSSS-ju. Kot je oktobra povedal generalni sekretar sindikata Ladislav Rožič, ima zadruga, ki je v lasti okoli 230 kmetov, težave z dolgovi. Ker ne plačuje upnikov, so police 30 trgovin na Notranjskem vse bolj prazne, približno 110 delavcev več mesecev ni prejelo plač. Zadruga ima blokirane račune, nad njenim premoženjem imajo hipoteke banke.

Po poročanju Radia Slovenija je več zaposlenih v zadnjem času dalo odpoved, številne od njenih trgovin so zaradi praznih polic svoja vrata že zaprle. Prebivalci nekaterih krajev pa si želijo, da bi stečajni upravitelj razumel, da so od obratovanja trgovin življenjsko odvisni, na Blokah je npr. prodajalna zadruge edina živilska prodajalna v občini, in da bo poiskal najemnike.